Още по темата Какво ще стане с ЕС след германските

...
Още по темата Какво ще стане с ЕС след германските
Коментари Харесай

ЕК предлага по-дълбока икономическа интеграция на еврозоната

Още по тематиката
Какво ще стане с Европейски Съюз след немските избори

Заедно с френския президент Еманюел Макрон Меркел ще стартира деликатни промени в еврозоната, защитата и финансите на съюза
23 сеп 2017
Какви са проектите за съживяването на еврозоната

Предложенията включват общ бюджет и финансов министър, Европейски валутен фонд и завършването на банковия съюз
14 авг 2017 Европейската комисия (ЕК) ще разкрие на 6 декември оферти за по-дълбока икономическа интеграция измежду 19-те страни, които употребяват еврото. Целта на проекта е валутният съюз да стане по-устойчив на бъдещи рецесии, написа Reuters.

Пакетът от ограничения евентуално ще вземе отношение по някои хрумвания, стартирани от европейски водачи като френския президент Еманюел Макрон, за основаване на бюджет, министър на финансите и парламент на еврозоната. Другите хрумвания включват превръщането на Европейския стабилизационен механизъм в Европейски валутен фонд и установяването на механизъм, който ще спомогне за упражняването на напън върху държавните управления да следват по-отговорни политики при положение на банкрут. Има и проекти за укрепване на европейската банкова система посредством образуването на европейска скица за застраховка на банковите депозити.

Спорни области

Предложенията на Европейска комисия ще станат част от полемиката на водачите на еврозоната по отношение на посоката на интеграция на валутния съюз на среща на 15 декември. Въпреки че точното наличие на пакета от ограничения не е изцяло ясно, в общественото пространство има задоволително изказвания от представители на Европейска комисия и на национални държавни управления, които осветляват евентуалните противоречиви области.

Макрон би желал бюджетът на еврозоната да бъде огромен, обособен източник на средства, финансирани от налозите. Европейска комисия обаче би предпочела той да бъде част от съществуващия дълготраен бюджет на Европейски Съюз, финансиран от приноса на страните. Германия не счита, че еврозоната въобще се нуждае от бюджет, а друго предложение е за " фонд за черни дни ", който ще отпуска заеми вместо да трансферира пари на закъсали страни.

Европейска комисия също по този начин желае министърът на финансите на еврозоната, който ще бъде отпред на бюджета на еврозоната и ще ръководи месечните срещи на финансовите министри на еврозоната, да бъде в същото време и върховен представител на Комисията. Това обаче е недопустимо за финансовите министри на еврозоната, които утвърждават обстоятелството, че Европейска комисия има единствено статут на наблюдаващ по време на срещите им, а ръководителят им до момента се избира измежду тях самите.

Противно на предлагането на Макрон Европейска комисия счита, че няма потребност да се основава парламент на еврозоната в границите на съществуващия Европейски парламент, защото е обвързване на страните отвън валутния съюз да вкарат еврото на някакъв стадий.

Различни визии

Европейска комисия също по този начин би желала Европейският стабилизационен механизъм да стане институция в Европейски Съюз вместо междуправителствена конструкция, ръководена от обособен контракт, подписан единствено от държавните управления в еврозоната. Срещу това обаче са срещу финансовите министри, които желаят да имат цялостен надзор върху финансите на Европейския стабилизационен механизъм.

Министрите от еврозоната споделят, че евентуално ще поддържат потреблението на Европейския стабилизационен механизъм като опора за фонд за избавяне и преструктуриране на банки, който ще обезпечава заеми при потребност. Но схемата за застраховка на депозити наподобява далечна опция, защото някои страни, водени от Германия, упорстват националните банкови браншове да понижат неприятните заеми, преди да има шерване на риска.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР