Още по темата Google представи третото поколение телефони Pixel Компанията

...
Още по темата Google представи третото поколение телефони Pixel Компанията
Коментари Харесай

Apple купува част от Dialog Semiconductor в сделка за 600 млн. долара

Още по тематиката
Гугъл показа третото потомство телефони Pixel

Компанията прави следващ опит да пробие пазара на личната си операционна система Android
11 окт 2018
Бизнесът с чипове изведе Samsung до рекордна облага

Продажбите на смарт телефони обаче са под упованията
7 окт 2018
Apple. Цена: 1 000 000 000 000 $

Компанията доближи заветната пазарна капитализация, само че това не е таванът й
4 авг 2018
Анализаторите чакат Apple да достави по-малко смарт телефони iPhone

Акциите на компанията изгубиха 7% от цената си за два дни
23 апр 2018 Apple и англо-германската Dialog Semiconductor подписаха договорка за 600 млн. $, в която колосът от Купертино придобива активи, патенти и 16% от работната мощ на доставчика си. С тази договорка производителят на iPhone получава надзор върху още едни от съставените елементи в телефоните си.

Дългогодишно партньорство

Dialog създават енергийни микрочипове за смарт телефоните на Apple от над десетилетие. През 2018 година 75% приходите на компанията, или 875 млн. $, идват от поръчки на Apple. Тази взаимозависимост обаче се оказва и проблем. По-рано тази година Dialog разгласи, че чака понижен размер на избрани поръчки от " ябълката ", защото Apple сами ще създават част от чиповете. От Dialog пресметнаха, че заради това могат да чакат с 5% по-ниски доходи от обичайните поръчки и че предстоят нови контракти с софтуерния колос след 2019 година

В предишното други снабдители са били удряни мощно от свръхзависимостта си от поръчките на Apple, когато калифорнийският колос взема решение да вкара производството на някои съставни елементи вътре в компанията. След новините, че Apple сами ще обезпечават част от енергийните си чипове, пазарна нечиста сделка смъкна цената на акциите на Dialog на половина.

Най-голямата облага на непозната работна мощ

Това докара и до договорката на 11 октомври. От своя страна Apple закупуват патенти и активи на компанията на стойност 300 млн. $, а 16% от работната мощ на Dialog минава под крилото на Apple – 300 инженери в 4 офиса на Dialog.

Това е най-голямата асимилация на непозната работна ръка в Apple в историята на компанията. Идват инженери по продуктова разработка, до момента в който основните разработчици на интелектуалната благосъстоятелност на компанията остават в Dialog.

Диверсификация

Други 300 млн. $ отиват в поръчки за бъдещи артикули, с които да се подсигурява връзката сред двете компании. От Dialog обаче се надяват до 2022 година приходите от поръчки на Apple да се равняват на 30-45% от общия оборот вместо сегашните 75%. Компанията желае да измести фокуса си върху създаването на интегрирани чипове, свързани с Интернет на нещата.

Днешните вести също по този начин успокоиха вложителите за стабилността и бъдещето на Dialog. Акциите на групата скочиха с 25% на Франкфуртската фондова борса при оповестяването на договорката, която ще бъде завършена през първата половина на 2019 година Големият печеливш в обстановката обаче са Apple, които се снабдяват освен с 300 нови инженери, само че и с основни патенти за енергийните си чипове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР