Още по темата: Доматите са естествен резервоар на витамин С

...
Още по темата: Доматите са естествен резервоар на витамин С
Коментари Харесай

11 основателни причини да хапваме домати ежедневно

Още по тематиката:

Доматите са натурален контейнер на витамин С и провитамин А (бета-каротин). По наличие на Витамин С не отстъпват както на лимоните, по този начин и на кайсиите. Само в 100 грама домати се сърдържа каротин, задоволителен да обезпечи 50 % от потребностите на човешкия организъм. Доматите съдържат и обилни количества от витамините К, РР, В1, В2, В3, В6 и фолиева киселина. В тях има цяла поредност от соли на калия, калция, фосфора, медта, цинка и йода.

Лечебните качества на доматите са многочислени, по тази причина би трябвало да се употребяват в обилие, най-вече в прясно положение.

1. Високото наличие на огромен брой микроелементи прави доматите отлична храна при заболели от диабет.

2. В състава им има органични киселини, фитонциди, белтъчини, целулоза, пектинови субстанции. В огромно количество са ябълчената и лимонената киселина. Освен че възбуждат апетита, те засилват и процесите в храносмилателната активност.

3. Доматеният сок има доста удобно деяние при хора с високо кръвно налягане, при изтощения и претоварване на нервната система.

4. Доматът работи и бактерицидно, като унищожава разнообразни типове нездравословни микроорганизми. Заради това му деяние в националната медицина предлагат доматения сок за лекуване на гнойни рани.

5. Доматите са със мощно изразено антиоксидантно деяние. Това се дължи на високото наличие на каротиноиди, флаваноиди и фенолови киселини. Биоактивните субстанции са със мощно изразено противораково деяние. Предпазват кръвоносните съдове от задръстване и предотвратяват развиването на атеросклероза, инфаркт и инсулт, защищават очите от перде.

6. Лечебното деяние на доматите се дължи на богатото им наличие на витамини и минерални соли, което ги прави добра храна при проблеми с черния дроб, бъбреците и при запек. През 18-и век в Европа ги считали и за афродизиак.

7. Доматите намаляват риска от рак. Научно проучване, извършено с 14 000 мъже от Съединени американски щати и 3000 в Норвегия, е открило, че потреблението на домати, зеле или моркови над 14 пъти месечно внезапно понижава заплахата от ракови болести.

8. Полезните съставки в домата са превъзходно средство за ликвидиране на организма от нездравословните субстанции и зареждането му с най-важните витамини, минерални соли и органични субстанции.

9. С високото си наличие на калций доматите укрепват костите и образуването им в тялото. Полезни са и за поддържането на здравето на зъбите.

10. Доматите вършат чудеса с кожата. Нанасянето на доматен сок или натъркването с половинки домати свива порите, изравнява цвета и възвръща блясъка и здравия тип на кожата.

Съвременната медицина предлага доматите в диети при разнообразни болести:

1. При изтощена нервна система.

2. Предотвратяват развиването на тумори и рак.

3. Против високо кръвно налягане.

4. Забавят развиването на атеросклерозата.

5. Подобряват активността на черния дроб и бъбреците.

6. Предотвратяват развиването на запек.

7. Намаляват равнището на неприятния холестерол, с което предотвратяват запушването на кръвоносните съдове.

8. Консумацията на огромно количество домати предотвратява инсулта и инфаркта.

10. Предпазват очите от перде и утежняване на зрението.

11. Смятани са за афродизиак - усилват половата потентност.

Полезните съставки в домата са превъзходно средство за ликвидиране на организма от нездравословните субстанции и зареждането му с най-важните витамини, минерални соли и органични субстанции. Доматите са противопоказна храна при заболели от диабет, киселини в стомаха, гастрит и язва. При тези болести преди консумация на домати би трябвало в сока им да се постави 1 чаена лъжичка сода бикарбонат.

Важно е да знаем

1. Доматите са един от най-ценните зеленчуци, тъй като съдържат, дружно с морковите, съвсем всички витамини, минерални соли и антиоксиданти.

2. Най-голям лековит резултат доматите имат употребявани като салата в композиция с лук, чесън, чушки и други зеленчуци или като доматен сок.

3. Пресният доматен сок е богат на натрий, калций, калий, магнезий - значими за всички системи на човешкото тяло.

4. Домати не би трябвало да се ядат варени и консервирани, както и като сосове, в които има нишесте или захар, тъй като при някои случаи, изключително при хора с сходно влечение, се образуват камъни в бъбреците.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР