Още по-лошо от това някое държавно или общинско ведомство да

...
Още по-лошо от това някое държавно или общинско ведомство да
Коментари Харесай

Институциите си прехвърлят топката за банята в Княжево , докато имотът се руши

Още по-лошо от това някое държавно или общинско ведомство да не се грижи за собствен парцел е няколко институции да си трансферират топката кой да се занимава с него, написа СЕГА. Жители на столичния квартал " Княжево " за следващ път сигнализират за рушащата се и застрашена от срутване постройка на най-старата минерална баня в София, намираща се на бул. " Цар Борис III " в квартала.



Сдружението " Княжевецъ " заяви, че не получава отговори на въпроси по отношение на бъдещето на банята, за чието битие има данни отпреди 350 година Неотдавна от " Княжевецъ " сигнализираха, че на 8,5 м от сондажа се готви строителството на постройка с височина 26 м.

Ведомствата, на които са заложени въпросите, са Направление " Архитектура и градоустройство " (НАГ) към Столична община и Басейнова дирекция " Дунавски регион " към Министерство на околната среда и водите. Жителите на " Княжево " желаят основният проектант на София Здравко Здравков да им отговори има ли постъпило искане за одобрение на план за градеж на постройка в съседство с банята. Княжевци са обезпокоени, че изкопаването на бездънен трап наоколо до извора може да наруши неговия дебит.

Басейнова дирекция " Дунавски регион " е запитана дали е съгласувала, или се готви да съгласува строителството. Тъй като рушащата се баня е и монумент на културата, хората от " Княжево " желаят да знаят дали строителството на нова постройка е утвърдено от Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) към Министерство на културата.  " Ще продължим да пожелаваме отговорите, до момента в който не ги получим ", дават обещание от " Княжевецъ " във Facebook.



" Сега " също попита общината дали в НАГ е импортиран план за градеж в прилежащ парцел. От " Московска " 33 дадоха отговор, че в направлението няма постъпило искане за координиране на капиталов план за създаване на жилищна или различен вид постройка в прилежащ парцел. " Към момента няма издадена заповед за допускане на устройствена процедура за прилежащия парцел ", споделят още от НАГ. Неотдавна Българска национална телевизия заяви, че преписката е спряна, защото е належащо координиране от Басейнова дирекция " Дунавски регион " и от НИНКН. Тяхно ще е решението дали на мястото да има строителство.

Минералната баня в " Княжево " е ослепителен образец за това по какъв начин от ориста на някое емблематично място се интересуват и вълнуват повече хората, отколкото чиновниците. Историческата постройка е благосъстоятелност на компания на Министерство на здравеопазването - " Специализирани лечебни заведения за рехабилитация - Национален комплекс " ЕАД (СБР-НК). До 2010 г. тя извършва процедури в банята, но през декември с. година пространствата са затворени. След това ЕАД-то стартира да праща разнообразни сигнали какво смята да прави с парцела. През 2011 година постройката е дадена чартърен на частна компания за 3 година, само че скоро сътрудникът се отхвърля по стопански аргументи. След това банята дефинитивно стопира да действа и притежателят стартира да ѝ търси покупател.

Такъв обаче не се появява към този момент години. От СБР-НК изясняват невъзможността да продадат парцела с плануваното съгласно Общия организационен план разширение на бул. " Цар Борис III ". При такова банята в " Княжево " съвсем несъмнено ще бъде съборена, в случай че преди този момент не се откри решение за нейното избавяне.

" В публичното и медийното пространство от време на време се появява информация за смяна на подробния организационен проект на обитаемото място и разширение на пътното платно, което минава директно до границата на парцела. Като се вземе под внимание, че това е съществена пътна артерия сред " Княжево " и централната част на София, се чака изменението на Подробен устройствен план, което ще засегне доста предвижданията за постройката и парцела, в който същата се намира ", написа в информация на СБР-НК до БНР. От отговорите излиза наяве и че през 2021 година на постройката е изработен ремонт, " с цел да се преустановят течове и нахлуване на атмосферни води ".      

До момента Столична община, която наподобява разумно да се намеси в проблема, основно дава обещание да го направи. В мандатите на Йорданка Фандъкова от " Московска " 33 неведнъж заявяваха, че общината работи по въпроса да придобие банята. През седмицата " Сега " попита кметството на какъв стадий са дейностите. Отговорът повтори познатото, че " Столична община има намерение да предприеме нужните дейности по придобиването на банята, с оглед нейното запазване и социализиране ".

Повече информация дават още веднъж от СБР-НК. От поясненията излиза наяве, че през годините е имало срещи сред управлението на дружеството и ръководещите в София, на които Министерство на здравеопазването е предложило " възмездно придобиване на парцела от Столична община ". " Тя е изразявала планове за сходно придобиване, само че след това общината изрично е отказвала участие в сходна процедура ", осведоми сдружението.

" Последно с писмо от 2020 година тогавашният министър на опазването на здравето се обръща към кмета на Столична община, с цел да изрази подготвеност за цялостно подпомагане за осъществяване на процедура по директно договаряне при проявен интерес от страна на общината за покупката на балнеолечебница " Княжево ". Впоследствие управлението на СБР-НК бе осведомено за липса на инвеститорски интерес към парцела от страна на Столична община ", написа още в поясненията.

И до момента в който здравното министерство и общината не могат да се схванат коства ли нещо минералната баня в " Княжево ", жителите на София се надяват да се откри здрав разсъдък, който да я избави.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР