Още първата седмица на новото 48-о Народно събрание показа какви

...
Още първата седмица на новото 48-о Народно събрание показа какви
Коментари Харесай

Разломите в 48-я парламент - хартиената бюлетина, оръжието за Украйна, еврото, бюджетът

Още първата седмица на новото 48-о Народно заседание сподели какви ще бъдат разломите в него - да се даде ли оръжие на Украйна; да се върне ли хартиената бюлетина в изборния процес; по какъв начин да се върви към еврото - бързо или да се изчака комфортен миг по-късно; какво да се прави с бюджета - да се удължи действието на настоящия или да се одобри нов по матрица, препоръчана от служебния кабинет.

 

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов, най-възрастният депутат, бе определен едвам на третия ден. Толкова време лиши на депутатите, с цел да прозрат очевидното - че щом не могат да се схванат между тях, би трябвало да се извърнат към обективното - годините, и да почетат старшинството.

 

Но пък бързо - бързо бе взривено предварителното единодушие за шефските места в комисиите. В препъни камък се оказа комисията за спорта, която трябваше да оглави някогашният министър и някогашен кадър на Има Такъв Народ, минал към Политическа партия, Радостин Василев. Но защото в това време той бе сезирал КПКОНПИ за спортния министър Весела Лечева, обвинявайки я в спор на ползи, се оказа, че за избирането му няма болшинство. И не просто се оказа, а напряко се взриви в гневни реплики.

 

" Протоколите за това както се бяхме разбрали са подправени, кой се е обадил на ГЕРБ и на Движение за права и свободи ", избухна съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков. Явор Божанков от Българска социалистическа партия застана на страната на ядосания Петков и даже допусна - позвъняването е пристигнало от " служебния кабинет на Радев ". А Делян Добрев от ГЕРБ ливна бензин в огъня на свадата, като напомни, че когато те са били втори в предходния парламент, не са получили нито едно шефско място в комисия, за разлика от в този момент.

 

Тази препирня не би имала никакво значение, тъй като кой ще я помни след два дни, в случай че не илюстрираше комплицираните връзки и тематичните болшинства, които се образуват и ще продължат да се образуват в днешния парламент.

 

Оръжието за Украйна

 

Темата " оръжие за Украйна " изплува във всяко политическо събитие в последно време. Тя стана надали не съществена на консултациите на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили при президента Румен Радев в сряда, съвсем измествайки главната тематика, по която те са свикани - съставянето на кабинет.

 

От дебатите в пленарната зала към този момент е ясно коя от политическите сили на какво мнение е по въпроса. Твърдо " за " са ГЕРБ - Съюз на демократичните сили и " Демократична България " - и двете партии внесоха планове за решение на Народно събрание за изпращане на оръжие за Киев.

Движение за права и свободи постоянно акцентира евроатлантическите си позиции и надлежно също е " за ", както и Политическа партия (като министър председател Кирил Петков не пропусна да отиде до Киев и да се снима на фона на разрушените украински градове). От медийно изявление на водача на " Български напредък " Стефан Янев тези дни се разбра, че и тази партия е прегърнала украинската идея. И зад нея към този момент застават 188 депутати.

Твърдо срещу са Българска социалистическа партия и " Възраждане ". За социалистите това е дебела алена линия.

 

Свързана с тематиката на Украйна е покупката на още осем изтребителя Ф-16. Служебното държавно управление към този момент взе такова решение.

 

Защо двете тематики са свързани изясни президентът Румен Радев - отбранителният капацитет на нашата страна е преди всичко (разбирай по какъв начин да даваме оръжие на Киев, като ние самите нямаме), модернизацията на армията е закъсняла най-малко с 15 години. И по тази причина на думи всички са за това да имаме съвременна и боеспособна войска. Българска социалистическа партия обаче акцентират нуждата сега да се обърне внимание на обществената отбрана на популацията в рецесията. И по тази причина са срещу. Твърдо " не " споделят и от " Възраждане ". Докато ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, Демократична България и Движение за права и свободи желаят изтребителите да бъдат купени незабавно - 123 гласа. Към тях несъмнено ще се причислят и 12-те от " Български напредък ".

 

Хартиената бюлетина

 

Отсега е ясно, че за връщането на опцията да се гласоподава с хартия има нужните гласове. Предложението жителите да могат да избират по какъв начин да гласоподават - с хартия или с машина, е на Българска социалистическа партия. Но от ГЕРБ от дълго време настояват, че " машините се пипат ", а Движение за права и свободи в никакъв случай не са харесвали машинното гласоподаване. И ето ги 128 гласа.

 

Приемане на еврото

 

На думи всички парламентарно показани политически сили без " Възраждане " са за приемане на общата европейска валута, което прави 213 народни представители. Но има нюанси. Социалистите, да вземем за пример, акцентират неготовността на страната да одобри еврото незабавно. От " Български напредък " също заобикалят директния отговор. Но макар че участва съвсем във всеки политически спор, тематиката май не е първа грижа на нито една от политическите сили.

 

Не по този начин стои въпросът с бюджетът.

 

Бюджетът - опазване на настоящия или приемане на нов

 

Политическите сили в Народното събрание са разграничени и за това дали да се резервира сегашният бюджет, като се удължи неговото деяние, или да се одобри нов.

ГЕРБ - Съюз на демократичните сили са твърдо за удължение на действието на бюджет'22. " Има възможност бюджетната процедура да се трансформира в съвършена стихия. Затова най-хубав е разновидността на удължение на действието на настоящия бъджет ", аргументира позициите на ГЕРБ Томислав Дончев. Разбирай - този парламент няма да е дълговечен, всички към този момент са с един крайник в предизборна акция и ще се състезават в разходната част на бюджета кой " да даде повече на нарда ". На сходни позиции са и Движение за права и свободи и " Български напредък ". И по този начин удължаването на остарелия бюджет може да събере 115 гласа.

 

Българска социалистическа партия - също аргументирано, пазят диаметрално противоположно мнение. Не може инфлацията през 2023 година, да се бори с бюджетни планове за 2022 година, акцентира проф. Румен Гечев. Затова социалистите упорстват служебният кабинет да извърши закона и да внесе проектобюджет. Същата позиция заема и Политическа партия. От Демократична България също желаят нов бюджет. И тази " коалиция " събира 98 гласа.

 

В тази обстановка от 27-те гласове на " Възраждане " ще зависи по какъв бюджет ще живеем идната година.

 

Ето по този начин - с безконечни разногласия, зад които обаче прозират контурите на тематични болшинства, стартира работата на 48-о Народно заседание. Дори и сигурни, контрактувани авансово въпроси, могат да бъдат взривени за момент, както и противоречиви проблеми внезапно да получат решение.

 

" Готови " обаче наподобяват две обединения - " на войната " и на " хартиената бюлетина ".

 

Първата - тъй като зад нея стои явен гополитически вектор. А втората - тъй като последователите й свързват с нея представянето си на изборите. Ако Народното събрание не покаже дарба да излъчи държавно управление и още веднъж замирише на избори тъкмо тази коалиция ще стане изключително настояща и ще реализира задачите си. А в паниката, която неизбежно ще настане, най-вероятно ще бъде удължено действието на настоящия бюджет и ще бъде изпратено оръжие за Украйна. И изтребители ще бъдат купени. А еврото ще изчака.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР