Още от заглавието сме сигурни, че аудиторията ще се раздели

...
Още от заглавието сме сигурни, че аудиторията ще се раздели
Коментари Харесай

Бензинов или дизелов автомобил да изберем?

Още от заглавието сме сигурни, че аудиторията ще се раздели на две групи - едните, които поддържат дизеловите коли и другите, харесващи бензиновите. Ако обаче ви следва покупка на нов автомобил и се чудите бензинов или дизелов да е той, то не е неприятно да видите забавното съпоставяне, което ви демонстрираме. То е направено от експертите от "За Рульом " и в него се съпоставят две SUV-та. По-конкретно става дума за Volkswagen Tiguan TSI и TDI. Бензиновото VW е с мотор 1.4 литра и мощ 150 конски сили, а дизеловото е с двулитров мотор със същата мощ.

Заводски данни
Първо хвърляме взор на заводските данни. Ускорението на бензиновото VW е единствено със стотна по-добро от това на дизела или с други думи незабележимо - 9.2 сек против 9.3 секунди. На хартия разходът на гориво в градски, извънградски и в разбъркан цикъл е 8,8 / 5,6 / 6,8 л / 100 км и 7,6 / 5,1 / 6,1 л / 100 км, надлежно за бензиновата и за дизеловата модификации. Разликата в масата на колите е 100 кг в интерес на бензиновия 1.4-литров TSI вид.

Дино стенд


Специалистите от "За Рульом " качват двата автомобила на динамометричен стенд, където Tiguan 1.4 TSI демонстрира 147.3 к.с., а 2.0 TDI - 153.5 к.с. След това с професионална инсталация мерят ускорението от 0 до 100 км/ч, където още веднъж има разминаване. Дизеловият вид се оказва с близо секунда по-бърз от бензиновия. Разликата се отдава на трансмисията, тъй като при бензиновата версия тя е по-старата шестстепенна автоматизирана, а при дизеловата - седемстепенната DSG кутия.

Реален разход
За да изчислят действителният разход на гориво, руснаците изминават с двата автомобила еднакъв маршрут, като той минава през очебийно градски трафик, извънградски и най-после е регистриран и разбъркан цикъл. Дизеловият Tiguan предсказуемо побеждава, само че разликите не са чак толкоз огромни. Дизелът харчи приблизително с 1.5 литра по-малко на 100 километра пробег.

Изводи и рекомендации


Естествено и двата вид си имат плюсове и минуси. Дизеловият е по-скъп за поддръжка и обслужване, само че пък е по-икономичен, изключително отвън града. Така че в случай че изминавате над 30 000 км на годишна база, то дизелов вид е оневинен за вас. Но в случай че управлявате автомобила си най-вече в града, а на година въртите пробег от порядъка на 10 - 15 000 километра, то несъмнено е по-изгодно да заложите на бензина.

Много хора избират дизеловата опция и поради по-високия въртящ миг на ниски обороти, както и поради по-големия самостоятелен пробег. Други пък не харесват шумът, издаващ се от дизеловите мотори. Дизелът е по-ликвиден при препродажба, само че и както споменахме - по-скъп за поддържане. Много е значимо да знаете по какъв начин и защо ще употребявате автомобила си, преди да преминете към избор сред бензин и дизел.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР