Още от ранни години талантът му е забелязан и насърчаван

...
Още от ранни години талантът му е забелязан и насърчаван
Коментари Харесай

Николай Тонков и неговите „цветни полета“ пристигнаха във Виена

Още от ранни години геният му е видян и насърчаван от родителите му. Рисуването е неделима част от неговия живот още от дете. Това е методът, по който той показва възприятията и положенията, през които той минава. През 1988 приключва Националното учебно заведение за изящни изкуства в София, А оценката в предмета живопис и с цялостен отличен.

София е родна, само че дребна. В търсенето на нови хоризонти и провокации, в бурните години на прехода 1991 отпътува да продължи образованието си в Берлин, където записва компетентност графичен дизайн. Силното възприятие за хармония в него го кара да откри по непосредствен контакт в комерсиалната част на изкуството, а точно приложната графика.

Изразните средства, които употребява в графичния дизайн още веднъж се базират на възприятие му за жанр, цвят и форма. За съвсем 30 години, през които той управлява двата си офиса на студио formschlag в Берлин и София, реализира огромни триумфи в реализирането на редица огромни национални и интернационални планове.

 Николай Тонков/Photo credit: 8pm

Как биха изглеждали цифровите произведения на колосите на модернизма от 20-те години на ХХ век или на художници от по-ранни столетия?

Къде е пресечната точка сред цифровият и класическият метод на изобразяване?

Един въпрос, на който и модерни художници като David Hockney търсят отговор в опити употребявайки iPad в цифровото изкуство.

За Тонков развиването на нови технологии дават също необятна опция за нови опити в цифровият хъб.

С излизането на първия iPad, той вижда капацитет за нещо ново. Ниската резолюция и неналичието на цифрова четка не го стопират от концепцията, че се задава нещо огромно.

Рисувайки с пръст върху екрана той основава първите си произведения. Няколко години по-късно технологиите са стигнали мечтаното високо равнище за работа.

Photo credit: Николай Тонков/8pm

Цветни полета, мощни живописни линии, квадратни формати - незабравими изображения. Всички цифрови: висококачествени принтове в лимитиран тираж 10/10. Това са творбите на Тонков. Всичко се върти към цвета, светлината и композицията.

Но за какво творбите му са толкоз прочувствено заредени?

Именно изчистените форми, ярките цветове и взетите претекстове от всекидневието им придават разтърсващ резултат, а може би и поради, тяхната елементарност. Изрази, които допират всеки. Ясно е, че наблюденията му върху заобикалящата го среда надничат надалеч зад фасадата. Само с помощта на тази дарба, съчетана с дарбата му да трансформира страстите в маски на четката, може да се сътвори такава експресивна атмосфера.

Работейки с iPad, той премисля класическите техники на изобразяване по цифров метод. По този метод той съумява да размие разграничителната линия сред цифровото и класическото изкуство в творбите си, както официално, по този начин и във връзка с наличието.

Творбите му са освен това от малко изобретение на актуалната културна сцена.

Изложбата ще продължи от 3 – 25 май 2023 година в залите на БКИ ”Дом Витгенщайн ”.

Photo credit: Николай Тонков/8pm

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР