Още от древни времена хората са вярвали в тайнствената и

...
Още от древни времена хората са вярвали в тайнствената и
Коментари Харесай

Защо седем е най-популярното число в света?

Още от антични времена хората са вярвали в тайнствената и магическа мощ на числата. Статистиката регистрира, че седем е най-популярното число в света.

Причината за специалното отношение към числото 7 едва ли в миналото ще бъде разгадана, само че вижте няколко догатки:  Използваме го непрестанно в нашето всекидневие – седем са дните от седмицата, нотите, цветовете на дъгата, седем са смъртните грехове, само че и чудесата на света.

Седем е късметлийско число и в спорта. За Дейвид Бекъм 7 носи освен шанс, само че и чест.

Числото се е трансформирало в знак на шанса и щастието . Когато сме щастливи споделяме, че се намираме на седмото небе.

 
 седем цифрата 7 ThinkStock/Getty Images
В религиите цифрата 7 също е главен детайл.

В християнството Бог е представян като седмия от шестте лъча на Сътворението. Според Светото писание седем е съвършеното число. То ръководи времето и пространството и е добър знак в връзките в фамилията. В Библията цифрата седем се загатва 770 пъти.



В будизма седем е цифрата на възхода, счита се, че Буда е изкачил този брой стълби при раждането си.  В Египет седем е знак на безконечния живот, цифрата на господ Озирис. В антична Гърция седмицата е признакът на Аполон. Красивият господ се родил в седмия ден на месеца, а неговата лира имала седем струни.  В ислямската традиция съществуват седем невести и седем земи, седем порти на парадайса и седем стъпала на пъкъла, седем пророци. В Китай цифрата 7 е считано за късметлийско, тъй като звучи сходно на китайските думи за „ възникване “ и „ живот “.

 седем цифрата 7 ThinkStock/Getty Images

Седем също по този начин е цифрата на Вселената и обгръща всичките висини.

Друг мотив за връзката ни с цифрата 7 е нашата непосредствена памет. Можем да запомним не повече от 7 неща и виждаме към 7 обекта с един взор.

 цифрата седем ThinkStock/Getty Images

В хазарта числото седем носи огромни облаги . Всеизвестната седмица спатия и трите седмици на ротативката са носители на огромни суми пари.
В автомобилостроенето цифрата също има особена стойност. Компанията Aston Martin основава един неповторим състезателен автомобил с името Оne-77. Този план основава единствено 77 коли от тази серия, като всяка е единствена по рода си. Тук в България, номерата на скъпите коли нормално са с четири идентични цифри. Познайте кои са най-желани.

Но за какво в последна сметка постоянно избираме седем? Може би повода е в непрекъснатото, ненатрапчиво проявление и дискутиране на това число, поради което хората стартират да избират точно него. А в този момент, отделете си седем минути, в които да помислите дали светът би бил различен, в случай че най-предпочитаното число беше 4   vista laught
 
Още за магическата мощ на числата:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР