Още от 4 часа сутринта в понеделник пред сградата на

...
Още от 4 часа сутринта в понеделник пред сградата на
Коментари Харесай

СПЕКУЛАНТИ: Монетата с лика на Гоце Делчев поскъпна тройно за часове

Още от 4 часа сутринта в понеделник пред постройката на Българска народна банка в София започнаха да се натрупат мераклии да се снабдят с юбилейната с лика на великия бунтовник и идеолог за освобождението на Вардарска Македония - Гоце Делчев.

Тя беше пусната в обращение във връзка 150-годишнината от рождението му и се продаваше на касите на Българска народна банка за 108 лв., напомня “Стандарт “. Стойността й обаче скочи съвсем в рамките единствено на броени минути.

Още при отварянето на касите на Българска народна банка в централната постройка на пл. " Александър I " и Касовия център на ул. " Михаил Тенев " в София извън към този момент се бяха извили големи опашки. Много от хората чакаха още от дребните часове на нощта, а огромна част от тези, които пристигнаха след 8:30-9:00 ч. изобщо не съумяха да се доберат до сребърната двулевка.
свързани новини5623на 15.01.2022
Някои от първите закупили я пък непосредствено на излизане предлагаха на чакащите на опашката да им я продадат за 200 лв. - т.е с съвсем двойна надценка над сумата от 108 лв., за която я бяха купили минути по-рано.

Още същия ден пък се продаваше на търгове в интернет, като при наддаването й ценатата стигна до 259-270 лв.. Според осведомени е имало и покупко-продажби за 300 лв. - т.е. съвсем над цената на касите.

Сред чакащите на опашка имаше освен колекционери, само че и хора, нямащи нищо общо с нумизматиката. Някои даже си бяха взели ден отпуск с концепцията да изкарат бързи пари за един ден. Ограничението е за продажба на до две монети на човек. При закупуването им по 108 лв. и следваща продажба по 230-240 лв. за всяка, си докарват по към 250 лв. чиста връхнина.

Достатъчно, с цел да сметне човек, че си коства да мръзне 5-6 часа на опашка. В същото време запалени нумизмати пък се отказваха да чакат, като оповестиха, че са подготвени да прежалят 200 лв., с цел да се снабдят с от вторичния пазар.

Причината за големия интерес към сребърната десетолевка с лика на Гоце Делчев обаче надалеч не е единствено личността на великия бунтовник. Всъщност, тя отразява растежа на търсенето на монети от началото на Коронавирус пандемията преди две години, който изключително се изостри в последните месеци.

Така през ноември също имаше огромни опашки за последната юбилейна на Българска народна банка, отдадена на Панайот Пипков. Тя беше изкупена още в деня на стартирането си, само че в този момент еуфорията за Гоце Делчев бе още по-голяма. Една от аргументите е, че тя се обрисува да е последната с толкоз никък тираж - 3000 бройки.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР