Още около 50 000 семейства ще получат по 300 лв.

...
Още около 50 000 семейства ще получат по 300 лв.
Коментари Харесай

МС реши: Нови 50 000 семейства ще получат по 300 лв. еднократна помощ за отопление

Още към 50 000 фамилии ще получат по 300 лева еднократна помощ за отопление. За изплащането на финансовата поддръжка държавното управление одобри разпореждане за одобрение на 15 млн. лева спомагателни разноски по бюджета на Министерството на труда и обществената политика.

 

Средствата ще се изплащат от Агенцията за обществено подкрепяне.
С еднократна помощ от 300 лева страната ще подкрепи хора и фамилии от нови рискови групи, които досега не са получавали средства за отопление, само че се нуждаят от такава поддръжка. Право на такава помощ ще имат фамилии с деца с трайни увреждания, деца без право на наследствена пенсия от умрял родител, деца сираци, хора с увреждания, потърпевши при пожари, наводнения и други естествени бедствия през 2022 година, както и подпомагани от страната ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали.

 

Отпускането на новата помощ е част от пакета от ограничения на държавното управление за обезпечаване на поддръжка на хората от уязвимите групи в изискванията на доста повишаване на цените на енергоизточниците и жизненоважни артикули. До момента към 300 000 индивида и фамилии получиха целева помощ за отопление от 623,55 лева В края на октомври отпусна еднократна помощ от 400 лева на още към 21 000 семейства.
Допълнителният финансов запас е обезпечен за сметка на централния бюджет за 2022 година.

Бизнесът влага повече от страната в научни проучвания

Държавното финансиране за научноизследователска активност в България е незадоволително - то е в границите на към 0,25% от Брутният вътрешен продукт през 2021 година, макар поетите задължения в Националната тактика за развиване на научните проучвания да доближи 0,50% от Брутният вътрешен продукт през 2021 година и

0,70% през 2022 година Това се показва в Годишния отчет за положението и развиването на научните проучвания в научните организации и висшите учебни заведения през 2021 година, признат от държавното управление.

Бизнесът влага повече от страната, само че частното финансиране е за приложни проучвания и пробно развиване и 95% от средствата, декларирани от национални предприятия като разноски за просвета, остават в предприятията и не обезпечават средства за фундаментални проучвания. Също по този начин не престават да се задълбочават фрагментацията във и сред главните научноизследователски организации, застаряването и постепенната загуба на човешки запаси и неефективното ръководство и потребление на резултатите в посока комерсиализацията им.

В отчета се показва, че е нужен нов Закон за поощряване на научните проучвания и нововъведения, който да сътвори по-благоприятни условия за повишение качеството на научната система, както и за осъвременяване на методите за финансиране на научните проучвания. С него ще се регламентира и въвеждането на отворен достъп до научна информация и научни данни, ще се построи и български облак за отворена просвета.

Въпреки провокациите, пред които е изправена системата, отчетът отбелязва и огромния триумф за България в интернационално отношение - приемането на кандидатурата ни за приемане на статут на „ участник “ в Комитета за научна и софтуерна политика на Организацията за икономическо съдействие и развиване. По този метод България по едно и също време затвърди желанието си за присъединение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз и пое ангажимент да се придържа към задачите, практиките и високите стандарти на Комитета, прилагани от страните членки, и получили самопризнание за полаганите старания.

Орден за проф. Диана Петкова за принос в науката

Проф. Диана Петкова да бъде наградена с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ първа степен за нейния извънреден принос в региона на науката, предлага държавното управление на президента. Повод за оценката е нейният 70-годишен празник през актуалната година. Научните й проучвания са в региона на метаболизъм на липидите в норма и патология, окислителен статус на кафези и организми в норма и патология и конструкция на мембранния бислой.

Проф. Диана Христова Петкова е приключила компетентност „ Биохимия и микробиология “ в Биологическия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ със следдипломна подготовка по биофизика. Представител е на Европейската асоциация на биохимичните сдружения за България. Председател е на Съюза на учените в България от 2016 година и в това си качество е избрана за представител в Постоянния комитет за наблюдаване и мониторинг на Националната пътна карта за научна инфраструктура, подпомагащ орган към министъра на образованието и науката.

Проф. Петкова е била хоноруван учител към катедра „ Биохимия “ в Биологическия факултет на СУ и към катедра „ Биотехнология “ на ХТМУ. Била е посетител професор в Катедрата по биохимия и фармация на Шведския университет, Турку, Финландия; посетител професор в Института по органична химия на Университета в Бон и посетител професор в Emory University, Атланта, Съединени американски щати. Била е началник на 2 контракта към Фонд „ Научни проучвания “ (ФНИ), на контракт към НАТО и участник в няколко контракта към ФНИ и към Френската общественост на Белгия. В продължение на 8 години е била член на комисии на Националния фонд за научни проучвания и една година на Висшата атестационна комисия. През 2012 година получава премия „ Златна книга за принос към развиването на българската просвета “ на Съвета на европейската научна и културна общественост. Има голям брой изявления и цитирания в влиятелни научни издания.

Национално тол ръководство е несъмнено за стратегически обект

С разпореждане на Министерския съвет Национално тол ръководство, което е част от структурата на Агенция „ Пътна инфраструктура “, е несъмнено за стратегически обект от голяма важност за националната сигурност. Целта е застраховане на неговата съществена задача да обезпечава надеждно и безпроблемно действие на Електронната система за събиране на пътни такси и да дава качествена услуга по събиране на пътни такси за ползвателите на платените сектори от републиканската пътна мрежа. Така Национално тол ръководство ще дава отговор на националните и европейските критерии за сигурност, софтуерен потенциал и високо равнище на успеваемост.

Правителството одобри и друга смяна в Постановление на Министерски съвет № 181 от 2009 година за установяване на стратегическите обекти и действия, които са от голяма важност за националната сигурност. Съгласно смяната се заличават четири обекта от бранш „ Транспорт “ с номера 951, 708, 131 и 577. Това ще способства за изясняване и прецизиране на отговорностите и дилемите на Министерство на превоза и известията и ДА „ Национална сигурност “ във връзка с стратегическите обекти.

Прието е решение по отношение на нуждата да се разшири обсегът на дейностите за систематична интеграция, които МЕУ разпорежда на „ Информационно обслужване “ АД

Министерският съвет одобри Проект на Решение за изменение на РМС № 727 от 2019 година за установяване на административните органи, които при осъществяването на своите функционалности, свързани с действия по систематична интеграция, разпореждат осъществяването на тези действия на систематичния интегратор - „ Информационно обслужване “ АД.
Предложеният план на Решение е обвързван с нуждата да бъде уголемен обсегът на дейностите за систематична интеграция, които Министерството на електронното ръководство (МЕУ) разпорежда на „ Информационно обслужване “ АД при осъществяване на своите функционалности. В този смисъл възлаганите действия следва да бъдат разширени като обзет и систематичната интеграция на осведомителни и информационни системи, свързани с осведомителни запаси, бюджетен и планов надзор.

Необходима е цялостна смяна на модела на данните и работните процеси в настоящите Регистър на осведомителните запаси (РИР) и Информационната система за бюджетен и планов надзор (ИСБК) за обезпечаването на надеждни принадлежности за наблюдаване и автоматизиране на идентифициране на потребностите, приоритизирането, планирането и отчетността, свързани с осведомителните ресурсите в администрацията.
Взаимното в допълнение обвързване на РИР и ИСБК посредством надграждане и сливане в една централизирана автоматизирана осведомителна система с единна база данни има капацитета за докара до доста опростяване на взаимосвързаните процеси по обмисляне, бюджетиране и разходване на средства за възобновяване и поддръжка на осведомителните запаси на административните органи.

Планират се интеграции с редица съществуващи осведомителни системи, като Интегрираната осведомителна система на държавната администрация (ИИСДА), Централизираната автоматизирана осведомителна система „ Електронни публични поръчки “ (ЦАИС ЕОП), Единната осведомителна система за ръководство на човешките запаси в държавната администрация (ЕИСУЧРДА) и други.

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Комисията за отбрана от дискриминация за 2022 година

Министерският съвет утвърди спомагателни разноски в размер на 120 000 лева по бюджета на Комисията за отбрана от дискриминация за 2022 година Средствата са за сметка на преструктуриране на разноските по централния бюджет за 2022 година
Допълнителните разноски за личен състав са предопределени за погашение на компенсации при преустановяване на правните отношения на чиновници, придобили право на пенсия за застрахователен стаж и възраст според наредбите на Кодекса на труда (КТ) и Закона за държавния чиновник (ЗДСл).

Увеличен е оптималният размер на уговорките за разноски, които могат да бъдат поети през 2022 година по бюджета на Комисията за финансов контрол

Със свое разпореждане държавното управление усили с 4 950 000 лева одобрения с член 43, алинея 3, т. 1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година индикатор по бюджета на Комисията за финансов контрол за оптимален размер на уговорките за разноски, които могат да бъдат поети през 2022 година.
С постановлението се дава опция да бъде стихотворец ангажимент за разход, обвързван със подписване на петгодишен контракт за възнаграждение на наем за административната постройка, употребена от Комисията за финансов контрол за осъществяване на законово избраните й надзорни и регулаторни пълномощия.

Одобрени са 2,7 млн. лева за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия

Министерският съвет утвърди спомагателни разходи/трансфери от запаса по член 1, алинея 2, раздел II, т. 5.1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година за непредвидени и/или неотложни разноски за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия.
С Постановлението се утвърждават 2 779 841 лв. за осъществяване на действия за понижаване на риска от бедствия, възобновяване на непредвидени разноски за осъществяване на избавителни и аварийно-възстановителни работи, превъзмогване на последствията от бедствия.

1,2 млн. лева за научни проучвания за запазване на околната среда и битка с бедствията

Правителството утвърди 1 200 000 лв. за осъществяването на Националната научна стратегия „ Опазване на околната среда и понижаване на риска от неподходящи феномени и естествени бедствия “ за 2022 година
Програмата е утвърдена през 2018 година, а срокът за осъществяването й е до края на 2023 година Тя е ориентирана към осъществяване на научни проучвания в региона на запазване на околната среда за обезпечаване на устойчива, удобна и по-безопасна среда на живот за популацията в страната. Изследванията се реализират от 14 института на Българска академия на науките, 5 института на Селскостопанската академия към Министерството на земеделието, храните и горите, 6 висши учебни заведения и Националния център по публично здраве и разбори.

Чрез осъществяването на програмата се цели още превъзмогване на фрагментацията в научноизследователската система, консолидиране на научноизследователския капацитет, споделено потребление на построена инфраструктура, централизация на финансови запаси за решение на значими за обществото проблеми и отбягване на двойното финансиране.

Училищата ще получават по-бързо пари за поправки

Финансирането на ремонтите в просветителните институции ще става по-бързо, реши държавното управление. В края на юли 2022 година Министерският съвет отпусна 50 млн. лева за ремонтни действия в системата на предучилищното и учебното обучение. Средствата са разпределени сред 33 държавни и 145 просветителни институции. Според досегашните условия 50% от тях се предоставяха предплатено, а останалото - въз основата на в действителност осъществени разноски от обособените институции и общини.

В Министерството на образованието и науката (МОН) постъпиха редица въпроси от общини и общински просветителни институции по отношение на метода и периодите на осъществяване на утвърдените ремонтни действия, както и тяхното отчитане и даване на оставащата част от финансирането. Основното терзание е, че заради късното даване на средствата и съблюдаване на законодателството в региона на публичните поръчки, с цел да бъдат сполучливо приключени ремонтните действия в период и съответното основаване на подобаваща организация по осъществяването, е належащо даването на вторите 50% от средствата за финансиране на обектите.

През актуалната година, поради фрапантното повишение на цените в строителството, тези действия е съвсем невероятно да се финансират от бюджета на съответната институция, което прави целевата помощ от страната изключително нужна.

Близо 17 млн. лева за компенсации в образованието

С 16 894 846 лева, отпуснати от държавното управление по Национална стратегия „ Оптимизиране на вътрешната конструкция на личния състав “, ще бъдат изплатени компенсации за педагогичен експерти и личен състав в системата на образованието.
С тях ще се компенсират 1206 педагогичен експерти и 608 души от непедагогически личен състав в общински детски градини и учебни заведения.
Средствата са за месеците септември-октомври 2022 година
Обезщетения се изплащат при понижаване на числеността на личния състав в просветителните институции, при смяна на структурата и състава, както и при преустановяване на трудовите правни отношения на друго съображение.
Финансирането е за сметка на разноските за национални стратегии, планувани по бюджета на МОН.

Още 11 млн. лева за детски градини и учебни заведения

Още 11 178 364 лева за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, градини и учебни заведения в страната, утвърди държавното управление. Средствата са по Програмата на Министерство на образованието и науката, която има за цел да усъвършенства материалната база в просветителните институции.

Финансовата поддръжка ще бъде разпределена сред 33 общини. Това са Белица, Гоце Делчев, Гърмен, Петрич, Айтос, Бургас, Малко Търново, Аксаково, Бяла, Велико Търново, Елена, Габрово, Добрич, Кърджали, Дупница, Ловеч, Перник, Радомир, Червен бряг, Асеновград, Раковски, Русе, Котел, Сливен, Елин Пелин, Костинброд, Самоков, Своге, Казанлък, Стара Загора, Търговище, Хасково, Ямбол. Със средствата ще бъдат разплатени действия по подписани контракти по осъществяването на програмата.

В някои просветителни институции ще се правят съществени поправки, с които да се подобрят изискванията за развъждане и образование на децата и учениците, а в други ще се строят напълно нови здания за детски градини или се построяват образователни корпуси.
С осъществяването на дейностите по Програма за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и учебни заведения 2020 - 2022 година се работи за понижаване на дефицита на свободни места в яслите и детските градини, както и за сполучливото включване на четиригодишните деца в системата на предучилищното обучение. Благодарение на новопостроените образователни здания и корпуси повече учебни заведения ще могат да преминат към едносменен режим на образование.

Още близо 700 000 лева за деца без място в детска градина

Още 691 088 лева ще изплати страната на фамилии, за чиито деца не е обезпечено място в детска градина, реши държавното управление. 686 599 лева ще бъдат преведени на Столична община, а 4 489 лева на община Пловдив.
С това решение на държавното управление се компенсират разноски за развъждане и образование на децата от 15 септември до 31 октомври 2022 година. За този интервал броят на децата, чиито родители в София ще получат обезщетения, е 1183. В Пловдив ще се изплатят обезщетения за осем деца.

Право на отплата от страната имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в I клас, които не са признати в държавни или общински детски градини или учебни заведения, в които са кандидатствали. За тях общината по местоживеене не е предложила друго равностойно място в общинска детска градина или учебно заведение.

Одобрени са спомагателни разноски за погашение на стипендии по програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разходи/трансфери за 2022 година за погашение на стипендии по Програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности от държавни, общински и частни учебни заведения през 2022 година
С постановлението се предлага да бъдат обезпечени средства на обща стойност 75 600 лв. за погашение на отпуснатите стипендии на възпитаници в държавните спортни учебни заведения и възпитаници в общински и в частни учебни заведения за реализирани резултати през третото тримесечие на 2022 година.
Необходимите средства са в границите на разчетените за тази активност в централния бюджет средства за 2022 година

Правителството се разпореди с парцели

Министерският съвет одобри решение за лишаване на аграрни земи от Министерство на защитата и включването им в Държавния аграрен фонд. Предмет на държавния акт са поземлени парцели, намиращи се в област Велико Търново. Имотите са с трайно предопределение на територията: земеделска. За тях е отпаднала нуждата, обвързвана с защитата и сигурността на страната, заради което с признатото решение тези аграрни земи се включват в Държавния аграрен фонд.

Правителството взе също решение за смяна на статута на неподвижен парцел, възложен за ръководство на Изпълнителна организация „ Морска администрация “ от обществена държавна благосъстоятелност в парцел, частна държавна благосъстоятелност. С решението си Министерският съвет разрешава премахването на съществуващото високо тяло на постройка „ Рейдова кула “, намираща се на пристанищен терминал Варна-изток, поради неприятното й градивно положение. Сградата не подхожда на функционалните условия за актуален комуникационно-информационен център за ръководство на аварийно-спасителни интервенции. С реализирането на капиталов план се планува на нейно място да бъде построена нова постройка.

Удължава се срокът за осъществяване на план, финансиран през 2019-2020 година посредством Доверителния фонд на България към ЮНЕСКО по линия на формалната помощ за развиване към интернационалните организации

Министерският съвет взе решение за удължение с четири месеца на периода за осъществяване на план „ Насърчаване на равенството сред половете в образованието по просвета, технологии, инженерни науки и математика (STEM) посредством образование на учители в страни на юг от Сахара ” (Етиопия, Танзания, Руанда, Уганда и Замбия), финансиран през 2019-2020 година посредством Доверителния фонд на България към ЮНЕСКО по линия на формалната помощ за развиване към интернационалните организации.
Проектът способства за одобряване на положителното име и престиж на страната ни като предвидим и скъп донор, а също по този начин и за реализирането на външнополитическите цели на страната ни в публично значими области като отбраната на правата на индивида и достъпа до обучение и по-конкретно на уязвими групи.

Одобрени са резултатите от съвещание на Съвета по външни работи (Търговия) на Европейски Съюз

Правителството одобри резултатите от неофициално съвещание на Съвета по външни работи (Търговия) на Европейския съюз. То се организира в интервала 30-31 октомври 2022 година в Прага, Чехия.
В рамките на съвещанието бе извършена полемика по отношение на геостратегическото значение на търговията и нуждата от предприемане на съответни ограничения по политиката за понижаване на суровинната взаимозависимост на равнище Европейски Съюз. Обсъдени бяха и съответни дейности за възстановяване устойчивостта на веригите на доставки за основни първични материали и артикули.
Сред набелязаните ограничения са разширение на мрежата от търговски съглашения сред страни със сходна комерсиална политика, рационализация на комерсиалните системи на страните, както и дейна поддръжка за по-бързото възобновяване на Украйна.

44 млн. лв. за нови учебни рейсове

44 млн. лв. за закупуване на учебни рейсове отпусна държавното управление. Допълнителните средства за Министерството на образованието и науката са нужни, защото се постанова възобновяване на амортизирания автопарк. По този метод ще се подсигурява сигурността на децата и учениците от обитаемоте места, в които няма детска градина или учебно заведение.
Към момента в МОН са постъпили поръчки за 689 учебни рейса. В настояванията като належащи аргументи се показват остарелите и амортизирани рейсове, неприятното им техническо положение и честите повреди.
С плануваните в бюджета за 2022 година 10 000 000 лева за учебни рейсове бяха закупени 34 рейса. С спомагателните 44 млн. лв. ще могат да се дават подобаващи транспортни средства на общини и учебни заведения, които незабавно се нуждаят от поддръжка.

Одобрена е позицията на България за присъединяване в съвещание на Съвета на Европейски Съюз по конкурентоспособност

Правителството одобри позицията на България за постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност (Вътрешен пазар и промишленост, Научни проучвания и Космическо пространство), което ще се организира на 1 и 2 декември 2022 година в Брюксел. Ръководители на българската делегация ще бъдат заместник-министърът на стопанската система и промишлеността Янко Топалов и заместник-постоянният представител на Република България към Европейския съюз Иванка Ташева.
Темите, които ще бъдат разисквани в частта „ Вътрешен пазар и промишленост ”, са правилник по отношение на отбраната на географските означения за занаятчийски и промишлени артикули, както и рамка за установяване на условията за екопроектиране към устойчиви артикули.
Участниците ще обсъдят даването на повече права на потребителите в подтекста на екологичния преход посредством по-добра отбрана против нелоялни практики и по-добро информиране.
Съветът ще одобри изводи по отношение на Европейската стратегия за туризма 2030 година В частта „ Научни проучвания ” ще се организира и ориентационен спор за науката като инструмент за улеснение на правенето на политики в страните членки.
В рамките на съвещанието министрите ще одобрят планове за Научноизследователските инфраструктури, Новата европейска стратегия за нововъведения, както и Препоръка на Съвета по отношение на управителните правила за оползотворяването на знанията. В частта „ Космическо пространство ” се планува полемика по отношение на потреблението на галактическите данни на Европейски Съюз.

Одобрена е позицията на страната ни за съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси

Правителството утвърди позицията на страната ни за присъединяване в постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което ще се организира на 6 декември 2022 година в Брюксел.
Председателството предлага ЕКОФИН да реализира единодушие по предлагането за инструкция на Съвета за обезпечаване на световно минимално равнище на данъчно облагане на мултинационалните групи в Европейски Съюз.

По време на срещата министрите ще обсъдят осъществяването на Механизма за възобновяване и резистентност и известието на Европейска комисия по отношение на прегледа на икономическото ръководство.
Участниците в съвещанието ще проведат политически спор по предлагането за изменение на Директивата за енергийно данъчно облагане.
В рамките на съвещанието Европейската комисия ще показа оповестения есенен пакет по Европейския учебен срок.
В дневния ред се планува Председателството да показа отчет за напредъка по отношение на новите лични запаси на Европейски Съюз. Европейската счете палата ще показа Годишния отчет за осъществяването на бюджета на Европейски Съюз за 2021 година

Одобрени са спомагателни прехвърляния в размер на близо 13 млн. лева за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни прехвърляния от запаса по член 1, алинея 2, раздел II, т. 5.1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година за непредвидени и/или неотложни разноски за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия.
С Постановлението се утвърждават 12 999 844 лв. за осъществяване на действия за понижаване на риска от бедствия, възобновяване на разноски за извършени избавителни и неотложни работи при преодоляване на бедствени положения и за възобновяване на инфраструктурни обекти.

Улеснява се достъпът до набори от данни на обществените институции през портала за отворени данни

Чрез препоръчаните от министъра на електронното ръководство промени в Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) се основава опция за улеснение на достъпа до набори от данни посредством единната точка за достъп до отворени данни - порталът за отворени данни.
Това са част от измененията в ЗДОИ, които произтичат от признатата през 2019 година обновената правна рамка на повторното потребление на информация от публичния бранш и отворените данни - Директива (ЕС) 2019/1024 на Европейския парламент и на Съвета от 20 юни 2019 година по отношение на отворените данни и повторното потребление на информацията от публичния бранш (OB L 172, 26.6.2019г., с. 56) (Директивата за отворени данни).

С директивата се цели по-лесен достъп до данни, съхранявани и предоставяни от организациите от публичния бранш, във формати, които са налични, елементарно откриваеми и могат наново да се употребяват посредством електронни средства. По тази причина с плана на акт се планува обществените институции да обезпечават на практика механизми за улеснение на съхраняването на документите, предоставени за наново потребление, в това число и посредством даване на информация по отношение на правата за наново потребление и наличните помощ и насоки. Предвидено е гратис да е и повторното потребление на динамичните данни, научноизследователските данни и наборите от данни с висока стойност.

Нов текст в ЗДОИ показва два метода на даване, при опция, на желаната от заявителя информация по електронен път - посредством издание на Портала за отворени данни и посредством квалифицирана услуга за електронна предложена поща, в това число и Системата за несъмнено електронно връчване. На Портала за отворени данни, организациите от публичния бранш би трябвало да обезпечат свободен обществен достъп до е-документи, информация и данни в машинночетим отворен формат, при разработка, надграждане или внедряване на осведомителни системи.
С предложенията се подчертава и на достъпа до социална информация през Платформата за достъп до социална информация поддържана от Министерския съвет.

Дипломите за висше обучение към този момент ще са без холограмен стикер

Отпада условието за слагане на холограмен стикер на дипломите за приключена образователно-квалификационна степен на виеше обучение. Това реши държавното управление, като одобри промени в Наредбата за държавните условия към наличието на главните документи, издавани от висшите учебни заведения. Основната причина за отпадане на това условие е наложената от практиката смяна във функционалността на холограмния стикер.
Първоначално концепцията за слагане на холограмен стикер на дипломите за висше обучение е била посредством него да се удостовери тяхната правота. С развиването на цифровите технологии през годините са създадени и въведени други механизми за надзор на издаването на дипломи, които служат като подобаващ механизъм за инспекция и засвидетелствуване достоверността им.

Регистрите за висше обучение към този момент са усъвършенствани. Предстои и въвеждане на напълно нови функционалност на Регистъра на всички настоящи, прекъснали и приключили студенти и докторанти, по степени на образование и по професионални посоки. Чрез тази промяна регистърът ще се трансформира в задоволително благонадежден инструмент за инспекция и надзор на провежданото образование на съответен студент, а по този метод и за засвидетелствуване истинността на издадената тапия за висше обучение.
Предлаганите промени имат за цел да понижат административната и регулаторна тежест за висшите учебни заведения в България. Те са разисквани и подкрепени от Съвета на ректорите.

Правителството утвърди позицията на България за съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по превоз, телекомуникации и енергетика

Кабинетът утвърди позицията на България за съвещанието на Съвета на Европейския съюз по превоз, телекомуникации и енергетика. Събитието във формат „ Транспорт ” и „ Телекомуникации ” ще се организира на 5 и 6 декември 2022 година, в гр. Брюксел, Кралство Белгия.
На 5 декември 2022 година, по време на съвещанието във формат „ Транспорт ”, министрите ще обсъдят тематики от региона на интермодалните въпроси и мрежи, както и превоза по вътрешните водни пътища.

В региона на интермодалните въпроси ще се прегледа предлагането за Регламент по отношение на насоките на Съюза за развиването на трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T). Предложеното преразглеждане на политиката за развиване на TEN-T има за цел да построи надеждна, безпроблемна и висококачествена трансевропейска транспортна мрежа, която подсигурява устойчива съгласуваност в целия Европейски съюз без физически спирания, тесни места или изчезнали връзки до 2050 година

При разискванията на тематиката за вътрешните водни пътища се чака да бъдат прегледани Заключенията по отношение на настоящото развиване на превоза по вътрешни водни пътища (NAIADES III). Българската страна ще изрази своята поддръжка за плана за Заключения.
На 6 декември 2022 година, на съвещанието във формат „ Телекомуникации ”, министрите ще създадат намерено разискване на законодателни актове свързани с хармонизираните правила за изкуствения разсъдък, европейската цифрова идентичност, достъпа до данни и тяхното потребление, както и киберсигурността за артикули с цифрови детайли. Предвиден е и ориентационен спор на тематика „ Цифрови умения за цифровото десетилетие ”. България ще показа подхванатите ограничения на национално равнище за постигнатите общоевропейските цели при повишение на цифровите умения измежду работещото население и за поощряване броя на ИКТ и секторните експерти.

По време на съвещанието ще се дискутират още и телекомуникационна помощ за Украйна, Европейска декларация по отношение на цифровите права и правила за цифровото десетилетие, както и интернационалните начинания в региона на цифровите технологии.
Във връзка с ръководството и използването на разпоредбите на Съюза в цифровата сфера ще се организира експертна среща на високо ниво цифровата сфера.

Правителството утвърди плана на Закон за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията

Правителството утвърди плана на Закон за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията. С измененията се възвръща общия 5-годишен период за отчуждаване и обезщетяване на притежателите на парцели, предопределени за озеленени площи. Въведеният по-дълъг 15-годишен период в предходна смяна на закона беше разгласен за противоконституционен с решение на Конституционен съд от октомври 2020 година, защото беше избран за несъразмерен и нарушаващ салдото сред потребностите на общия интерес и отбраната на главните права на жителите. По тази причина е препоръчано да се възвърне общия 5-годишен период за отчуждаване, открит с приемането на Закон за устройство на територията.

Със законопроекта се дава правна опция за установяване на статута „ толерантност “ на градежите или елементи от тях, представляващи детайли на техническата инфраструктура, които дават отговор на техническите правила и правила, само че са построени, реконструирани или ремонтирани без изискващите се строителни бумаги - утвърдени капиталови планове и издадено позволение за градеж. Тази наредба ще е годна за транспортната техническа инфраструктура и оборудванията към нея (мостове, тунели, надлези, подлези, прелези и др.); преносните (довеждащите и отвеждащите) проводи (мрежи) и оборудванията към тях в неурегулирана територия; преносните (довеждащите и отвеждащите) проводи (мрежи) и оборудванията към тях в урегулирана територия; както и за хидромелиоративните преносни (довеждащите и отвеждащите) проводи (мрежи) и оборудванията към тях и хидромелиоративните градежи, построени за предотвратяване от нездравословното влияние на водите. Ако препоръчаният законопроект бъде признат в този тип, тези градежи няма да подлежат на унищожаване и възбрана за прилагане.

Предвид случаите с трагични произшествия при осъществяване на зареждане с краткотрайни връзки на преместваеми обекти по член 56, алинея 1 от Закон за устройство на територията е препоръчано допълнение на член 147, като в алинея 1 се основава нова т. 18, с която се регламентира краткотрайните връзки към мрежите и оборудванията на техническата инфраструктура на обектите по член 56, алинея 1 и член 57, алинея 1, да се осъществят с издаване на позволение за градеж. Определят се и условията, които би трябвало да бъдат показани за издаване на позволение за градеж за тези краткотрайни връзки, както и се уточняват условията за издаване на позволение за градеж за останалите обектите по алинея 1.
Със законопроекта се прави прецизиране и на някои от текстовете, за които в хода на използването им е установено, че са неточни или са свързани с непотребна административна тежест.

Правителството отпусна 102 млн. лева в допълнение по бюджета на държавното публично обезпечаване

Правителството утвърди спомагателен трансфер в размер на 102 000 000 лева по бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година. Със средствата ще се възстановят осъществените от Националния застрахователен институт разноски за изплатените през първите шест месеца на 2022 година разлики сред прихода от пенсии и добавки от декември 2021 година и прихода от пенсии и добавки през януари 2022 година

Правителството удължи периода за даване на безлихвени заеми на общините бенефициенти по ПРСР

Правителството промени Постановление № 215 от 2018 година за разпределяне на краткотрайни безлихвени заеми от централния бюджет по бюджетите на общините за финансиране на разноски по утвърдени планове от Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) за интервала 2014-2020 година С изменението се удължават нормативно избраните крайни периоди за даване на заеми и за превеждане на утвърдената безплатна финансова помощ от Държавен фонд „ Земеделие “ в размер на употребения заем по съответния контракт на общината.

Промените целят понижаване на риска от неусвояване на ресурса по ПРСР, като се дава опция на общините бенефициенти да погасят отговорностите си по осъществяването на утвърдените плановете по Програмата. По този метод се обезпечава в допълнение време на административните структури на Разплащателната организация да обработят всички постъпили поръчки за заплащане, поради че това е третата година след годината на бюджетното обвързване за огромна част от подписаните контракти по ПРСР, което ще способства да бъде избегната автоматизираната анулация на финансов ангажимент от страна на Европейската комисия.
Приемането на плана не води до влияние върху държавния бюджет.

Одобрени са спомагателни 1,9 млн. лева по бюджета на Министерството на здравеопазването

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни средства в paзмеp на 1 900 000 лева по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 година за даване на трансфер за дофинансиране на подписани контракти за осъществяване на действия по план „ Подкрепа за развиване на системата за незабавна здравна помощ “ и план „ Изграждане на инфраструктура за даване на профилирана здравно-социална грижа за деца с увреждания “, които се реализират с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия,,Региони в напредък “ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване.

Средствата ще бъдат употребявани за актуализиране на цените посредством Сключване на спомагателни съглашения към подписаните контракти за осъществяване на строително­монтажни работи при съблюдаване на член 117а, по отношение на член 116, алинея 1, т. 2 и 3 от Закона за публичните поръчки с използване на Методиката за изменение на цената на контракти за публични поръчки вследствие на инфлация, призната с Постановление № 290 на Министерския съвет от 27.09.2022 година

Прието е техническо изменение на програмата за филантропично подкрепяне на разселени лица от Украйна

Пр
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР