Още на тези избори БСП може да не мине изборния

...
Още на тези избори БСП може да не мине изборния
Коментари Харесай

Политологът Г. Киряков: Дори с цената на ”хвръкването на глави” трябва да има редовен кабинет след изборите

Още на тези избори Българска социалистическа партия може да не мине изборния предел от 4%. Като желаят да бъдат партия на остатъците от някогашната комунистическа партия, няма по какъв начин да чакат друг резултат от това да разчитат на оредяващите редици на комунистическите носталгици.

 

Движение за права и свободи би трябвало да бъде в изолираност до момента в който не преодолее синдрома си да усвоява финансови запаси единствено от спортна завист. Ролята на фюрер на Костадинов от " Възраждане " не му отива. Той е много по-беззъб от Сидеров и много по-скучноват от Жорж Ганчев.

 

Слави Трифонов да не помни за политиката, той е изпята ария. От толкоз превъртания от партия в партия, от план в план и на водачите, и на феновете на „ Левицата “ им се е завило свят. Възходът на Стефан Янев гладко се прелива в проваляне - пристигна, поогледа се, поослуша се и върви към привършване за политиката, уточни още Киряков.

 

 

- Пети следващи избори за две години! Народът ли ни не го бива или политиците ни не стават за нищо. След като последните не могат да
Всичко за Вашата сватба
се схванат, за какво народът спи?


- Петите следващи избори не са нищо повече от знак за политическа рецесия, само че с изключение на политическата рецесия върху нея се насложи и рецесия на партиите, и рецесия на представителството. Но до момента в който за политическата рецесия могат да бъдат търсени и външни
фактори – експанзията на Путин против Украйна, продължаващата икономическа и финансова неустойчивост, поради към момента непреодолените проблеми провокирани от коронавирус, пренареждането на пластовете в интернационалните връзки около продължаващия стопански, финансов и политически напредък на Китай, политическите несъгласия в Европейски Съюз, поради купищата разлики и непреодолени исторически контузии. То за рецесията на партиите и рецесията на представителството цялата виновност си е у нас.

 

Очевидно е настъпил интервал на пренасищане за партиите в организационно и идеологическо отношение – няма хрумвания по какъв начин да се притеглят гласоподаватели, няма хрумвания какво да се предложи, с цел да извършват партиите главното си предопределение, няма хрумвания какво би трябвало да е идващото потомство водачи.

 

Настъпил е и интервал, в който се обрисува фундаментално недоумение къде е казусът, с цел да не може в четири следващи избори да се стигне
Всичко за Вашата сватба
до образуване на устойчиво болшинство. Има и още един вътрешен фактор за продължение на политическата рецесия. Това е първичният избор на система на национално посланичество, която има голям брой плюсове, само че точно в интервал на рецесия, се демонстрират и най-лошите ѝ черти. В Съединените щати, да вземем за пример, даже и да се стигне до блокаж на парламентарната система, той се преодолява не посредством избори, тъй като те са закрепени в конституцията, а посредством междупартийни договаряния и компромиси, до момента в който не се реализира нужното единодушие и отблокиране на политическия развой.

Когато обаче имаме комбиниране на система с голям брой дефекти – преодолявани без доста компликации в устойчивите демокрации – проблеми с корупцията, общество, което изпитва носталгия по властническото си минало и зле построени демократични институции, тогава вероятността да се затъне в блатото на политическата незначителност и в продължителна рецесия, е огромна. Така че отговорът е, че нито обществото ни към момента става за народна власт, нито огромна част от политиците желаят или са готови за народна власт. Народът е безсънен, само че е комплициран, а политиците не оказват помощ доста за ориентирането му.

- Г-н Киряков, какво ще надделее за победа на
Всичко за Вашата сватба
изборите на 2 април - позицията за войната в Украйна или цената на сиренето в магазина? Или пък нещо друго, невидимо за всички?


- Всичко към този момент е очевидно, въпросът е дали желаеме да го забележим. И да, войната на Путин против Украйна към този момент повлия на значително хора да създадат своя избор за кого да гласоподават, а тези които демонстрираха съмнение изгубиха, включително и президентът Радев. Важна е и
скоростта, с която нарастват цените на голям брой артикули и услуги, освен на сиренето. Десетки неща са значими при избора на желана партия, коалиция или претенденти, само че най-важно е дали и какъв брой хора ще излязат в изборния ден да упражнят правото си на глас.

 

Това е най-важният избор, който не е единствено за вота на 2-ри април, а ще бележи българското общество и демократичната ни страна за десетилетия напред. Но нещото, което има капацитет да надделее, е желанието и желанието да се сформира постоянен кабинет.

- Кандидатите за народни представители са съвсем същите, които бяха и в 48-то Народно заседание. Как ще коментирате приказката, " нов бардак със остарели.... не се прави "?
Всичко за Вашата сватба


- Нов бардак вършат единствено старите политици-отцепници от социалистическата партия. Всички други си залагат настойчиво на остарелия бардак, с тук-таме нови политици, а някои даже съумяха да разгонят и новите политици от предходните избори, с оправданието, че трябвало да се вършат взаимни отстъпки в името на разширението на добре познатия бардак.

 

Ето за това ставаше дума, когато споделих, че има рецесия на партиите и рецесия на представителството. Единствената вяра е претендентите за представители да са си взели поука от скорошните им неуспехи в превъзмогването на политическата рецесия.

- Ще успее ли обединението ПП-ДБ да получи постоянна преднина на изборите, за което настояват К. Петков, А. Василев и сподвижниците им? Зад тях застанаха 77 организации, само че те са по-скоро организацийки. С какво " ПП-ДБ " могат да създадат компромис, с цел да има постоянно държавно управление! И би трябвало ли да има държавно управление непременно?

- Нагласите на гласоподаватели на обединението ПП-ДБ са устойчиви и са за изборна победа. Но изборната победа не значи и болшинство за независимо сформиране на кабинет, което допуска диалози за такова с другите партии, за които социолозите чертаят
вероятност да попаднат
Всичко за Вашата сватба
в идващия парламент. Затова няма значение каква преднина ще има обединението ПП-ДБ, в случай че няма болшинство. И точно поради това е необходим упоменатия от вас компромис. На този стадий обаче мога единствено да предсказвам какъв би бил този компромис.

 

Що се отнася до цената, която би трябвало да се заплати за съставянето на постоянен кабинет, то тя би трябвало да е рационална, тъй че да отразява настроенията на гласоподавателите освен на ПП-ДБ, само че и на останалите партии, както и на негласуващите. Затова настоявам, че би трябвало да има държавно управление на всяка рационална цена. Разбира се, в случай че има недоумение у евентуалните сътрудници на обединението ПП-ДБ, то каквато и рационална цена да им бъде препоръчана, в случай че отсрещната страна не желае да я заплати, политическият пазарлък става
ненужен.

- Какви са козовете на ГЕРБ на тези избори. Като че ли отново имат обезпечени гласове? Бойко Борисов не престава да е водач на партията,независимо от чекмеджетата и банкнотите. Как да оглавят едно бъдещо държавно управление,като немалка част от депутатите им треперят от един предстоящ лист Магнитски, а други от предстоящо възмездие на Гешев.

- Бойко Борисов ще е водач на партията без значение от чекмеджетата и банкнотите, и без значение от всички обвинявания в корупция. Щом това е задоволително за неговите почитатели и гласоподаватели, то няма какво изключително да се направи. А тези проблеми могат да се преодолеят с ясни задължения и ясна стратегия, направена от евентуалните сътрудници в името на освен това от непрекъснатото преливане от пусто в празно. Ако има подписано в детайли съглашение за ръководство и то не се извършва, то доста елементарно може да се скапе и да се върви на нови избори. Но най-малко и ПП-ДБ и ГЕРБ са длъжни да опитат, даже и това да е с цената на „ хвръкването “ на нечии глави – дали на основния прокурор, дали на президента, дали на някой различен, няма значение.

 

Кризата би трябвало да бъде преодоляна и цената за това би трябвало да бъде платена. Рискът, който се поема, в случай че се тръгне в тази посока е огромен, само че това не значи, че не може да бъде стихотворец. Голата истина е, че ръководството на служебни кабинети, за нескончаем интервал от време е недемократично и основава условия за политически произвол и безконтролност.

- Може ли да има общо ръководство на ПП-ДБ и ГЕРБ, откакто сред тях стои пропастта от корупция и корумпирани през десeтгодишното ръководство на ГЕРБ? Ако ПП-ДБ се коалира с ГЕРБ това няма ли да е стъпка към още по-голяма политическа рецесия в страната?

- Стъпка към още по-голяма политическа рецесия в страната е още едни парламентарни избори през тази година. А общото ръководство, без значение от участниците е дълг на партиите и на политическите водачи. Казах го и ще го кажа отново, постоянно може да се откри формула за общо ръководство. На страната ни, на обществото ни е нужно нормализиране на политическата среда, а това нормализиране минава през постоянен кабинет и изчистване на институциите от въздействието на президентството. Нито президентът, нито служебното държавно управление са законни участници във вземането на управнически решения, които трансформират посоката на демократичното развиване на страната. Радев напълно противоконституционно взима решения, които Народното събрание не е одобрил, даже си разрешава да не следва решения на същия.

 

Ако ПП-ДБ са първа политическа мощ и в случай че имат стабилен брой мандати, това значи и повече благоприятни условия за справяне с натрупалите се проблеми, а обединението с ГЕРБ не значи приемане на корупцията и моделът на ръководство на Бойко Борисов. Затова са основани механизмите на съдружните договаряния, с цел да се реализира общ документ, който да е нещо като конституция за ръководството на страната. Ако тази самобитна конституция не се съблюдава има механизми за връзка и механизми за търсене на отговорност. Тогава може да се мисли за нови избори. Ако не се даде опция в този момент и се тръгне към нови избори, с какво те ще се разграничават от актуалните, и по какъв начин ще преодолеят политическата рецесия?

- Бита карта ли е столетницата Българска социалистическа партия? Само Нинова ли е отговорна за този нокаут в партията? Има прогнози, че в един идващ парламент социалистите ще се борят да минат бариерата от 4%?

- Моята смела прогноза е, че още на тези избори Българска социалистическа партия може да не мине изборния предел от 4%. За този изцяло вероятен резултат на партията обаче виновност не може да носи единствено Нинова. Българска социалистическа партия стартира да губи ориентири още след председателството на Станишев. Тогава за последно партията направи опит да се европеизира и да замязя на естествена европейска лява партия. Връщането на Българска социалистическа партия към Българска комунистическа партия след Станишев докара до този резултат, а последните „ консервативни “ напъни единствено ще довършат столетницата. След като желаят да бъдат партия на остатъците от някогашната комунистическа партия, няма по какъв начин да чакат друг резултат от това да разчитат на оредяващите редици на комунистическите носталгици.

- Движение за права и свободи още веднъж ли ще бъде в изолираност? Може ли да има държавно управление без Движение за права и свободи? Задават ли се по-добри времена за обединения с други партии и присъединяване в ръководството, откакто етническата партия се за явява твърдо като евроатлантическа?

 

- Движение за права и свободи би трябвало да бъде в изолираност до момента в който не преодолее синдрома си да усвоява финансови запаси единствено от спортна завист. Няма различен претекст зад дейностите им. Няма нищо политическо в това да действаш като бизнес корпорация, а не като партия. Движение за права и свободи отдавана не създава политически артикул, по тази причина изолацията им не е поради останалите партии, а поради самите тях. Те се самоизолират, което още повече ги настървява да търсят бизнес, а не политически благоприятни условия.

 

Търсенето на бизнес благоприятни условия с политически лостове няма по какъв начин да бъде признато от мощно поляризирано общество като българското. Докато не го вдървен, няма да има смяна в държанието им. Процесът на възобновяване в Движение за права и свободи тече, само че на новите лица не се дават благоприятни условия за деяние отвън наложения в партията модел на свояване на икономическо пространство посредством политически инструментариум.

- " Възраждане " не е Ренесансът в българската политика. Но сигурно към този момент е някакъв фактор. Какви и чии сметки може да объркат К. Костадинов и четата му? Как си обяснявате гласовете за партията от Западна Европа?

‚Възраждане “ не е нов феномен за българската политика. Нужно ли е да подсещаме за триумфите на Волен Сидеров, а преди този момент на Жорж Ганчев. Има в нашето общество гневни хора, по разнообразни аргументи, които постоянно ще търсят своето коренно посланичество. То обаче си има граници и тези граници към този момент са достигнати от Костадинов и ко.

 

Да не загатвам, че Костадинов е много по-беззъб от Сидеров и много по-скучноват от Жорж Ганчев. Ролята на фюрер не му отива, той даже не се старае да наподобява на подобен. Дори жестовете му са интелигентски. Той не може да избяга от слабостта си да се изяснява, което е пагубно за претендентите за фюрери.

- На какво и на кого разчита на тези избори Слави Трифонов? На 1% за дотация? По мнението на анализатори и двадесет безвъзмездни концерта на шоумена към този момент не могат да оказват помощ Има Такъв Народ да прескочи бариерата?

- Слави Трифонов е по-добре да не помни към този момент за политиката. Той е изпята ария, освен това изпята негова ария. Няма подобен политик, както и няма такава страна, каквато я представяше Слави в песента си. Субсидията не стига за поддържане на негледаема
телевизия, а неналичието на мандати в Народното събрание не се заплаща по никакъв начин. Слави би трябвало да гледа не към политиката, а още веднъж към шоубизнеса, тъй като с политическия си план унищожи и облика си на най-успешния шоумен.

- Има ли късмет за новата Левица на Манолова, Дончева, Първанов и Р. Петков? Ще откри ли място в Народното събрание Възхода на Стефан Янев? Каква може да е ролята на дребните партии в бъдещия парламент?

- Новата левица е като остарялата левица, единствено че е нова, както би се изразил Божинката. От толкоз превъртания от партия в партия, от план в план и на водачите, и на феновете на „ левицата “ им се е завило свят. Но, дано опитат шанса си още веднъж, то кой
ли през днешния ден не го прави. Не знам обаче с какво би могла да способства за превъзмогване на тежката политическа рецесия.

 

В един или различен интервал всеки от участниците в този план е допринасял повече или по-малко за тази рецесия. Всеки един от тях също по този начин е „ отговорен “  през днешния ден Българска социалистическа партия на практика да я няма на политическата сцена. Какво можем да чакаме от хора, които са помогнали за основаване на рецесии и за разпад на партия?

 

При Стефан Янев процесите също не са доста обнадеждаващи. Възходът гладко се прелива в проваляне. Дойде, поогледа се, поослуша се и върви към привършване за политиката. А имаше голям капацитет в него, изглеждаше солидно като длъжностен министър председател. Очевидно обаче не му доближава нещо, с цел да обмени тази стабилност в дълготраен политически дял. Единствената подобаваща роля на сходни планове и партии е отвън Народното събрание. Така ще пречат една концепция по-малко за разрешаването на комплицираната обстановка. Да не загатваме, че с изключение на добре познатите ни лица от двете обединения, няма друго видимо наличие. Как да чакаме реализиране на дълготрайни цели в политиката с изцяло отдадени на боготворене към водачите претенденти. С какво може да способства подобен човек за България? Послушанието не е достолепие. Случайното попадане в политиката не е преимущество.

- Някои партии дефинират президента Радев като зложелател. Други се пробват да печелят гласове на гърба му. Вашият коментар? Чува се, че Радев премислял и за избори през юли, преди локалните? Каква ще е задачата им?

- Отдавна съм разпознал Радев като нездравословна фигура за българската народна власт и за развиването на България като почтена страна-членка на Европейски Съюз и НАТО. Радев може би има задача да поддържа колкото се може по-дълго рецесията в страната. Радев желае да ръководи, с цел да може България да остане в неопределеното пространство сред Изтока, Русия, Путин, и Запада, където отбраната на свободата, достолепието, личността и персоналното имущество са висши полезности.

 

Неговият „ национализъм “ и „ неутралитет “ е на границата с националното изменничество. Особено на фона на бруталната експанзия на режима на Путин против Украйна и на фона на неналичието на всякакво почитание към живота, свободата и достолепието на руснаците.

- Г-н Киряков чака ли се отново да отчетем следен и платен избор на 2 април? Как ще коментирате, че има интервенция на непознати страни и непознати посолства в изборния развой?

- Контролиран и платен избор има и при напълно машинното гласоподаване. Проблемът е в желанието да се вземе преднина с разнообразни от изборната технология и изборния развой способи. А точно с фалшификации на гласове, с операции на бюлетини, с
нерегламентиран запис на протоколи и гласове в протоколи. Добре познати хитринки от 90-те години до момента. Ако под интервенция разбирате поддръжка за един или различен претендент, за една или друга партия и коалиция, то това не може да се назова интервенция. Намеса,
да вземем за пример, би имало в случай че в изборната администрация има нерегламентирано вмешателство на непознати страни, като под непознати разбирам такива, които не са част от припознатите като наши сътрудници страни. Намеса, да вземем за пример, е хакване на стратегиите за отчитане,броене и сумиране на гласове. Намеса е, да вземем за пример, в случай че виновните за безпроблемното протичане на изборите, получават с изключение на регламентираното възнаграждение, и друго възнаграждение, против което да компрометират резултатите от изборите.

- Хващам бас, че и този път няма да има постоянно държавно управление! Вашата къса прогноза за вота и за сформиране на кабинет след изборите?

 

- Политиката не е хазарт, по тази причина не бих си разрешил да се обзалагам за резултати. Тук има спомагателен детайл и той е обвързван както с инстинкта за оцеляване, по този начин и с проявата на здрав разсъдък. Ако обществото ни има работещ инстинкт за оцеляване, а политиците ни не са камикадзета, вгледани в пъпа си и искащи непременно рецесията да се разрасне до непоносими равнища, то най-вероятно ще има още и още предварителни избори. Затова споделям, че не е въпросът дали желаят или могат да сформират кабинет, а че би трябвало да сформират кабинет.

 

Трябването е същността на политиката и политика. Трябването е вдишване на политическа отговорност. В последна сметка трябването е политически дълг пред обществото, пред страната, пред обществата на нашите европейски другари и сътрудници.

 

Интервю на Красен Бучков

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg