Експлозия в депо за гориво уби 20 в Нагорни Карабах, а хиляди бягат към Армения

...
Още хиляди бежанци избягаха от Нагорни Карабах във вторник, след
Коментари Харесай

Още хиляди бежанци избягаха от Нагорни Карабах във вторник, след като официални лица в самопровъзгласилата се република заявиха, че експлозия в склад за гориво предишния ден е убила 20 души. |

Арменското правителство предупреди за възможно "етническо прочистване" от Азербайджан след светкавичната му офанзива срещу отцепническия регион миналата седмица.

Армения заяви във вторник, че повече от 13 000 бежанци са избягали, откакто първата група е пристигнала в страната на Неделя.

Напливът заля граничния град Горис, където са отседнали много бежанци.

Мнозина спяха в колите си, натоварени с багаж, като се появиха във вторник със зачервени очи и образуваха дълги опашки пред телефонните магазини, за да си купят SIM карти.

Азербайджан обеща равно третиране на жителите на анклава с мнозинство етнически арменци и изпрати помощ.

В допълнение към хуманитарните опасения, сепаратисткото правителство във вторник каза, че 13 тела са били открити на мястото на взрива в склад за гориво в понеделник и още седем души са починали от нараняванията си.

В изявление се казва, че 290 души са били загинали е хоспитализиран и "десетки пациенти остават в критично състояние".

Министерството на здравеопазването на Армения съобщи, че е изпратило екип от лекари в бастиона на бунтовниците Степанакерт с хеликоптер.

Азербайджанското президентство каза, че Баку също е изпратил лекарства за помощ ранените.

Междувременно в Брюксел, пратеници от Баку и Ереван се подготвиха да се срещнат в първата подобна среща след бързото поражение на Азербайджан над сепаратистките сили миналата седмица.

Симон Мордю, главен дипломатически съветник на президента на Европейския съвет Шарл Мишел, ще председателят на преговорите, каза говорителката на Мишел.

Азербайджан и Армения, заедно с тежките страни в ЕС Франция и Германия, ще бъдат представени от своите съветници по национална сигурност.

Лидерите на двете страни трябва да се срещнат следващия месец.

Репортери на AFP в понеделник видяха как бежанците се тълпят в хуманитарен център, създаден в местен театър в град Горис, за да се регистрират за транспорт и жилище.

„Преживяхме ужасни дни“, каза Анабел Гуласян, 41, от селото на преп., известна като Шалва на азерски.

Тя пристигна в Горис със семейството си с микробус, носейки вещите си в чанти.

Години на конфликт

Армения и Азербайджан са водили две войни в последните три десетилетия над Нагорни Карабах, анклав с мнозинство от етнически арменци в рамките на международно признатата граница на Азербайджан.

Операцията на Азербайджан на 19 септември за завладяване на контрола над територията принуди сепаратистите да сложат оръжие при условията на договореното прекратяване на огъня на следващия ден.

Той последва деветмесечна блокада на региона от Баку, която причини недостиг на ключови доставки.

Конфликтът в Нагорни Карабах: Как Азербайджан принуди Армения да отстъпи

Сепаратистите казаха, че 200 души са били убити в боевете миналата седмица.

Азербайджанските държавни медии в понеделник казаха, че официални лица са провели втори кръг от мирни преговори с етническата арменска общност в Нагорни Карабах, целящи да ги „реинтегрират“.

Но по пътя, водещ към Армения, все повече и повече жители от региона изглежда се опитват да излязат, тъй като свидетели казаха, че колите ръмжат в трафика.

В бежанския център в Горис Валентина Асрян, 54-годишна стара от село Ванк, която избяга с внуците си, каза, че нейният зет е бил убит и няколко други души са били ранени от азербайджански огън.

„Кой би предположил, че „турците“ ще дойдат в този исторически арменски село? Това е невероятно", каза тя, имайки предвид азербайджанските сили.

Тя беше временно настанена в хотел в Горис и каза, че "няма къде да отиде".

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР