Още едно електронно нововъведение готви правителството - електронни бележки за

...
Още едно електронно нововъведение готви правителството - електронни бележки за
Коментари Харесай

E-бележки за отсъствията и в яслите, и в детските градини подготвя властта

Още едно електронно изобретение готви държавното управление - електронни бележки за извиняване на отсъствия в детските градини и яслите. Това заяви тази заран пред министърът на електронното ръководство Александър Йоловски. От 1 октомври цифрово пътуват бележките за учениците, въпреки че това не анулира нуждата от физически обзор при доктор.

Министър Йоловски съобщи, че няма никакви съществени проблеми в системата и тя работи безотказно в учебните заведения у нас. Същото сподели и за електронните предписания, макар бунтовните настроения измежду лекарите тази седмица. „ Откакто са въведени електронните предписания в края на 2020 година има издадени над 38 млн. Почти всички са изпълнени. В понеделник стартираха белите предписания. До петък са издадени 135 000, 60% са изпълнени в петък. За жълтите и зелените предписания осъществяването е 100%. Проблем със системата няма ”, увери министърът.

Министърът заяви, че напълно скоро ще бъде отхвърлен един от най-често срещаните проблеми при е-рецептите - когато се отнасят до медикаменти от успореден импорт. Сега националният регистрационен номер на тези лекарства не е посочен, само че това е поправено и чака утвърждение от Министерство на здравеопазването.

„ Всички лекари са задължени да работят с Националната здравноинформационна система. Всички лекари, вързани към медицински програмен продукт, могат да изписват антибиотици. Тези, които не са могли, или имат проблем със свързаността, или нямат предпочитание да работят електронно ”, твърди Йоловски.

Българският лекарски съюз изиска незабавна проверка на електронните предписания за антибиотици и медикаменти за диабет, като предизвести, че в противоположен случай си резервира правото на протестни дейности и търсене на решение по правосъден път. Цяла седмица лекарите се бунтуват против смяната, която влезе в действие с много затруднения и проблеми. Здравното министерство обаче към този момент не дава тип да е готово на отстъпки.

Над две трети от лекарите не могат да изписват електронни предписания, включително и тези в Спешна помощ, настояват от съсловната организация. Според тях, има голям брой върнати пациенти с неизпълнени предписания, с гледище за смяна на лечението. Сред аргументите за връщането са липса на медикамента, неоткриване на рецептата в софтуера, разминаване в кодовете на медикаментите. Наблюдава се напън за смяна на лечението на пациента от страна на фармацевта, макар че това е право на лекаря в полза на пациента, а не обвързване вменено му от фармацевта, настояват още от съюза.

БЛС цитира данни, съгласно които от издадени над 60 000 електронни предписания за по-малко от 4 дни, анулирани са 5000, а в националната здравно-информационна система има данни за попълнено пациентско досие за към 30 000 предписания.

Лекарите упорстват за гратисен интервал, в който да се употребяват редом хартиена и електронна рецепта. През този интервал хартиената рецепта ще би трябвало наложително да се качва от фармацевта в НЗИС и да се съхранява след осъществяването й, подписана от пациента, за цялост на досието на пациента и гарантиране на контрола при разпределяне. Те желаят и оптимално бързо да се вкара наличен цифров указател на всички лекарства, популяризирани у нас с отчитане в действително време на тяхната наличност в аптечната мрежа. Предлагат още да се направи цифрово приложение за пациентите, което да демонстрира наличностите на даден медикамент в аптеките.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР