Още една банка се готви да се изправи срещу регулаторите

...
Коментари Харесай

Войната срещу прането на пари е загубена

Още една банка се готви да се изправи против регулаторите поради неуспех в напъните да ограничи потоците от пране на пари. През идващите седмици NatWest, един от най-големите заемодатели във Англия, ще се яви в съда в Лондон, с цел да отговори на обвиняванията, че не е направил верен надзор на клиент, търгуващ със злато, подал в банката 365 млн. паунда (502 млн. долара) - и то в брой. NatWest (която съобщи, че си сътрудничи с разследващите) е следващият заемодател, който е упрекнат, че не е съумял в битката против прането на пари. Миналата година световните банки бяха санкционирани с 10.4 милиарда $ за нарушавания на разпоредбите против прането на пари, което е нарастване с над 80% по отношение на 2019 година съгласно софтуерната компания Fenergo. През януари американската банка Capital One беше санкционирана с 390 млн. $, защото не е отчела хиляди съмнителни транзакции. Danske Bank към момента се оправя с следствията от скандал, избухнал през 2018 година - над 200 милиарда $ евентуално мръсни пари бяха изпрани през естонския клон на датския заемодател, до момента в който ръководителите пропуснаха или пренебрегнаха море от предупредителни сигнали.
Сериозни недостатъциТези случаи значат, че банките остават ахилесовата пета в международната война против прането на пари макар многото разпореждания, ориентирани към превръщането им в фронтови бойци в този спор. По-внимателното изследване обаче допуска, че световната система за битка с изпирането на пари (AML) има съществени структурни дефекти, най-много тъй като държавните управления са упълномощили на частния бранш огромна част от работата, която би трябвало да правят сами. Проучване, оповестено предходната година от Роналд Пол, специалист по финансови закононарушения, стигна до заключението, че световната система за битка с прането на пари може би е " най-неефективният политически опит в света " и че разноските за съблюдаване на условията за банките и други финансови предприятия могат да бъдат над 100 пъти по-високи от прихванатото количество изпрани пари. Доклад, учреден на изследване на експерти, оповестено предходната година от аналитичната компания LexisNexis, открива, че международните разноски за AML и спазването на глобите от финансови институции (включително мениджъри на фондове, застрахователи и други, както и банки) надвишават 180 милиарда $ годишно. Прането на пари даже не е било закононарушение в огромна част от света до 80-те години. Оттогава страни от Афганистан до Замбия бяха под напън, най-много от Съединени американски щати, да одобряват закони против незаконната активност. Натискът се ускори след терористичните офанзиви от 11 септември през 2001 година и приемането на Патриотичния акт в Съединени американски щати, чиято цел е да прихване парите, финансиращи тероризма и други закононарушения. Оттогава спазването на AML рестриктивните мерки стана голяма част от това, което вършат банките, и сътвори голяма администрация. Не е извънредно за компании като HSBC или JPMorgan Chase да имат сред 3000 и 5000 експерти, фокусирани върху битката с финансовата престъпност, и общо над 20 хиляди, акцентиращи върху риска и регулациите. Противодействието на AML съумя да изкорени най-пагубните практики, като да вземем за пример потреблението на фиктивни банки (тези без действителни клиенти), открити тук-там за пране на куфари, цялостни с пари от опиати. Но нарушителите не са принудени да бъдат изключително изобретателни: през днешния ден не е доста по-трудно, в сравнение с преди 20 години, да се изпират мръсните пари, като се сътвори измислена компания, маскирайки средствата, преминаващи през нея, като законен доход и убеждавайки законна банка да ги обработи.
В резултат на това данните приказват за изгубена война. " Глобална оценка на заканите ", отчет на Джон Кюсак, някогашен ръководител на банковата асоциация Wolfsberg Group, която оказва помощ за създаването на стандарти за битката с прането на пари, пресмята, че през 2018 година са осъществени финансови закононарушения на стойност 5.8 трлн. $, което се равнява на 6.7% от световния Брутният вътрешен продукт. Статистиката за това каква част са прихванати от управляващите се разминава. Оценката на Службата на Организация на обединените нации за опиатите и престъпността за последното десетилетие възлиза на едвам 0.2% от близо 6 трлн. $ финансови измами. През 2016 година Европол увеличи конфискациите в Европа на по-висок %, само че към момента прекомерно ниския 1.1%.
Danske Bank към момента се оправя с следствията от скандал, избухнал през 2018 година Източник: Reuters
Някои специалисти считат, че процентът на разкрития може даже да е понижен през последните години частично заради повишаването на " прането на пари, учредено на търговията ", което реалокира мръсните пари в законната стопанска система посредством трикове с документи за трансгранична търговия. Пандемията ковид-19 също усили опциите за финансови измами. Престъпниците основават компании, с цел да експлоатират големи, неприятно следени схеми за държавна помощ. Във Англия управляващите са получили повече от 50 хиляди сигнала за евентуална корист с нейните " заеми за възобновяване " и схеми за опазване на служащи.

В потрес от войната Групата за финансови противопоставяния (FATF), междуправителственият орган, който дефинира световни стандарти за битка с прането на пари, признава, че има проблеми в системата. Миналия октомври нейният президент Маркус Плейер упрекна " голямото болшинство " от страните, че не са се справили с изпирането на пари. Някои страни съумяха да реализират солидни резултати в оценките на организацията, като одобриха добре изглеждащи закони за битка с прането на пари единствено с цел да ги анулират или разводнят на по-късен стадий или да не изпълнят основни разпореждания. Един от нарушителите е Обединените арабски емирства, където слабото използване е помогнало на Дубай да се трансформира в парадайс за корумпирания капитал. Но Съединени американски щати и Англия също се стремят да заобикалят процеса на FATF, въпреки и по-невидимо.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР