Още един украински военен от български произход се нуждае от

...
Още един украински военен от български произход се нуждае от
Коментари Харесай

Още един украински военен от български произход се нуждае от помощ след руски плен


Още един украински боен от български генезис се нуждае от помощ след съветски плен. Това разкриха сестрите на капитан Димитър Бурлаков - Райна Манджукова и Наталия Лулчева, в „ Тази заран “.

Бесарабският българин Иван Пепеляшков също е водач на украински хеликоптер, който е бил свален от съветските сили, само че край Чернигов. Пепеляшков попада в плен, където е бил малтретиран и има доста пострадвания, в това число и на гръбначните прешлени.

Сега Иван се намира в болница в Киев, само че Райна Манджукова и Наталия Лулчева се надяват, че ще съумеят да го транспортират за лекуване в България, както са създали с техния брат Димитър след освобождението му.

Райна Манджукова се е заела с организацията на транспортирабесарабски нето на брат ѝ, капитан Димитър Бурлаков, до България. По думите ѝ очевидно Димитър е роден по щастлива звезда, тъй като всичко минало доста леко.

„ От момента, в който се оказа, че е жив, от там нататък просто шансът беше с него. Много бързо го размениха по-късно. Там в Украйна му подсказваха по какъв начин да се случат нещата, нали какви документи би трябвало да се създадат тук в България, мен ме потърсиха от „ Пирогов “. Доктор Тасев ми се обади “, описа Райна Манджукова.

Тя изрече благодарности на българското външно министерство и посолството ни във Варшава, които са се задействали доста бързо и са организирали евакуацията на дамата и децата на брат, а доктор Филипов от Министерство на здравеопазването е п9омогнал за документите за лекуването на брат ѝ в България.

В Украйна пък са посочили огромна грижа за техните военни, което е проличало при превозването на брат ѝ. Оказва се, че сред двете страни има конвенция за такова лекуване, която е била в действие и даже от „ Пирогов “ да не са изявили предпочитание да го лекуват, капитан Бурлаков отново е можело да бъде признат в българска болница.

Вижте целия диалог във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР