Още един град в северозападната част на Канада беше принуден

...
Още един град в северозападната част на Канада беше принуден
Коментари Харесай

Евакуират още един град в Канада заради пожарите

Още един град в северозападната част на Канада беше заставен да се изтегля, тъй като мощните ветрове и повишаващите се температури дадоха нов живот на големи горски пожари, съобщи Агенция Франс Прес.

Заплахата за Хей Ривър, град с население към 4000 души, е толкоз огромна, че даже на пожарникарите и служащите от първа нужда е подредено да изоставен, оповестиха управляващите.

Администрацията на територията подреди на всички, които към момента се намират в града, да се насочат към локалното летище и да чакат указания.

" Всеки, който остане в Хей Ривър, прави това на собствен риск ", се споделя в изказване на държавното управление: " Няма да има налични спешни служби или реакция. "

На този стадий към две трети от цялото население на северозападните територии - просторен, само че едва обитаем регион - е евакуирано в прилежащите провинции, от време на време на 2000 км.

" Екстремните югозападни ветрове придвижиха пожара по-близо до града около автомагистралата, което принуди екипите и самолетите да се отдръпват и да се прегрупират на безвредно разстояние ", съобщи Шейн Томпсън, министър на околната среда на района, определяйки обстановката като " доста сериозна ".

Екипите на пожарната се борят със стена от пламъци, дълга няколко километра, оповестиха управляващите.

Канада претърпява най-тежкия сезон на горски пожари в историята си, като огромна част от страната е наранена от високи температури и сериозна суша.

Към момента е изгоряла обща повърхност от 15 милиона хектара (37 милиона акра) - по-голяма от територията на Гърция. Това е повече от два пъти от предходния връх, а сезонът на горските пожари през 2023 година към момента не е завършил.

Общо 200 000 души са били евакуирани, а пожарите са лишили живота на четирима души.

Експертите настояват, че световното стопляне е влошило обстановката с горските пожари. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР