Още един динозавър от златната ера на Михаел Шумахер пресече

...
Още един динозавър от златната ера на Михаел Шумахер пресече
Коментари Харесай

Фелипе Маса – Шампион за 21 секунди

Още един динозавър от златната епоха на Михаел Шумахер пресече финалната линия на своята кариера във „ Формула 1 ”. Изминалият сезон бе финален за Фелипе Маса. 36-годишният бразилски водач на „ Уилямс ” слезе дефинитивно от болида и остави зад себе си 269 надпревари, 11 победи, 41 класирания в челната тройка, 16 първи позиции и 4540 км отпред на колоната. Неговата огромна фантазия (а и на още 200 милиона бразилци) да стане първенец, бе разрушена по изключително нечовечен метод от Люис Хамилтън през 2008 година

Кариерата на Маса във “Формула 1 ” стартира с брутална злополука. През 2002 година като новобранец той сяда в колата на “Заубер ”, с цел да се състезава с позабравени през днешния ден остарели муцуни като братята Шумахер, Рубенс Барикело, Хуан Пабло Монтоя, Джанкарло Фисикела, Ярно Трули, Еди Ървайн, Дженсън Бътън, Оливие Панис, Жак Вилньов, Хайнц-Харалд Френцен. Стартът на първото съревнование за сезона в Мелбърн е белязан с всеобщ случай, при който Ралф Шумахер се блъска с 236 км/ч в колата на Барикело и полита като снаряд във въздуха, а Маса е един от осемте аварирали и отпаднали водачи.

15-години по-късно всички герои от това екшън съревнование (с изключение на Кими Райконен) са излезли от “Формула 1 ”. При Фелипе това се случи от втория път. Първият му опит да се откаже беше несполучлив. В края на 2016 година той се сбогува с пистата и почитателите като водач на “Уилямс ”. Всичко мина както му е редът – с аплаузи, сълзи, обятия. Само единствено два месеца по-късно обаче бразилецът се върна в тима да запуши дупката, отворена от сътрудника му Валтери Ботас, който мина в “Мерцедес ” на мястото на сензационно прекратилия кариерата си първенец Нико Розберг.

Фелипе Маса нямаше неговия шанс да грабне купата и да зарадва лудия по “Формула 1 ” бразилски народ, който на вятъра чака своя четвърти първенец след Емерсон Фитипалди, Нелсон Пикет и Аертон Сена. Пред днешния деец се открива такава златна опция като водач на “Ферари ” през 2008 година в последното за сезона съревнование, освен това на бразилска земя на пистата в Интерлагос.

В 19 часа, 47 минути и 14 секунди в оня супердраматичен 2 ноември Маса пресича като победител финалната линия. По същото време огромният му съперник за купата Люис Хамилтън с “Макларън ” е на шесто място, което значи, че бразилецът става първенец. В бокса на “Ферари ” избухва наслада, бащата и братята на Маса се прегръщат, крещят и скачат. Страната на кафето изпада в замайване – за първи път след великия Сена бразилец печели “Формула 1 ”!

В 19 часа, 47 минути и 35 секунди Хамилтън изпреварва в последния завой Тимо Глок ( ”Тойота ”) и излиза на пета позиция, която му разрешава да изскочи с една точка пред Маса в крайното класиране. След още 18 секунди, в 19 часа, 47 минути и 53 секунди Люис пресича финалната линия и се трансформира в най-младия и първи тъмнокож първенец в историята на “Формула 1 ”. Титлата остава в ръцете на Фелипе единствено 21 секунди и му се изплъзва вечно.

Лош шанс? Едва ли. Тогава ориста му лиши шанса да се подреди измежду първенците, само че година по-късно му резервира живота при страховития случай на надпреварата в Унгария. На пистата край Будапеща откъсната стоманена пружина от колата на Барикело удари Маса по главата и като по знамение не проби черепа му и не го ослепи. Нараняванията бяха толкоз тежки, че Фелипе прекара на легло остатъка от сезона. “Това беше огромният шанс в моя живот в цялата ми кариера ”, уверен е водачът.

С неговото отдръпване от “Формула 1 ” отминава и времето на южноамериканските водачи. Разходите по образованието и построяването на един млад играч към този момент са толкоз високи, а пробивът – толкоз сложен, че малко на брой могат да си го разрешат. Дори заможната и харизматична фамилия Сена не съумя да наложи трайно Бруно Сена, племенник на Аертон Сена. Маса може да се окаже последният мохикан във “Формула 1 ” от една велика спортна нация, луда по футбола и автомобилния спорт и дала на света идоли като Пеле и Сена. През идващия сезон, без симпатичния водач от Сао Пауло, възпитаник и съотборник на недостижимия Михаел Шумахер във “Ферари ”, “Формула 1 ” няма да е същата.

Обожава Зико, рита с Роберто Карлос


Макар че е израснал на пистата за картинг, като всеки бразилец Фелипе Маса си пада и по футбола. Той е огромен почитател на едноименния тим от родния си град Сао Пауло. Идолът от детските му години е популярният Зико. Когато някогашната звезда на националния тим става треньор на “Фенербахче ”, в клуба на последователите на турския клуб се записва самият Маса. Пилотът е непосредствен другар и постоянно рита на дребни малки врати със популярния ляв бек Роберто Карлос, който също се подвизаваше в тима от Истанбул. Самият Маса обича този град, тъй като там печели първата си победа във “Формула 1 ”.

Фелипе минава за съзнателен католик. Той е от италиански генезис, женен, синът му се споделя Фелипиньо.

За него


Свърши най-трудното – остана жив


Фелипе Маса е положително момче, мъж на години, само че дете по темперамент. Направи мощна кариера, въпреки че евентуално би желал тя да премине по различен метод. След удара в каската през 2009 година в Унгария като че ли нещо в него се пречупи. Той има правото да се откаже с гордо вдигната глава, тъй като съумя да свърши най-трудното в своя поминък на водач – остана жив.

Емерсон Фитипалди, повторен първенец във “Формула 1 ”


Голям мъж и благородник


Като великолепен водач Фелипе Маса неведнъж е доказвал своите качества. Аз се удивих по какъв начин откри сили да преглътне разочарованието, когато изпусна в последния момент купата през 2008 година Тогава той постъпи като огромен мъж и същински благородник, като поздрави новия първенец Люис Хамилтън и се държа извънредно почтено на награждаването.

Михаел Шумахер, седемкратен първенец във “Формула 1 ”


Пипа топката като бразилец


Неслучайно Фелипе Маса има бразилски паспорт. Той умее да пипа технично топката като същински футболист. Това се вижда в мачовете, които играем сред тимове на водачи и тенисисти. Обикновено аз съм капитан на едните, а той – на другите. В множеството случаи моят тим от тенисисти побеждава неговите автомобилисти.

Новак Джокович, някогашен №1 в тениса


Беше узрял за купата


Фелипе Маса е благосъстояние за “Формула 1 ” освен тъй като е бразилец, а тъй като сподели неизменност и положителни резултати. Той заслужаваше да стане първенец. Във “Ферари ” му бе доста мъчно да излезе от сянката на Михаел Шумахер. След отказването на Шуми се видя по-ясно, че Маса е добър водач. Тогава беше узрял за купата, само че Хамилтън му я измъкна в последния завой.

Бърни Екълстоун, някогашен притежател на “Формула 1 ”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР