Още два случая на преследване на мигранти у нас, само

...
Още два случая на преследване на мигранти у нас, само
Коментари Харесай

След нова гонка по „Тракия“ заловиха бус с 11 мигранти, преследване и в Харманслийско

Още два случая на гонене на мигранти у нас, единствено ден откакто три буса бяха открити на 26 февруари, единият от които катастрофира след гонка и един човек почина. 

В единия от случаите, към 5.30 часа тази заран бус с 11 мигранти бил засечен в региона на Ихтиман . Превозното средство не спряло на полицейски сигнал на автомагистрала " Тракия " край Ихтиман в посока София и почнало гонене. Около час и половина по-късно транспортното средство е спряно на влизане в столицата. В колата са открити 11 незаконни мигранти, по първична информация от Афганистан. 

Според водачът седнал зад кормилото след приложимост на алкохол и опиати, а от полицията оповестяват единствено, че нямал удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство. Водачът е арестуван. 

Преследване на трафиканти и мигранти е имало и в Харманлийско.  Към 3 часа през нощта против понеделник е получен сигнал от чиновници на граничното полицейско ръководство в Свиленград. Патрулът на място открил, че техни сътрудници и чиновници на " Фронтекс " преследват два автомобила в региона. Те са открити в село Овчарово, без пасажери и водачи. При издирването са открити 24-има афганистанци и двама българи - хипотетични трафиканти. Те са от Свиленград.

Това се случва ден откакто общо три буса с мигранти бяха открити в неделя. Шофьорите и пътувалите в два от тях съумяха да избягат, до момента в който едното транспортно средство катастрофира и един от пасажерите почина. Други 31 бяха ранени, от които сега 9 се намират в болница без заплаха за живота. Все още се открива каква е връзката сред трите случая от през вчерашния ден.



Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви на брифинг в Габрово , че е ясно е кои са участниците във вчерашния случай на автомагистрала " Тракия ". " Това, което се изискваше от нас, е направено. Материалите са предадени на прокуратурата. Днес ще има среща на заместник-главния прокурор с ръководителите на служби в Министерство на вътрешните работи, на която ще се набележат дейности освен по този случай, а и по случаите, които са в напреднал етап на следствие, с цел да могат да приключат ", изясни министърът. 

" Трябва да сме наясно, че не приказваме за една глава, а за проведена престъпност, която работи от територията на Турция до територията на последната европейска страна. По цялата карта на Европа има извънредно добре построени незаконни структури. Цяла Европа сега се активизира да отговори на това, тъй като гибелта на която сме очевидец, е освен в България, тя е още веднъж на територията на цели континент, уточни Демерджиев.

Той даде образец, че, 250 са проникнали там, а са пристигнали от територията на Турция, като акцентира, че от там потеглят мигранти към цяла Европа.

" Нашата задача е да спрем вторичните напредвания на територията на страната. Първата ни задача е да спрем мигрантите на границата. Но 110 км от граничната линия не е механически обезпечена. Представители на Европейска комисия ще оказват помощ извънредно бързо за това поръчителство, да се набират коли и да се попълни щата на " Гранична полиция ", който е понижен с 2000 души за последните 10 години. Да спрем мигрантите още на границата ", съобщи още Демерджиев.

Преследването и задържането на мигранти е условия за приемането ни в Шенген и ще съблюдаваме този приоритет, уточни още вътрешният министър.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР