Още 50 положителни проби за бактерии, причиняващи менингит, са регистрирани

...
Още 50 положителни проби за бактерии, причиняващи менингит, са регистрирани
Коментари Харесай

Още 50 положителни проби за менингококови бактерии в столичната градина Вълшебство

Още 50 позитивни проби за бактерии, причиняващи менингит, са регистрирани при наново тестване в столичната 37-а детска градина " Вълшебство ", където беше открито огнище на това заболяване, заяви Нова телевизия.

Преди две седмици от същата детска градина, след заразяване с менингит. След установяването на болестта бяха изследвани 31 деца и 8 чиновници, а два дни по-късно 250 девойки и момчета.

По-късно са взети близо 400 повторни проби - от личния състав, децата и родителите на всички контактни, като 50 души са дали позитивен резултат.

Директорката на градината Гергана Петрова е уведомила хората.

" По обяд в събота ми бяха дадени имената на 50 лица. От тях 36 бяха деца от градината, деца, братя и сестри, четирима души бяха от личния състав и трима - родители. На всички персонално аз се обадих и оповестих резултата. " - споделя тя.

Последвал потрес, по тази причина от детската градина и от общината незабавно са организирали онлайн среща , с цел да може да бъде отговорено на всички изникнали въпроси.

Днес към този момент няма терзания , свързани с менингококовата бактерия. Здравните управляващи прецизират, че всички, които са с позитивни проби са само носители и не са заразни за близките. Специалистите припомнят, че към 40% от популацията на страната са здрави носители на бактерията, без даже да подозират за това. При позитивна проба обаче се предлага профилактика с антибиотик.

Всички деца, като се изключи болните с простудни болести, още веднъж са в градината. От през вчерашния ден тя още веднъж работи , а през днешния ден посещаемостта е 120 деца. И педагози, и родители обаче признават, че след случая доста хора в региона даже се страхували да приказват с тях.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР