Още 359 000 теста за COVID-19 пристигнаха в склада на

...
Още 359 000 теста за COVID-19 пристигнаха в склада на
Коментари Харесай

МОН: Има достатъчно тестове за учениците за още две седмици

Още 359 000 теста за COVID-19 дойдоха в склада на БЧК в с. Лозен край София. С тях се подсигурява присъственото образование на учениците от 1. до 4. клас в цялата страна за две седмици напред.

В 12 области, които върнаха децата в клас предходната седмица, се разпределят проби от същия тип, който те към този момент употребяват – със събиране на слюнка в пликче. Вчера и през днешния ден Регионалното ръководство на образованието в София град получи 120 000 от тях. Други 120 000 броя през днешния ден отпътуват за Благоевград, Търговище, Шумен, Разград, Силистра, Смолян, Варна, Габрово, Добрич, Кюстендил и Пазарджик.

Регионите, които започнаха тестването на дребните възпитаници през вчерашния ден и през днешния ден, ще получат общо 119 000 теста от втория тип – с пластмасови фунийки.

Навсякъде проучването на децата протича обикновено. Активно се включват учители, непедагогически експерти, родители и други доброволци.

До момента Министерството на образованието и науката (МОН) е получило общо 766 000 щадящи теста за възпитаници. Очакват се още 1,1 млн. теста по втората социална поръчка на Министерството на здравеопазването. При последваща доставка МОН ще направи график за връщане в учебно заведение на учениците от 5., 6., 7. и 12. клас.

В област Кърджали общата заболяемост спадна под 250 на 100 000 души и към този момент децата ще вървят на учебно заведение без да бъдат изследвани. Поради тази причина там за момента не се планува доставка на в допълнение количество проби.

Навсякъде без тестване в клас са учениците до 4. клас в общините с по-малко от 250 инфектирани на 100 000 души, както и тези, които имат годни документи за преболедуване или за съществуване на антитела.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР