Още 10 географски обекта на Антарктида носят български имена. Предложенията

...
Още 10 географски обекта на Антарктида носят български имена. Предложенията
Коментари Харесай

Още 10 географски обекта на Антарктида носят български имена

Още 10 географски обекта на Антарктида носят български имена. Предложенията са утвърдени предходната година от Комисията по назоваване на обекти с национално значение и обитаеми места към президента.

Предложенията са направени от Министерството на външните работи, а предходната година са утвърдени от Комисията по назоваване на обекти с национално значение и обитаеми места към президента, а президентът издава декрет в края на 2021 година

Десетте географски обекта са на Ледения континент. Като деен участник в научните проучвания на Антарктика България е измежду страните, които дават нови имена. Те към този момент са над 1400.

Сред новите географски обекти с български имена са заливите Голям и Малък сечко, както и бряг Баба Марта. На името на ген. Климент Бояджиев, командвал I-ва българска войска по време на Първата международна война е кръстен морски нос.

Брегова линия носи името на Анка Ламбрева, първата българка прелетяла със аероплан над Ламанша и първата българска околосветска пътешественичка.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР