Осемнадесет партии и осем коалиции се подали документи за участие

...
Осемнадесет партии и осем коалиции се подали документи за участие
Коментари Харесай

Нови коалиции, същите играчи: 26 политически сили ще участват в изборите на 2 април

Осемнадесет партии и осем обединения се подали документи за присъединяване в предварителните парламентарни избори на 2 април, научи " Дневник " от представител в Централната изборна комисия. От тях регистрирани с решение на ЦИК са девет партии и три обединения, а за останалите ще се разбере откакто ЦИК извърши инспекция на импортираните бумаги. Срокът за подаване на документи за присъединяване изтече през днешния ден в 17.00 часа през днешния ден.

Регистрация може да бъде отказана, ако партиите и обединенията не са показали най-малко 2500 годни подписа на български жители. В идващите 10 дни (до 25 февруари) записана към този момент партия или коалиция може да съобщи в ЦИК промени в състава или наименованието си - да се включи нова партия, да се изключи друга или да се смени името.

В парламентарните избори на 2 октомври участваха 23 партии и 6 обединения, на 14 ноември - 21 партии и 7 обединения, в тези на 11 юли - общо 23 партии и обединения, а на 4 април - 30 партии и обединения.
Кои са новите (стари) кандидати?

За присъединяване във вота за народни представители обявиха предпочитание всички партии и обединения от 48-ия парламент - ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, " Българска социалистическа партия за България ", " Възраждане " и " Български напредък ". " Продължаваме промяната " и " Демократична България " също подадоха документи, само че този път като коалиция, със поръчката да работят за и Освен тях в конкуренцията ще се включат и остарели познайници от близкото и далечно минало, които ще създадат опит да съберат нужните гласове за прескачане на 4-процентната преграда за влизане в Народното събрание.

 " Продължаваме промяната " и " Демократична България " се споразумяха да работят за " обективна България "

Напук на традицията последна подаде документи обединението ГЕРБ-СДС. Заместник-председателят на партията Томислав Дончев съобщи, че групировката се впуска в предизборната конкуренция " Достатъчно мощни и консолидирани сме, с цел да победим обединението " Продължаваме промяната - Демократична България ", сподели той.

Преди тях нужните подписи внесоха от " Българска социалистическа партия за България ". Новината, че левицата стартира сключване на съглашения за общи дейности с над 10 партии и придвижвания в левия набор, които да се сплотяват зад програмата им, остана на назад във времето на фона на напрежението в партията след изключването на 14 опозиционери и напускането на още редица социалисти.

 " Позорище ": Конгресът на Българска социалистическа партия изключи четиринайсет опозиционери от партията

С упоритости за независимо ръководство пък се включиха Движение за права и свободи и " Възраждане ". Движението подаде документи с дежурния си апел за разговор и с готовността още веднъж да, а от " Възраждане " потеглиха към изборите с настройка да имат болшинство в Народното събрание.

Най-малката партия в 48-мото Народно заседание " Български напредък " се записва независимо за изборите, само че да направи коалиция с друга групировка в идващите дни. Според информация на " Дневник " една от обединенията, с които " Български напредък " към този момент е разговаряла за вероятно взаимно явяване, е Вътрешна македонска революционна организация със съпредседатели Александър Сиди, Ангел Джамбазки и Искрен Веселинов.

Изпадналата от последния парламент партия на Слави Трифонов " ИТН " също подаде документи за присъединяване в предварителния избор. От групировката демонстрираха увереност, че този път ще съумеят да прескочат 4-процентната преграда и да влязат в Народното събрание, с цел да работят за промяна на политическата система.

 Слави Трифонов ще се опита отново да стане народен представител Слави Трифонов ще се опита отново да стане народен представител
Бившите съдружни сътрудници Мая Манолова и Татяна Дончева още веднъж се появиха в общ политически план. Техните партии - " Изправи се България " и " Движение 21 " се озоваха в коалиция дружно с АБВ на Румен Петков и някогашни социалисти като Костадин Паскалев и Валери Жеблянов. На предходния избор Дончева се отхвърли от присъединяване в изборите, с цел да " постави основите и да взе участие интензивно в построяването на солидно, дълготрайно политическо обединяване ".

 " Левицата! " отива на изборите със поръчка, че е " животоспасяваща нужда " за България

Заявка за присъединяване във вота направи и групировката от близкото минало - Национално придвижване за непоклатимост и напредък (НДСВ), която също чака да влезе в идващия парламент.

Бившите депутати от " ИТН " Ива Митева и Любомир Каримански влязоха в коалиция с " Движение на непартийните претенденти " на Минчо Христов, " Партия на зелените " на Владимир Николов, " Социалдемократическата партия " на Тодор Барболов и партия " Сбор " на Димитър Илиев и също подадоха документи за присъединяване в предварителния избор на 2 април.

 Ива Митева и Любомир Каримански: Поставяме началото на нов вид политика Ива Митева и Любомир Каримански: Поставяме началото на нов вид политика

Подали документи за присъединяване в изборите са и по-непопулярни обединения - партия " Българско национално обединяване - БНО " на Георги Георгиев, партия " Мир " на Симеон Славчев, " Социалистическа партия Български път " на Ангел Димов, партия " Глас национален " на Светльо Витков, " Български народен съюз " Нова народна власт " на Боян Расате, " Народна партия истината и единствено истината " на Венцислав Ангелов, коалиция " ВЪН от Европейски Съюз и НАТО " (между партиите " България на труда и разсъдъка ", партия " КОЙ - Компетентност, Отговорност и Истина " и партия " Нация " ) на Георги Манолов, Кирил Гумнеров и Светозар Съев, " Български съюз за директна народна власт " на Георги Неделчев, " Българска Социалдемокрация - Евролевица " на Александър Томов. До 28 февруари партиите и обединенията би трябвало да разгласят листите с кандидат-депутатите, а на 1 март ще бъде изтеглен чоп за подредбата им в бюлетината.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР