Осемкратният световен рали шампион Себастиен Ожие спечели своята девета победа

...
Осемкратният световен рали шампион Себастиен Ожие спечели своята девета победа
Коментари Харесай

Ожие отново дръпна пред Льоб с 9-та си победа в рали Монте Карло

Осемкратният международен рали първенец Себастиен Ожие завоюва своята девета победа в рали „ Монте Карло “. По този метод французинът още веднъж излезе отпред в класацията за най-вече победи в Княжеството, където преди този уикенд той и деветкратния международен първенец Себастиен Льоб имаха по осем триумфа.

Льоб обаче не защитаваше своята победа от преди година, което разреши на Ожие да стигне относително елементарно до триумфа. Френският водач на Тойота завоюва 9 от 18-те прави в хода на съревнование, като на финала той победи с 18.8 секунди настоящият международен първенец Кале Рованпера.

Финалндецът за втора поредна година бе най-бърз в „ пауър стейджа “ в рали „ Монте Карло “, което праткически го прави водач в генералното класиране, макар че той приключи зад Ожие. Французинът обаче и през тази година няма да се бори за международната купа, защото ще кара с лимитирана програмта в Световния рали шампионат (WRC).

Трети на подиума в Княжеството се качи водачът на Хюндай Тиери Нювил, който приключи на 44.6 секунди от Ожие, като белгиецът даде четвъртото най-добре време във финалната права. Пред него в нея с изключение на Рованпера приключиха още Ойт Танак и Елфин Еванс, които бяха втори и трети.

В крайното нареждане Еванс се подреди на четвъртата позиция, до момента в който завърналият се в М-Спорт през зимата международен първенец за 2019 Танак финишира пети. Четвъртият водач на Тойота Такамото Кацута остана шести, а водачите на Хюндай Дани Сордо и Есапека Лапи затвориха челната осмица. Двамата бяха и последни от водачите в WRC, като топ 10 в крайното класиране допълниха спечелилият в WRC2 Николай Грязин и неговият подгласник Йоан Росел.

Сезон 2023 в Световния рали шампионат продължава след три седмици с единственото асфалтово рали в календара – рали „ Швеция “, което за втора поредна година ще се организира край Умеа.

Снимки: WRC.com
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР