Осемдесетте години на миналия век са най-добро десетилетие за една

...
Осемдесетте години на миналия век са най-добро десетилетие за една
Коментари Харесай

За близо 40% от българите последните две десетилетия от соца са най-хубавото време

Осемдесетте години на предишния век са най-хубаво десетилетие за една четвърт от българите. Това демонстрира на " Галъп интернешънъл болкан ", извършено по.

Допитването е направено " лице в лице " с таблети сред 20 и 27 септември 2022 година измежду 1009 пълнолетни българи. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Абсолютната оптималната неточност е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на към 54 хиляди души.

Седемдесетте години на XX в. са най-хубавото време съгласно 13,9% от запитаните, следвани от 1990-те (13,6%), първото десетилетие на този век (13.3%) и второто десетилетие на този век - 12,2%.

Възрастта е в сериозна степен определяща за усещанията по въпроса, означават от социологическата организация. Анкетираните на възраст сред 46 и 65 години възприемат 1980-те като най-хубавото време в доста по-голяма степен спрямо по-младите или пък с най-възрастните. Например при респондентите до 35-годишна възраст отговорите, че 1980-те години са най-хубави, са към една десета. При най-възрастните (тези над 66 г.) чувствата, че 1980-те години са най-хубавото време, също понижават.

Тезата, че човек обича най-вече десетилетието на своята младост, се удостоверява и когато се прегледат публичните настройки към 1970-те години. Поколението, което в най-голяма степен свързва десетилетието на диско музиката с чувството за най-хубавото време, са точно респондентите на възраст над 66 години, които са били в младостта си през 1970-те. По-младите генерации показват в доста по-малка степен сантименти към този интервал. При респондентите до 35 години по-малко 2 на 100 дават отговор, че 1970-те години са най-хубавото време.

Поколението сред 36 и 45 години, от което се чака в най-голяма степен да възприема 1990-те години като най-хубави, е по-скоро раздвоено поради, от една страна, динамичността си и огромните промени, само че от друга - тежката икономическа рецесия и хиперинфлацията през 1996 и първите месеци на 1997 година Същото важи и за поколението сред 26 и 35-годишна възраст. Децата и младежите на деветдесетте са и в доста по-голяма степен комплицирани за това кои в действителност са най-хубавите години - над две трети от запитаните сред 26 и 35 години не могат да преценяват кое десетилетие е най-хубаво за тях. Една пета от запитаните сред 36 и 45 години - също.

Поколението, било на 20 години през 1990-те, гледа с малко по-големи благосклонности към осемдесетте. Поколението 26-35 години, които са прекарали дребна част от съзнателния си живот през деветдесетте, са по-благосклонни към този интервал. Немалко интервюирани са дали отговор в интерес на 1990-те и измежду респондентите под 25 годни, огромна част от които не са били родени тогава. Тук роля евентуално играе обичайна идеализация на детството или на близкото предишното, означават от " Галъп интернешънъл болкан ".

Очаквано, десетилетията на новото хилядолетие са най-добре оценени от най-младите (до 25-годишна възраст) Сред тях са и най-високите дялове на отговори " не мога да преценява " - съвсем всеки четвърти представител на поколението Z.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР