Осемдесет и три годишният император на Япония Акихито ще абдикира

...
Осемдесет и три годишният император на Япония Акихито ще абдикира
Коментари Харесай

Японският император ще абдикира през март 2019-а

Осемдесет и три годишният император на Япония Акихито ще абдикира на 31 март 2019 година, твърди японският в. "Асахи шимбун ", като цитира държавни източници. Това ще е първата абдикация на японски монарх за повече от 200 години, съобщи Франс прес.

Според вестника, преди да огласи датата публично, министър председателят Шиндзо Абе евентуално ще беседва през ноември с публични чиновници и членове на императорската фамилия.

Запитан през днешния ден от Агенция Франс Прес, представител на императорския замък съобщи, че "още нищо не е решено " по отношение на датата за абдикация на монарха.

Акихито шокира страната предходната година, когато изрази предпочитание да се отдръпна след близо три десетилетия на трона, акцентирайки като претекст напредналата си възраст и здравословните проблеми.

Изненадващото изказване сътвори ред усложнения, защото в Япония няма законов текст, предусещащ императорът да слезе от трона - допуска се да остане на него до живот. Подновена бе и полемиката за правилото, съгласно който единствено мъж може да наследи японския трон.

Закон, допускащ на император Акихито в период от три години да абдикира заради преклонна възраст в интерес на 57-годишния в този момент престолонаследник принц Нарухито, бе признат през юни от Народното събрание на Япония.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР