Осем служители от Главното управления на Генералния щаб на Русия

...
Осем служители от Главното управления на Генералния щаб на Русия
Коментари Харесай

Осем от ГРУ замесени в отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев?

Осем чиновници от Главното ръководства на Генералния щаб на Русия (преди това ГРУ) може да са забъркани в отравянето на българския предприемач Емилиян Гебрев, на сина му и на шефа на неговата компания.

Това демонстрират следствията на The Insider, Bellingcat и "Шпигел ".

Припомняме ви, че казусът с отравянето е от април 2015 година тримата се разболяват, само че и тримата са на разнообразни места. В тялото на предприемача е открит сътрудник, който принадлежи на "Новичок ".

Според проверяващите, в групата, участваща в отравянето, са били Георги Горшков (Петър Борисов), Сергей Павлов (Сергей Лутенко), Николай Кононихин (Николай Ежов), Иван Лебедев (Иван Терентиев), Алексей Никитин (Алексей Калинин), Данила Степанов ( Данила Капралов) и Владимир Попов (Владимир Мойсеев). Те са били в България по друго време. Един от тях е посетил страната след отравянето - през май 2015 година Освен това, по това време предприемачът се е почувствал още веднъж зле.

Причините за отравянето на Гебрев към момента не са открити.

Емилиян Гебрев: Шпионският скандал дава нови доказателства за опита за отравянето ми

Ето кой е Емилиян Гебрев:

Гебрев работи като чиновник на държавната компания „ Кинтекс”, която се занимава с експорт на оръжие и муниции. Напуска „ Кинтекс” малко след началото на прехода, с цел да стартира частен бизнес, като употребява опита и контактите си основно в Северна Африка.

Той основава „ Емко” през 1992 година като главният предмет на активност на компанията е експорт на муниции.

През 2001 година е арестуван от митническите управляващи на Съединени американски щати транспортен съд, пренасящ 30 млн. патрона за Никарагуа. Патроните са 7,62 мм за автомат „ Калашников” АК-47. По-късно Гебрев съумява да освободи товара.

Гебрев се свързва и със скандал с оръжие от Македония през 2006 година Тогава управляващите в Скопие задържат три български камиона с картечници МГ-3 и 33 минохвъргачки М-43, взети от локалната казарма „ Гоце Делчев”, които е трябвало да бъдат изнесени през България за трета страна.По документи оръжието е трябвало да бъде претопено в металургичния цех „ Тито”, само че от завода го продават за близо 200 хиляди $, като изясняват, че с парите ще се купят противогази за македонската войска. Картечниците са продадени на цени 10 пъти по-ниски от пазарните и в последна сметка договорката е анулирана.

През 2012 година името на Емилиян Гебрев попада в така наречен „ черен списък”, пратен до българското външно министерство от Руската федерация. Според Москва, Гебрев продавал оръжия в Грузия и в други размирни региони.

На 3 април 2016 година Комисията за защита на конкуренцията блокира Емилиян Гебрев в опита му да купи оръжейния цех в Русе „ Дунарит”. Решението идва седмица откакто ДАНС стартира инспекция на контракти, подписани от кандидат-купувача с държавната „ Кинтекс”. В определението на Комисия за защита на конкуренцията е записано, че договорката по продажбата на фабриката би трябвало да бъде спряна краткотрайно. Като причина за това се показват течащи разногласия сред акционери, участващи във веригата на собствеността на завода, поради навлизането на нов съучастник.

Държавата несполучливо се пробва да поеме ръководството на „ Дунарит”. Към предприятието с изключение на Гебрев, искания има и офшорната компания „ Виафот инвестмънт”.

На 25 юли 2017 година лицензът на оръжейната компания „ Емко” е замразен след извършено съвещание на Междуведомствения съвет по отбранителна промишленост и сигурност на доставките към Министерския съвет. На съвета са прегледани получени от Министерство на вътрешните работи информации, за осъществени инспекции в няколко от оръжейните компании в страната, измежду които и „ Емко”. Констатирани са редица пропуски, в това число нарушавания по отношение на условията към устройството на обектите, предопределени за търговия с оръжие, муниции, взривни субстанции и пиротехнически произведения, на разпоредбите за предпазване, както и на изискванията за планирането и проектирането на градежите.

На 9 август 2017 година след сигнал от Комисията за лишаване на нелегално добитото имущество и последвало подробно следствие, държавното обвиняване подвежда под отговорност притежателя на „ Емко” за пране на пари при покупката на „ Дунарит”. Той е пуснат на независимост с мярка „ подписка”. Срещу Емилиян Гебрев е формирано наказателно произвеждане за проведена незаконна група, в което той е апетитен за уредник.

На 16 септември 2017 година министърът на стопанската система Емил Караниколов оповестява, че държавният ВМЗ Сопот е избран да извършва контракти с „ Кинтекс” за експорт на оръжие вместо „ Емко”. Причината е, че сдружението, благосъстоятелност на Емилиян Гебрев, е с лишен лиценз за търговия.

Емил Караниколов: Ако „ Дунарит” излезе на обществена обмен, страната ще направи всичко допустимо да го придобие

В същото време от компания „ Емко” оповестяват, че от август 2017 година близо 650 тона муниции са блокирани от август край Бургас и не могат да бъдат превозени поради държавната интервенция.

Всичко това се случва на фона на митинг на служащите на предприятието, които упорстват лицензът на завода да бъде възобновен.

На 21 септември 2017 година в медиите излиза информация, че оръжейната компания на Емилиян Гебрев попада в забранителен лист на Държавния департамент на Съединени американски щати с сдружения от Китай, Русия, Северна Корея, Судан, Сирия, Турция и други страни, на които е неразрешено да търгуват с американски компании. „ Емко” е единствената компания от България в листата.

На 10 октомври 2017 година страната и военният цех „ Емко” реализират съглашение. „ Емко” получава назад всички контракти с „ Кинтекс”.

Собственикът на "Дунарит ": Българската страна не желае да бъда предпазен

На 18 януари 2019 година притежателят на сдружение „ Емко” е извикан в Националната следствена работа. След повече от час престой в следствието Гебрев излиза с „ прецизирано обвинение”.

На 21 януари 2019 година петчленен състав на Върховния административен съд връща проблема със собствеността върху цех „ Дунарит”, за която претендира Гебрев, за ново разглеждане от Комисия за защита на конкуренцията.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР