Осем от изследваните през последните часове проби показват съмнения за

...
Осем от изследваните през последните часове проби показват съмнения за
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: Мерките извън заразените градове ще бъдат разхлабени

Осем от изследваните през последните часове проби демонстрират подозрения за болест с ковид COVID-19 и следва да бъдат изследвани в допълнение, а резултатите ще бъдат известни до обяд, разгласи през днешния ден националният щаб за битка с заболяването.

От щаба оповестиха, че крутите ограничения отвън двете огнища на заболяването - Плевен и Габрово, са непотребни и предложиха да бъдат облекчени. Това наподобява, че ще засегне и въведената преди дни цялостна възбрана за осъществяване на културни събития в цялата страна, въпреки че към момента не е известно дали тя ще бъде анулирана напълно.

Засега потвърдените случаи на заболели от COVID-19 са четири - двама мъже в Плевен и две дами в Габрово. Всички те са в положително положение.

От неделя лечебните заведения в Плевен и Габрово са сложени под карантина и одобряват единствено незабавни случаи. В двата града заниманията във всички образователни и детски заведения са спрени, анулирани са всички обществени събития, на които може да се чака скупчване на повече хора.

" Дневник " следи в действително време развиването на обстановката към ковид.
Ключови моменти 11:45Очертава се завършек на грипната почивка Грипната почивка в по-голямата част от страната се обрисува да завърши в оповестените предходната седмица периоди и да не бъде удължавана.

Учебните занятия бяха спрени със заповед на здравния министър поради оповестената зараза от грип Б, като за множеството области тя е до 11 март включително На обособени места - като Велико Търново и Пловдив, ваканцията е до 15 март вкл, а в Плевен и Гарбово към този момент е безсрочна поради случаите на COVID-19 в двата града.

От националния щаб против ковид през днешния ден оповестиха, че не насърчават концепцията за удължение на грипната почивка, защото заболеваемостта от грип Б стартира да спада. Венцислав Мутафчийски посочи, че заплахата от ковид за децата е минимална, тъй че няма смисъл да се взимат изключителни ограничения от този вид.

Какво изясни за ваканцията просветителният министър Красимир Вълчев - тук.
Ще се отрази ли ваканцията на изпитите за 4-ти, 7-ми и 12 клас - тук
10:43Властите дават на заден за културните събитияМерките за сигурност отвън Плевен и Габрово, където са единствените към този момент регистрирани случаи на инфектирани от ковид, ще бъдат преосмислени и облекчени. Това се разбра от изказвания на шефа на националния щаб за битка със болестта Венцислав Мутафчийски и премиера Бойко Борисов пред министрите и медиите при започване на постоянното държавно съвещание.

В зоните без регистрирани случаи няма потребност от крути ограничения, съобщи Мутафчийски и посочи, че е задоволителна положителната хигиена и спазването на обществена отдалеченост. От думите му се разбра, че няма причина да се анулират всички културни събития, както държавното управление реши на изключителното си съвещание в неделя, когато бяха оповестени първите случаи на ковид.

Инициативата за ограничаването беше на министъра на културата, който настоя, че по този метод ще бъде обезпечена сигурността на хората. Вчера ведомството популяризира инструкции,според които до второ разпореждане се не разрешава разкриване на изложения, показване на филми и книги, осъществяване на семинари и конференции, концерти, празнувания, беседи за групи, всевъзможни мероприятия с присъединяване на деца и възпитаници, събития в публичните библиотеки и читалищата, предполагащи събиране на хора.

В резултат на заповедта всички театри и част от кината затвориха порти. Отменено беше и едно от най-големите събития за сезона - " София филм фест ". Спортните събития в цялата страна се организират без аудитория. Заведенията и комерсиалните обекти, в това число огромните, обаче не престават да работят.

Билетите за кино и спектакъл - през място

Днес шефът на щаба против ковид Венцислав Мутафчийски изясни, че има одобрена международна методика, която разрешава да се организират събития с присъединяване на повече хора, само че при избрани условия, които дават сигурност. Като образец той уточни продажбата на билети за кино и спектакъл през място, с цел да има отдалеченост сред посетителите. Допълни, че би отправил рекомендация да се заобикалят единствено събитията, на които се събират хиляди хора.

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на културата предприеме ограничения за осъществяване на рекомендациите. Засега не е известно дали това ще докара до анулация на заповедта за прекъсване на културни събития.

Инструкции за министерствата

Мутафчийски посочи, че до на следващия ден щабът ще създаде " безусловно детайлни " оферти по какъв начин министерствата по ресори да упражняват надзор в местата със инфектирани хора и отвън тях. Той се извини за случаите, в които е имало криворазбрани ограничения - като да спре обслужване на хората в институции, и акцентира, че такива ограничения не са препоръчвани. Подробности по тематиката - тук.

Изявленията можете да видите във видеото:
10:41Борисов даде обещание два камиона маски от Турция  Коронавирусът в България: Мерките отвън инфектираните градове ще бъдат разхлабени
© Юлия Лазарова

Два камиона с маски за лице от Турция би трябвало да дойдат в България довечера, заяви министър председателят Бойко Борисов по време на съвещанието на Министерския съвет. Той посочи, че Турция има възбрана за експорт на сходни продукти, само че направила жест към България. По думите му Министерството на здравеопазването ще изкупи всички налични маски, с цел да се раздадат на чиновниците. Борисов обаче не посочи за кои чиновници приказва.09:31Министърът на културата Боил Банов разгласи, че след края на грипната зараза ще обмисли дали да анулира възбраната за осъществяване на културни събития. Тя беше наложена след потвърждаването на първите случаи на ковид в страната. По думите му обаче възбраната не била обвързвана съответно със ковид, а с комбинацията сред него и грипната зараза. Той добави, че в случай че казусът се разрасне, ще се мисли за обезщетения на театрите, защото те получават държавна дотация за всеки извоюван лев от билети.

Вчера Асоциацията на българските киносалони, която сплотява самостоятелните кина, изиска оставката на Банов с аргумента, че не е създаден явен логаритъм колко хора могат да бъдат допускани и при какви ограничавания да става това. Днес министърът предложения представители на организацията на диалог, само че даде да се разбере, че не е податлив да трансформира рестриктивните мерки, като неколкократно повтори, че ней-важното е да бъдат в сигурност хората.

Проверка на " Дневник " през вчерашния ден сподели, че от огромните вериги единствено " Сине гранд " е спряла прожекции. " Кино сцена " и " Синема сити " работеха.08:13Осем съмнителни проби Осем от тестваните в последните часове проби са със подозрения за ковид. Предстои да им се направи наново проучване. Дали пробите ще са позитивни, или не, ще се разбере по обед. Това заяви началникът на щаба за битка с ковид Венцислав Мутафчийски.

Той добави, че осемте проби са от Плевен и Габрово. Именно в тези градове бяха открити и първите инфектирани в страната - двама мъже в Плевен и две дами в Габрово.

" В националната лаборатория са изследвани 171 проби. Осем от тях се повтарят и доникъде на деня ще знаем резултатите. Тези проби са от Габрово и Плевен ", посочи Мутафчийски.

Той сподели още, че през вчерашния ден са изписани част от поставените под карантина във ВМА. Днес се чака още 5 души да бъдат пуснати да се прибират.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Китайският ковид (300)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР