Осем години, 6000 работници, 3000 тона стомана, 70 000 тона

...
Осем години, 6000 работници, 3000 тона стомана, 70 000 тона
Коментари Харесай

Авторът на паметника на Бузлуджа: Той е свещено място за всички

Осем години, 6000 служащи, 3000 тона стомана, 70 000 тона бетон и 15 милиона лв. са били нужни, с цел да се построи най-големият идеологически паметник в България - на Бузлуджа. Издигнат е по самодейност на Българската комунистическа партия във връзка нейния 90-годишен празник.

Повече от 30 години обаче "домът " на Българска комунистическа партия тъне в съсипия. Днес от мозайката, белия мрамор и облиците на Маркс, Енгелс, Ленин, Георги Димитров и Тодор Живков е останал единствено спомен. Именно мозайките са една от аргументите за любознанието на туристите. Простират се на повърхност от към 1000 кв. м. Освен че са мощно повредени, към днешна дата те са и недостъпни. В монумента не може да се влиза от съображения за сигурност.

„ Сградата и кулата към нея ще бъдат подложени на изчерпателен разбор, с цел да бъде преценен най-подходящият метод при консервацията, а също и по какъв метод може още веднъж да влезе в социална приложимост ", пишат от фондация „ Гети”, които подаряват безплатно 185 000 долараза да се изготви проект за възстановяване на монумента.

Работата по плана ще се извърши от екип от одобрени български и задгранични учени. Ключова роля ще има създателят на монумента Георги Стоилов, който ще е съветник по плана.

„ Първоначално планът беше по-различен. Имаше кръг, само че нямаше помещение. Беше един кръг във въздуха на шест опори, а в средата имаше стълб най-после с петолъчка”, описа създателят Георги Стоилов.

„ За целия народ Бузлуджа е свещено място. Там са водени борби епохи наред. Там е умрял Хаджи Димитър. Това е едно от светите места на България”, сподели архитектът на монумента.

„ Набелязали сме главните детайли на една бъдеща експертиза, която наподобява на здравно проучване. Тя започва с оглед, по-късно с инспекция и проучване на всички вложени материали, водоснабдяване и канализация. След това въз основата на теоретични проучвания се вършат изводи. Подготвя се техническо задание за правене на капиталов план за възобновяване на сградата”, изясни проф. доктор Иван Марков, шеф на Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

Обследването на монумента ще отнеме сред шест месеца и една година.

Миналата година паметникът бе приет от европейската организация „ Европа Ностра” за един от 7-те най-застрашени обекта на културното завещание за 2018 година в Европа.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР