Осъзнаваме колко са ценни мозайките и иконите, които се намират

...
Осъзнаваме колко са ценни мозайките и иконите, които се намират
Коментари Харесай

В никакъв случай архитектурният облик на Св. София няма да се променя

Осъзнаваме какъв брой са скъпи мозайките и иконите, които се намират в "Св. София ". Ще се покаже цялата придирчивост при опазването и съхраняването на храма”, уточни Айлин Секизкьок

"В никакъв случай архитектурният образ на "Св. София " няма да се трансформира ", сподели на конференция посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок, съобщи Българска телеграфна агенция.

Тя направи среща с медиите във връзка четвъртата годишнина от осуетения опит за прелом в Турция. „ Осъзнаваме какъв брой са скъпи мозайките и иконите, които се намират в "Св. София ". Ще се покаже цялата придирчивост при опазването и съхраняването на храма”, уточни дипломат Секизкьок в отговор на въпрос, обвързван с смяната на статута на храма "Света София " в Истанбул от музей в джамия.

По думите й, това по никакъв метод няма да повлияе на статута, който "Св. София " заема в листата на ЮНЕСКО, защото ще се вземат всички нужни ограничения за опазването й. Предвидено е на 24 юли за първи път да бъде отворена за свещенодействие и нужната подготовка за това се прави.

Мерките, които ще се подхващат, ще дадат опция от една страна на туристите умерено да посещават храма още веднъж, както юпреди, а въпреки това за богомолците, които правят петдневна молитва, ще бъдат обезпечени нужните условия, изясни турският посланик.

Тя дефинира храма "Св. София " в Истанбул като бисер, светиня - както за Турция, по този начин и за целия свят. В продължение на 500 години той беше опазен с огромно внимание и усърдие.
„ Ако не бяхме посочили това сензитивно отношение към опазването на храма, може би към днешна дата той нямаше да е в това положение, в което се намира”, сподели дипломат Секизкьок и добави, че осъзнават символичното историческо значение на този храм, на архитектурната полезност, която съставлява.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР