Осъществяването на проекта Южен газов коридор (ЮГК), транспортиращ азербайджански газ

...
Осъществяването на проекта Южен газов коридор (ЮГК), транспортиращ азербайджански газ
Коментари Харесай

Азербайджан откри официално Южния газов коридор

Осъществяването на плана Южен газов кулоар (ЮГК), транспортиращ азербайджански газ до Европа, стана допустимо с помощта на необятното интернационално съдействие, съобщи на церемонията за формалното разкриване на коридора азербайджанският президент Илхам Алиев, представен от ТАСС и Българска телеграфна агенция.

Този план се осъществя с помощта на необятното интернационално съдействие и ще способства за по-нататъшното подсилване на взаимоотношенията сред страните участнички в него, сподели Алиев. Той изрази благодарност към държавните управления на Съединени американски щати, Англия, управлението на Европейски Съюз и интернационалните финансови институции за непрекъснатата поддръжка при построяването на ЮГК.

Според Алиев ЮГК има значимо значение за енергийната сигурност на Европа, за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставки на въглеводородни запаси.

По думите му сега участници в плана са седем страни - Азербайджан, Грузия, Турция, Гърция, България, Албания и Италия, а още три балкански страни възнамеряват да се причислят - Босна и Херцеговина, Хърватия и Черна гора.

Алиев също по този начин означи нуждата да се обезпечи баланс на ползите на всички страни участнички - производители, директни страни и консуматори.

Всички страни и компании би трябвало да получат облага, сподели той.

ЮГК, план на стойност 40 милиарда $, ще измине над 3500 км от Баку до Южна Италия през територията на Грузия, Турция, Гърция, Албания. Отделните му сегменти са Южнокавказкият водопровод, Трансанадолският газопровод (ТАНАП) и Трансадриатическият газопровод (ТАП). За главен източник на газ за системата се смята находището " Шах Дениз " в шелфа на Каспийско море със находища от 1,2 трлн. куб. метра.

Планира се в първичния стадий по ЮГК да се транспортират 16 милиарда куб. метра газ - 6 милиарда куб м за Турция и 10 милиарда куб м за Европа. В вероятност потенциалът може да нарасне до 31 милиарда куб метра.

Откриването на ТАНАП, от грузинско-турската граница до Западна Турция, е планувано за 12 юни, като церемонията ще се организира на турска територия./24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР