Осъденият за корупция румънски кмет Каталин Керекеш, който избяга с

...
Осъденият за корупция румънски кмет Каталин Керекеш, който избяга с
Коментари Харесай

Осъден за корупция румънски кмет съди Румъния в Страсбург

Осъденият за корупция румънски кмет Каталин Керекеш, който избяга с подправени документи от страната и преди седем дни бе върнат назад в родината, ще съди Румъния в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, предава Диджи24. Той твърди, че правото му на обективен развой е нарушено. 

“Молбата на клиента ми към този момент е подадена в Европейския съд по правата на индивида. Има заведено дело на Керекеш против Румъния ”, заяви юристът му Ръзван Досяну. 

Тази заран Каталин Керекеш даде изказване по делото посредством видеоконферентна връзка от пандиза в Рахова. Това е първият път, когато той приказва пред румънски съдии, откакто беше екстрадиран от Германия. Бившият кмет настоя процесът, в който оспорва присъдата от пет години затвор, да бъде изместен в различен апелативен съд в Румъния. В момента това искане се преглежда в Апелативния съд в Клуж - същият, който постанови присъдата му през ноември. 

Основната претекст е, че един от съдиите, които са взели решение за присъдата и който продължава да работи в този съд, е забъркан в делото против тъста и тъщата на Керекеш, съдени за хипотетичен опит да му купят оправдателната присъда.

На 24 ноември 2023 година Каталин Керекеш бе наказан от Апелативния съд на Клуж на пет години затвор за взимане на подкупи. Малко преди произнасянето на присъдата той избяга от страната през граничен пункт Петя на границата с Унгария, като употребява персоналната карта на собствен непосредствен родственик, на който наподобява. Случаят провокира вълна от оставки в структурите на Министерство на вътрешните работи в Румъния, написа Българска телеграфна агенция.

На 28 ноември 2023 година, след интернационално полицейско съдействие и продан на данни и информация сред румънската полиция и управляващите в Германия, Унгария, Австрия и Италия, той беше открит и арестуван от баварската полиция и Федералното бюро за престъпни следствия на Германия в Аугсбург. Каталин Керекеш бе върнат в Румъния на 19 март тази година.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР