Орисан да бъде Градът на слънцето, Обзор е свежата глътка

...
Орисан да бъде Градът на слънцето, Обзор е свежата глътка
Коментари Харесай

Навлохос, Хелиополис, Теополис... или просто Обзор

Орисан да бъде Градът на слънцето, Обзор е свежата глътка въздух всред задушните и препълнени морски комплекси. Макар и дребен, Обзор ще ви впечатли с добре поддържаната си инфраструктура и с обилната зеленина, която краси всяко ъгълче на курорта. Осъзнавайки смисъла на Обзор като град с космополитно историческо  минало, локалните управляващи са обърнали огромно внимание на наследените антични съкровища и са ги трансформирали в градивна част от курортния му образ. Но с изключение на с добитото културно-историческо завещание, градът притегля засилен туристически интерес и поради изобилието от естествени хубости, пръснати в цялата местност.

 На първо място би трябвало да споменем, че Обзор е курортът с най-дълга плажна линия по-българското Черноморие. Близо 8 км тънък златист пясък гладко следва извивките на изящен залив и свързва двата скални носа в краищата му, давайки опция за определяне на всевъзможни плажни атракции и почивни бази. В северния си край заливът се „ заключва “ от нос Свети Атанас, а в южния – от нос Емине, където се издига един от шестте фара по родното Черноморие. На към 9 км, в посока на нос Емине, се намира предпазената околност Иракли – обичано място на къмпингуващите по крайбрежието и болна тематика на всички екозащитници. Няколко километра преди Емине пък се издига нос Св. Никола (точката, където Стара планина се среща с Черно море) и село Емона (древно и извънредно привлекателно обитаемо място с към 20 души население).

 Обзор е едно от най-древните селища по българското Черноморие с история датираща от преди повече от 3000 години. Първи тук се откриват траките, които назовават града си Навлохос. След тях (около I-во хилядолетие прочие Хр.) се заселват гърците, които го преименуват на Хелиополис (от гр. - „ Град на Слънцето “). През I в. прочие Хр. по земите на сегашен Обзор се настаняват римляните. Те кръщават града си Теополис (Град на боговете) и построяват храм на висшия си господ Юпитер, чиито остатъци и през днешния ден красят центъра на курорта. Заради този храм римският град бил прочут още с името Темплум Йовис. Недалеч от града, с цел да пазят морските търговски пътища сред Константинопол и Дунав, римляните построяват и цитадела. През Средновековието, привлечени точно от мощното барикада, едни след други тук се заселват византийците, савойците, добруджанския Деспот Добротица  (който преименува крепостта на Козяк) и на османците, които дефинитивно завладяват властта в средата на XV в. Те кръщават селището Гьозикен (Обзор на турски) – име, което носи до 1936 година, когато приема българското си сходство, известно до през днешния ден. През 1890 година в Обзор е намерено първото учебно заведение – в постройката на някогашния конак. През 1922 година от начално то се разраства в гимназия. Три години по-късно е учредена първата селска вечерна прогимназия. През 1930 година стартира градежа и на публична учебна постройка, която посреща първите си възпитаници през есента на 1933 година под името „ Св. Св. Кирил и Методий “. По това време Обзор стартира да се развива и в областта на туризма. Разраства се строителството, оформят се комплекси, заведения и тревни площи, а околните естествени хубости се употребяват като в допълнение преимущество за привличане на гости. На 09 септември 1984 година Обзор получава статута на град.

 Едно от първите места, които ще ви впечатли при разходката из централните улици, е красиво поддържаният парк с фонтани, лятно кино и места за отдих, чийто главен акцент са останките на античния град Хелиополис и фрагменти от издигнатия по-късно римски Храм на Юпитер. Ако желаете да се запознаете по-подробно с античната история на Обзор и да се насладите на повече свещени руини, посетете музея, ситуиран наоколо до морския бряг. Друга емблема на Обзор е красивата бяла черква „ Св. Йоан Предтеча “, разгърнала се гостоприемно също в центъра на града. Предполага се, че е издигната през 1904 година върху остатъци от предходен храм като в днешния си образ съществува с помощта на търпеливия, дълготраен и безрезервен труд на локалното население и на църковното настоятелство. От няколко години насам те са се захванали с нелеката задача да изографисат целия храм като за задачата дават чартърен на търговци част от църковния двор и влагат всяка получена стотинка в стенописите.

 Поддържането и подобряването на църквата „ Св. Йоан Предтеча “ се е трансформирала в съществена цел за всички локални поданици. Не единствено тъй като тя е обект на внимание от туристи изповядващи и трите разклонения на християнската религия (православни, католици, протестанти), само че и тъй като всяка година, на 24 юни – Еньовден, храмът се трансформира в съществена сцена на деяние в чест на рождението на неговия патрон - Св. Йоан Кръстител. Пак в центъра на Обзор, близо до църквата и парка се намира площадът с Часовниковата кула и фонтана, които са обичано място за вечерни сбирки на локалните и на туристите. 12-метровата кула е издигната във възрожденски жанр от 3 сегмента, като на най-горния са ситуирани 4 часовника с кръгли циферблати. Емблематичната за града структура е приключена от покрив с медна ламарина.

 Типичен образец за желанието на управата да накара гостите си да се усещат удобно е построеният през 2006 година /2007 година Крайморски парк или както го назовават локалните Паркът с палмите. Площта от към 20 дка. се простира от двете страни на една от основните улици на града и е устроена на 2 стадия. Първо е завършена половината откъм морския бряг, където ви чакат стотина студоустойчиви палми и десетки пъстри цветя, пръснати около алеите и освежавани от автоматизирана оросителна система, детска площадка и дървени мостчета над ситуирано в средата езеро. Малко по-късно паркът се разраства от другата страна на улицата и към оборудванията са добавени още няколко детски къта, два превъзходни фонтана, лятно кино и лятна сцена, на която съвсем постоянно се случва нещо.

 Ако до момента не сте били в Обзор, може би е време да го посетите. Освен, че ще останете прелестно сюрпризирани от атмосферата, хубостите и изискванията, които предлага, ще се убедите, че не инцидентно е бил наименуван Градът на слънцето – град изпълващ с топлота, уют и живителни сили всеки, решил да опознае античните му секрети.

Инфо: www.rozali.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР