Оригиналната творба на Вермеер е в колекцията Маурицхойс в Хага

...
Оригиналната творба на Вермеер е в колекцията Маурицхойс в Хага
Коментари Харесай

AI вариант на ”Момичето с перлената обеца” на Вермеер смени оригинала

Оригиналната творба на Вермеер е в сбирката " Маурицхойс " в Хага от 1902 година В момента обаче картината е изложена в " Райксмузеум " в Амстердам като част от изложба-блокбъстър с произведения на известния художник. За да продължат да притегля любопитни гости, от " Маурицхойс " стартират самодейност, с която приканват хората да предложат своя лична версия на " Момичето с перлената обеца ". Най-интересните хрумвания към този момент са подредени в изложбена зала, а едно от тях е дело на изкуствен интелект. 

Зад AI творбата стои цифровия художник Джулиан ван Дикен, а концепцията му да пресъздаде известната картина благодарение на изкуствен интелект към този момент провокира дискусия. Някои дефинират творбата като " позор " и " невероятна засегнатост " освен за Вермеер, само че и за всички работещи актьори. 

От друга страна, продуктивни AI принадлежности като Midjourney, с чиято помощ е основана новата версия на " Момичето с перлената обеца ", бяха подложени на критика за това, че на процедура не създават нищо, тъй като всички тези принадлежности се образоват с предходни творби на изкуството или данни. Инструментът основава свястно цяло от тези данни и показва друга версия. Поради тази причина от известно време се водят полемики за нарушение на авторските права.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР