Оригиналът е на Dhruv Bhutani, Android Authority Даниел Десподов преди

...
Оригиналът е на Dhruv Bhutani, Android Authority Даниел Десподов преди
Коментари Харесай

iPhone догонва Android при снимките, но въпреки това води при видеото

Оригиналът е на Dhruv Bhutani, Android Authority

Даниел Десподов преди 2 минути 4 Сподели

Най-четени

ТелефониДаниел Десподов - 11:42 | 24.11.2023

Xiaomi призна за остарели голям брой смарт телефони, които повече няма да получават обновявания

ТелефониСветослав Димитров - 14:05 | 24.11.2023

Собствениците на Samsung Galaxy оповестяват за проблеми с екрана след скорошната актуализация до One UI 6.0

КосмосЕмил Василев - 14:53 | 24.11.2023

Астрономи оповестиха за откриването на „ божествена “ парченце с най-високото енергийно равнище, засичано до момента

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/Новинар. Увличам се от модерни технологии, осведомителна сигурност, спорт, просвета и изкуствен интелект.

Фантастично качество „ от кутията “, отлична стабилизация и интерфейс, с който може да се оправи даже новак.

Излизането на Тим Кук на сцената и заявяването, че Apple е направила най-хубавия iPhone в историята, към този момент е съвсем традиция. Ако се замислите, това е много жалко изказване. Не очаквате от никой производител на смарт телефони да направи телефон, който да е по-лош от предходния, нали? Всяка година Apple прибавя някои страхотни функционалности, след което употребява дългогодишни функционалности на Android, прекръства ги на революционни и ги дава на своите консуматори.

Излизането на серията iPhone 15 тази година не беше изключение. Бининг, качествено цифрово нарастване, даже обектив с перископно нарастване – всички тези функционалности, които приемахме за даденост при Android, получиха нови окраски. Но до момента в който Android остава източник на ентусиазъм за Apple, в един аспект iPhone към момента е водещ. И през тази година този смарт телефон стана още по-добър. Става дума за снимането на видео.

Догонвайки Android

iPhone-ите постоянно са имали страхотни камери, макар че не могат да се съпоставят с хардуера и софтуера на най-хубавите телефони с камера под Android. Смартфоните на Apple бяха опорочени от по-студената гама и не най-хубавото показване в HDR режим.

Едва през 2022 година компанията добави 48-мегапикселов датчик с висока разграничителна дарба и съумя да осъзнае преимуществата на бининга. Актуализациите на камерата в серията смарт телефони на Apple за 2023 година още веднъж са свързани с 48-мегапикселовия датчик. Но този път той попадна във всички устройства от линията, в това число и в най-бюджетните версии на iPhone 15.

Резултатите наподобяват впечатляващи. Изглежда, че Apple е отстранила доста от старите си неточности. Така да вземем за пример тазгодишната продуктивност на HDR режима е доста усъвършенствана и е понижено количеството на преосветените светли зони. Също по този начин фотосите от iPhone 14 Pro страдаха от прекалено изостряне, само че тази година казусът като цяло е решен.

Въпреки това не виждаме нищо впечатляващо. Резултатите са положителни, само че нищо, което да разшири границите на технологиите във фотографията. Вместо сензитивно да усъвършенства качеството на фотосите при слаба осветеност, Apple употребява решения като съчетание на 2 пиксела в 1, до момента в който прави фотоси с по-висока резолюция. Всичко това е малко разочароващо, като се има поради, че тази функционалност беше въведена в смарт телефоните с Android още през 2018 година и даже смарт телефоните за 200 $ към този момент имат 50 MP или по-сензори с доста по-висока резолюция. Очаквахме повече.

Apple също по този начин съществено е обновила софтуера, като е добавила забавни допълнения, като да вземем за пример опцията да зададете фокусно разстояние по ваш избор – по дифолт могат да бъдат заложени 23 мм, 28 мм или 35 мм. Разбира се, това се реализира посредством изрязване на изображението (cropping) с прибавяне на понижен бининг от пълноразмерния датчик.

Също по този начин iPhone към този момент разрешава да променяте точката на фокусиране или да регулирате замъгляването на портретния кадър след снимане. Още една функционалност, която към този момент видяхме в Pixel и доста други Android смарт телефони.

Така че във връзка с фотографията iPhone лека бавно наваксва изоставането си от Android смарт телефоните. Но във връзка с снимането на видео смарт телефоните на Apple са една крачка напред.

Лидери в региона на мобилното снимане на видео

Като цяло качеството на видеоклиповете, снимани с iPhone, е надалеч по-добро от това на Android смарт телефоните. Причините за това са както високата подробност, която Apple може да получи от датчиците, по този начин и явни неща като по-малката компресия. Като компания, която към момента не може да усъвършенства HDR фотографията, Apple основава кинематографичен цветови профил за видео непосредствено от кутията. Добавете към това отличната стабилизация и можете да разберете за какво тези, които постоянно снимат видео на смарт телефон, избират iPhone.

Тазгодишните обилни усъвършенствания на видео опциите на iPhone 15 Pro включват усъвършенствана стабилизация, снимане на видео при слаба светлина и бързо придвижване. Ето образци от теста на iPhone 15 Pro Max против Pixel в ежедневни обстановки, а разликата в качеството на видеото е като денонощно. Може да се каже, че пропастта даже се е разширила. Видеото е по-ярко на iPhone, само че не става неестествено. Дори в неидеални условия детайлността е по-висока. И най-важното – видеото е доста по-плавно. Можете да видите какъв брой по-различно се оправят двата смарт телефона със стабилизирането на изображението. Лекото трептене във видеоклиповете на Pixel скапват фрагментите.

Много впечатляваща е и способността на iPhone да изглажда трептенията при внезапни придвижвания. Плаващата стабилизация по трите оси ви разрешава да снимате качествени видеа по време на маратон, колоездене и даже скално катерене. Разбира се, качеството на изображението спада доста при неидеално осветяване, само че въпреки всичко по-вероятно е да получите по-нискокачествени, само че използваеми клипове, в сравнение с неизползваемо видео всеки един ден.

И двете функционалности се възползват от по-бързите невронни ядра на чипсета A17 Pro. Вертикалният метод на Apple тук играе значима роля. Тясната интеграция сред персонализираните фирмени обективи, датчиците и процесора за обработка на сигнала на изображението на компанията е от жизненоважно значение за възстановяване на качеството на изображението. Преимуществото в скоростта на невронните калкулации и като цяло по-високопроизводителните ядра също са от голяма важност.

Подобренията, основани на изкуствен интелект и машинно образование, са неразделна част от актуалната обработка на изображения в смарт телефоните. Смартфони като Pixel 8 Pro разчитат съвсем напълно на изчислителни логаритми за обработка на фотосите, което доста надвишава опциите на датчика. Прилагането на най-малко част от тези благоприятни условия за снимане на видео обаче изисква съразмерно увеличение на изчислителната мощ, а малко телефони могат да се сравнят с iPhone във връзка с хардуера. Ето за какво Гугъл реши да реалокира бъдещата функционалност Video Boost на своите сървъри – чипът Tensor просто не може да се оправи със задачата.

Екшън бутонът и USB-C портът

Неочаквано усъвършенстване във фотографията е бутонът за деяние (action button) на iPhone 15 Pro. Макар че по дифолт той служи за превключване на беззвучен режим, той е съвършен за потребление като спусък на пандиза или за видеокамера. Отделният бутон на пандиза е по-различно тактилно преживяване и в допълнение усъвършенства работата с фотоапарата, като понижава заклащането при запис на видео. Преди време беше нещо всекидневно за Android смарт телефоните да имат бутон на пандиза, само че тази функционалност остана в предишното. Можем единствено да се надяваме, че известността на бутона за деяние ще го върне.

Фокусът на Apple върху USB-C също е значим за снимането на видео. Професионалните консуматори към този момент могат да снимат RAW видео с висока резолюция, като го изпращат напряко на външно вместилище. Маркетингът на Apple, ориентиран към филмите, може да е цялостен с пресиления, само че стремежът ѝ да вкара функционалности, сходни на тези на професионалните фотоапарати, е повече от оневинен. Pro Res видео, записът на лог файл и кинематографичните режими са единствено няколко такива допълнения, които способстват за развиването на мобилното снимане на видео.

Въпреки че Apple реши да показва опциите на iPhone, като снима с него неотдавнашното си събитие за Mac, вероятността iPhone да се трансформира в съществена камера в една действителна кино среда е прекомерно дребна. Въпреки това този набор от функционалности е значимо усъвършенстване за потребителите, които знаят какво да вършат с тях или желаят да разширят опциите на камерата на своя смарт телефон. YouTube е цялостен с образци за необикновено качествени кино произведения, снимани извънредно с iPhone. Повечето от тях не биха били вероятни без тези нишови, само че потребни функционалности.

Това оказва помощ на Apple да затвърди още повече водачеството си в региона на видеото – както в идеологически проект, по този начин и във връзка с набора от функционалности, налични за елементарните консуматори. В общество, насочено най-вече към видео, фокусът на Apple върху видеото трансформира нейните смарт телефони в де факто единствения избор.

iPhone не е единственият, само че сигурно е най-хубавият

Всичко изброено дотук не значи, че Android смарт телефоните не са способни да снимат ужасно видео. Устройства като Xperia 1 V и Xiaomi 13 Ultra имат усъвършенствани ръчни контроли и благоприятни условия за запис на Dolby Vision видео. Но Android смарт телефоните крият тези функционалности зад комплицирани интерфейси и професионални режими, за разбирането на които ще е нужен бърз курс по снимане на видео. iPhone ги прави по-достъпни и, като цяло, просто по-добри.

Удивително е, че в случай че не употребявате обектив, струващ няколко хиляди $, и не прекарвате часове в поправяне на цветовете на фрагментите, видео, снимано с фотоапарат за 3000 $ отпреди три години, даже няма да се приближи до това на актуалния iPhone. Не приказваме за характерни сюжети, като да вземем за пример снимане на фрагменти в жанр филм ноар през нощта. В този случай никой телефон не може да се конкурира с камерата. Но когато става въпрос за ежедневна приложимост и даже за любителско креативно снимане за YouTube, въпросът е различен. От друга страна, безогледалният фотоапарат даже не може да записва HDR видео, забравете за 10-битови ProRes видеоклипове.

Все отново методът на Apple не е идеален – в действителност той е надалеч от съвършенството. Най-новите iPhone 15 и iPhone 15 Plus към момента имат USB 2.0 с минимални скорости макар прибавянето на USB-C порт, което прави прехвърлянето на файлове трудно начинание. Версията Pro не се предлага с USB 3.0 кабел – дребен, само че видим минус за начинаещите видеографи. Но макар тези пропуски iPhone 15 към момента е твърдо отпред във всички аспекти на видеото.

Нека не забравяме също, че USB-C не е единствено за транспорт на данни и зареждане. Не става въпрос и единствено за противоположна съгласуемост. USB-C може да се употребява за свързване на външни екрани, за възпроизвеждане на аудиосъдържание и даже за свързване посредством Ethernet. Тези, които към този момент са потопени в екосистемата на Apple, ще могат да се възползват от тези благоприятни условия на най-новите iPad и MacBook, до момента в който смарт телефоните от серията iPhone 15 за първи път могат да се похвалят с DisplayPort съгласуваност през USB-C.

Най-добрата камера е тази в джоба ви, а това, което iPhone 15 Pro е получил, с цел да се усъвършенства качеството на мобилното снимане на видео, е добре пристигнало. Да се надяваме, че това ще подтикне производителите на Android смарт телефони да създадат усъвършенствания, които да надвишават и нишовите приложения.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР