Ориенталска Котка е красиво животно с екзотична външност, което е

...
Ориенталска Котка е красиво животно с екзотична външност, което е
Коментари Харесай

Какво знаете за ориенталската котка?

Ориенталска Котка е красиво животно с екзотична осанка, което е уместно за хора, обичащи прочувствените животни, които не могат без стопаните си. Ориенталска Котка е подобаваща за хора с деен метод на живот и е котка за фамилии с дребни деца.

История на Ориенталска Котка

Историята на Ориенталска Котка стартира в края на XIX век, когато предшествениците на актуалната Ориенталска Котка, които доста приличали на Сиамска котка, били импортирани от Тайланд в Англия. Сред тях имало котки, които били с еднотонно оцветяване. Американските селекционери, които работели върху основаването на новата порода въз основата на Сиамска котка, почнали акция за признание на разнообразни цветове от общоприетите за Сиамска котка и внесли в него дребни, само че значими промени. Така през 1977 година породата Ориенталска Котка получила публично самопризнание и бил въведен стандартът й.

Стандарт на Ориенталска Котка

Ориенталска Котка е стройна, гъвкава, с дълго тяло, доста елегантна и с добре развита мускулатура. Ориенталска Котка е в отлична физическа форма, без да е кокалеста или с непотребни затлъстявания. Главата на Ориенталска Котка е с формата на дълъг стесняващ се чеп.

Очите на Ориенталска Котка са бадемовидни, със междинна величина, ситуирани
Всичко за Вашата сватба
са диагонално. Разстоянието сред очите е колкото размера на едното око на Ориенталска Котка. Ушите на Ориенталска Котка са огромни, необятни и заоблени в основата, като не престават клиновидната форма на главата. Крайниците на Ориенталска Котка са стройни и дълги, като задните крака са по-дълги от предните. Лапите са дребни и овални. Опашката на Ориенталска Котка е дълга, тънка в основата и стесняваща се към края.

Козината на късокосместите представители на породата Ориенталска Котка е тънка, блестяща и компактно прилепнала за тялото. На дългокосместите котки от породата Ориенталска Котка козината е със междинна дължина, тънка, копринена, без бухнал низък пласт и плътното й прилепване по тялото я кара да наподобява по-къса от действителната й дължина. Най-дълга е козината по опашката.

Цветът на козината на котката може да е друг: безусловно черен по цялото тяло в комбиниране със зелени очи; шоколадов цвят с кафяв нос, розово-кафяви възглавнички на лапите и зелени очи; виолетов – розово-сив със зелени очи; сиво-син, като възглавничките на лапите също са сини, а очите на котката са зелени; светлосив с бежов колорит, зелени очи и розови възглавнички на лапите; рижав със зелени очи; кремав със зелени очи; мраморен - тънки линии, преминаващи от
Всичко за Вашата сватба
върха на главата към раменете, като се образува форма на пеперуда; тигрова багра и чисто бяла, без жълтеникави оттенъци. Има 3 вида Ориенталска Котка с бял цвят на козината: котка с бяла четина и зелени очи, бяла четина и сини очи и бяла четина с едно синьо и едно зелено око.

Грижи за Ориенталска Котка

 Ориенталска котка Снимка: Elelur

Поддръжката на късокосместата Ориенталска Котка е минимална, а дългокосместата версия на тази порода изисква сресване веднъж седмично, с цел да се поддържа косъма здрав и хубав. Тъй като козината на Ориенталска Котка не се сплъстява, може даже единствено да се избърсва с влажна забрадка един път седмично за премахване на непотребните мъртви косъмчета. Тъй като е склонна към болести на устната празнина, Ориенталска Котка би трябвало постоянно да бъде преглеждана от стоматолог, с цел да се избегнат съществени инфекции.

Обучение на Ориенталска Котка

Ориенталска Котка е доста интелигентно животно, което елементарно се научава да извършва команди. Тъй като желае да угоди на стопанина си, Ориенталска Котка ще е подготвена да направи всичко, с цел да го зарадва. Ориенталска Котка може да бъде елементарно научена да извършва разнообразни по трудност команди и постоянно ще се
Всичко за Вашата сватба
пробва да ги извършва както е научена от стопанина си.

Хранене на Ориенталска Котка

Ориенталска Котка може да бъде хранена с гранулирана или консервирана храна за котки от премиум клас или с натурални артикули, които се допълват с нужните за положителния външен тип и здраве на животното минерали и витамини. Ориенталска Котка може да бъде хранена със сварена обезкостена морска риба, термично обработено агнешко, заешко, пилешко, пуешко или телешко месо и дивеч.

Сварен ориз, сварена елда, твърдо сварени яйца, сурови или сварени зеленчуци може да добавят менюто на Ориенталска Котка. Не се предлага да давате на Ориенталска Котка пържена и мазна храна, свинско, овнешко и гъше месо и техните субпродукти, сурова риба, прекомерно студена и прекомерно гореща храна, шоколад и захарни произведения, тестени произведения.

 Ориенталска котка Снимка: Elelur

Заболявания на Ориенталска Котка

Като цяло Ориенталска Котка е здрава, само че поради общите гени със Сиамска котка има идентични предразположения с тази порода към котешки болести като гингивит, разнообразни болести на черния дроб и кардиомиопатия. Сърдечно-съдовите проблеми могат да доведат до ранна гибел на котките от тази порода.

Любопитни обстоятелства за Ориенталска Котка

Ориенталска Котка е доста отзивчива,
Всичко за Вашата сватба
обича да пътешества със стопаните си и да взе участие във всичко, което те вършат. Ориенталска Котка доста се привързва към хората и не обича самотата. Представителите на породата Ориенталска Котка са общителни и показват страстите си с безшумно мъркане или мощно мяукане. Нравът на тези котки е доста палав и те го резервират до дълбока напреднала възраст. Ориенталска Котка обича да тича и да се забавлява и даже да носи хвърлена топка.

Ориенталска Котка е цялостна с възторг и сила. Тя има непрекъсната потребност от внимание и другарство със стопаните си. Веднъж построила връзка с тях, Ориенталска Котка им се доверява изцяло и предаването на това доверие може да разбие сърцето й. Ориенталска Котка изисква доста внимание и не се предлага за прекомерно ангажирани хора.

Недостатъци на Ориенталска Котка

Понякога се срещат представители на породата Ориенталска Котка, които имат доста противен мощен глас. Сред притежателите на Ориенталска Котка има такива, на които не им харесва пристрастеността на тази порода котки да се катерят по пердетата и да ги късат. Но това е особено най-вече за котките от тази порода, когато са в доста млада възраст, с възрастта тази тяхна пристрастеност отшумява.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg