Организираната от Женско благотворително дружество Майчина грижа изложбаТоновете на живота“

...
Организираната от Женско благотворително дружество Майчина грижа изложбаТоновете на живота“
Коментари Харесай

Изложба „Тоновете на живота“ – за историята на родилната грижа в Габрово

Организираната от Женско благотворително сдружение " Майчина грижа " изложба„ Тоновете на живота “ представяисторията на родилната грижа в Габрово и към този момент е експонирана на третия етаж на МБАЛ „ Д-р Тота Венкова “.

Поради оповестената грипна зараза на територията на гр. Габрово, не се планува публично разкриване.

Дружеството благодариза поддръжката на всички сътрудници: Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките, Държавен Архив - Габрово, Регионален исторически музей - Габрово, Регионална библиотека „ Априлов – Палаузов “, Община Габрово, Терапевтичен център „ Св. Илия “ и МБАЛ „ Д-р Тота Венкова “.

След отпадане на епидемиологичната конюнктура, изложбата ще бъде показана на обществеността.

Изложбата е роман за родилната грижа в Габрово, който наблюдава някои от най-важните събития и персони, съдействали за развиването на медицинските услуги в тази област от края на XIX в. до през днешния ден. Проектът е взаимна самодейност на габровката Мартина Денева - Венкова и на Женско благотворително сдружение „ Майчина грижа “ в продължение на предишни акции в поддръжка на Акушеро - гинекологичното поделение в МБАЛ „ Д-р Тота Венкова “.

Изложбата споделя за историята на акушерската специалност по света, в България и в Габрово посредством доста архивни документи и фотоси, допълнени с любопитна информация. Представени са материали от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките, Държавен Архив - Габрово, Регионален исторически музей - Габрово, Регионална библиотека „ Априлов – Палаузов “, както и фотоси от персоналните архиви на доктор Бончева, доктор Цибрянска и доктор Дочев. Изложбата приключва с послания от майки, родили децата си в отделението в Габрово.

Екипът, работил по самодейността, има концепцията да показа събраното изследване и под формата на цифров списък през 2024 година във връзка навършването на 50 години от основаването на Акушеро-гинекологичния комплекс в болничното заведение.

Проучване и текстове: Стефка Василева, Росица Бинева, Кремена Антонова, Мартина Денева - Венкова

Дизайн на изложбата: Мартина Денева - Венкова

Печатни материали: Висарт ООД

Финансова поддръжка: ЖБД „ Майчина грижа “, Камара на строителите - Габрово

След привършване на ремонта на първия етаж на постройката, където ще бъде Спешното поделение на болничното заведение, изложбата ще се реалокира в АГО.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР