Организирана престъпна група за трафик на мигранти и експлоатация на

...
Организирана престъпна група за трафик на мигранти и експлоатация на
Коментари Харесай

Удариха каналджии, опитали да плашат гранични полицаи с палеж

Организирана незаконна група за трафик на мигранти и употреба на дами е била разрушена при акция на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура, разгласи пред публицисти зам.-главният прокурор Иван Гешев. Операцията е включвала дейности във Видин, Монтана, София и Бургас.

По думите на Гешев схемата с чужденците е включвала превеждането им през територията на България, краткотрайното им настаняване на адрес във Видин и прехвърлянето им с моторници през Дунав в Румъния, където ги чакали локалните трафиканти. За задачата са били употребявани скъпи и първокласни лодки, означи зам.-главният прокурор.



Според него има данни по следствието, че точно посоченият за водач на групата е обвързван с опита за палеж на ГПУ-Видин, както и на огнените набези против проверяващ служител на реда и прокурор в дунавския град. Причината – бандата към този момент веднъж била разкрита и досъдебното произвеждане по този случай предстояло да влезе в съда. Атаките били „ акция за сплашване”, стана ясно от думите на Иван Гешев.
Двама възнамерявали да изпепелят граничното полицейско ръководство във Видин Имало риск от величествен пожар в дунавския град, не е явен поръчителят на огненото нахлуване
След няколко месеца оперативна работа, през вчерашния ден в един от тунелите на Витиня бил арестуван автомобил с три деца, три дами и трима мъже от Иран и Ирак, които били транспортирани от лице, обвързвано съгласно проверяващите с незаконната група. На остров на Дунав, пък, благодарение на катери на „ Гранична полиция” били арестувани други обвинени, които имали прием. „ Празникът е завършил някак тъжно за тези хора”, означи Гешев.

По случая се работи и с румънската прокуратура.

Иван Гешев, който все още е единствен претендент за поста на основен прокурор, разяснява, че не се тормози от неналичието на съперници в конкуренцията. Той напомни и че Борис Велчев преди 13 години също е бил без конкуренция – тогава с номинации от 17 членове на Висшия правосъден съвет, а по-късно е бил „ един сполучлив основен прокурор”.
Адвокат Екимджиев за Гешев: Изборът за основен прокурор е превдварително решен Той е единствената номинация за поста, а юристи сезираха правосъдния съвет поради думите му за разделяне на управляващите
„ Бях подсилен от професионалната общественост, това е очевидно. Това е голямо доверие, което би трябвало да оправдая”, разгласи претендентът за поста на обвинител №1.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР