Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) даде днес официално

...
Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) даде днес официално
Коментари Харесай

България започва разговори за присъединяване към ОИСР

Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) даде през днешния ден публично начало на диалозите за присъединение на България, като утвърди Пътна карта с параметрите, стадиите и изискванията на присъединителния развой.

Това стана в границите на годишната среща на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз на равнище министри, състояла се в Париж на 9 и 10 юни, оповестиха от Министерството на външните работи (МВнР).

В българската делегация за министерската среща на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз участваха заместник-министрите на външните работи и на финансите Велислава Петрова и Ивайло Яйджиев.

Заместник-министър Петрова дефинира деня на приемането на Пътната карта като „ исторически “ и съобщи, че България споделя визията, полезностите и целите на организацията – самостоятелни свободи, народна власт, господство на правото, отбрана на правата на индивида, отворена и транспарантна пазарна стопанска система.

Присъединителният развой цели да удостовери, че страната ни фактически се придържа към тези полезности и цели, уточни тя.

България ще постави старания да завърши сполучливо диалозите за участие в оптимално къс период, като присъединителният развой ще форсира значими национални промени за по-добро ръководство, съобщи заместник-министър Петрова. Страната ни ще има опция да направи оценка на сходството на законодателството и политиките си с най-хубавите практики и стандарти в Организацията за икономическо сътрудничество и раз и в съдействие със Секретариата и страните членки да създаде способи за тяхното рационализиране.

В актуалната комплицирана геополитическа обстановка, предизвикана от съветската експанзия в Украйна, България, като част от световната общественост на демократични страни, дава своя принос за подсилване на мултилатерализма и интернационалния ред, учреден на правила, заплашен съществено от дейностите на Русия, уточни Петрова.

Присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз ще способства и за разпространяване на стандартите и правилата на Организацията в целия район на Югоизточна Европа, добави тя.

Министерската среща на Организацията за икономическо сътрудничество и раз тази година се ръководи от Италия и беше открита от премиера Марио Драги. Темата на конференцията беше „ Бъдещето, което желаеме – по-добри политики за идващото потомство и за резистентен преход “. В двата дни на конференцията министрите дискутираха световните провокации, произлизащи от икономическите последици от експанзията на Русия, търговията и екологичната резистентност, връзките с Африка, в това число през призмата на енергийното съдействие, политиките, ориентирани към младежите, предварителната защита на пандемиите и готовността за реакция, зеления и цифровия преход. Участието на България в срещата даде опция страната ни да показа своята позиция по настоящите световни тематики, показват от Министерство на външните работи.

Присъединяването към Организацията за икономическо сътрудничество и раз е главен външнополитически приоритет и ще донесе редица изгоди, се отбелязва в известието. Организацията е самобитен клуб на най-хубавите практики и най-хубавите политики.

Мотото на Организацията за икономическо сътрудничество и раз е „ По-добри политики за по-добър живот “, а главната цел – постигането на по-висок витален стандарт за всички жители. Членството ще увеличи доверието в икономическата система на страната ни, ще притегли вложения и ще усъвършенства изискванията за бизнеса. Това ще докара до повече благоприятни условия и повече работни места. Високите стандарти на Организацията за икономическо сътрудничество и раз ще подкрепят ефикасното ръководство, устойчивия стопански напредък, напъните за чиста околна среда и намаляването на неравенствата. Организацията е създала принадлежности във значими за България области като образованието, младежите, пазара на труда и високите технологии. Подробните статистически данни на Организацията за икономическо сътрудничество и раз ще улеснят правенето на политики.

Очаква се присъединителният развой да укрепи доверието в институциите, които да служат на жителите в духа на честността, прозрачността и отчетността, написа в известието.

С присъединението си към Организацията за икономическо сътрудничество и раз, България ще получи опция да взе участие интензивно и да има право на глас в търсенето на решения на настоящи световни провокации. Членството ще даде опция да се съпоставяме и съизмерваме с останалите страни членки, да се учим от техния опит и практики.

България подава заявление за участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз през 2007 година Съветът на Организацията за икономическо сътрудничество и раз утвърди пътни карти за присъединение още за Бразилия, Перу, Румъния и Хърватия. България получи покана за започване на диалози за присъединение на 25 януари т. година, като още на идващия ден министър-председателят Кирил Петков удостовери готовността на страната ни да стартира присъединителния развой, напомнят от Министерство на външните работи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР