Организацията REN 21 публикува тези дни традиционният си годишен доклад

...
Организацията REN 21 публикува тези дни традиционният си годишен доклад
Коментари Харесай

REN 21 публикува годишният доклад за състоянието на ВЕИ в света


Организацията REN 21 разгласява тези дни обичайният си годишен отчет за положението на Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в света - Renewables 2018 Global Status Report.

Експертите, подготвили отчета означават рекордният растеж на възобновимите източници на сила през предходната 2017 година. Едновременно с това се акцентира, че световното ползване на сила и изхвърлянето на въглероден диоксид за пръв път от четири години са се нараснали значително – с 2,1 % и 1,4 % надлежно, което в забележителна степен отстрани триумфите от развиването на ВЕИ.

През предходната година откритата мощ на електроцентралите, работещи въз основата на възобновими източници на сила се е нараснало съвсем с 9 % спрямо 2016 година - до 178 ГВт, което е връх. Фотоволтаичната слънчева енергетика обезпечава съвсем 55 % от този растеж. Само в сегмента на слънчевата енергетика са били издигнати доста повече мощности, в сравнение с в бранша на изкопаемите горива и атомната енергетика взети дружно. Нарастването на фотоволтаичните съоръжения е от порядъка на 98 ГВт.

Според отчетът, през предходната година, на възобновимите източници на сила, се пада 70 % от чистия растеж на международните генериращи мощности (63 % през 2016 г.). Установената мощ на световната възобновима енергетика доближава 2,195 ГВт, като създава към 26,5 % от международната електрическа енергия.

Председателят на REN 21 Артурос Зервос отбелязва, че „ за реализиране на енергиен преход е нужна политическа воля от страна на държавните управления, с цел да се приключи субсидирането на изкопаемите горива и нуклеарната енергетика, да се влага в нужната инфраструктура и да се слагат по-твърди цели и политики в сегментите за отопление, изстудяване и превоз. Без такава воля светът ще извърши мъчно отговорностите си в региона на климата или устойчивото развиване “.

Спадът на систематичната прехрана и по-привлекателните модели за финансиране са довели до това, че безспорното равнище на вложения в слънчевата енергетика и другите възобновими технологии е спаднало, а чистото повишаване на мощностите се е нараснало. Най-голям дял се пада на разрастващите се страни – 63% от общите вложения, а каузи единствено на Китай е 45 %.

Глобалните вложения във възобновимите източници на сила и възобновими горива през 2017 година са били от порядъка на 279,8 $ (без да се считат огромните хидроенергийни централи от над 50 МВт ) - с2 % повече от 2016 година, само че с 13 % по-малко от рекордното равнище през 2015 година По-голямата част от тези средства са вложени във фотоволтаичните мощности (57 % ) и вятърната енергетика (38 %).

Повишението на конкурентоспособността на ВЕИ е ускорило понижението на световната среднопретеглена стойност на електрическата енергия (ниво на разноските за сила,(Levelized cost of electricity/LCOE) или LCOE), изключително в слънчевата енергетика. Спадът на световната среднопретеглена стойност LCOE при производството на слънчева сила е към 73 % в интервалът сред 2010 и 2017 години, а състезанията в бранша на ВЕИ са показали рекордно ниски цени – общо от към 30 $ за МВтч при слънчевата и вятърна енергетика.

Транспортът и топлоснабдяването са измежду най-важните посоки при енергийната промяна.

“Може би вървим към 100% възобновима електрическа енергия в бъдеще, само че когато нещата стигнат до отоплението и превоза, ние не поставяме старания, като че ли разполагаме с безграничен интервал от време “, разяснява изпълнителният секретар на REN 21 Рана Адиб.

Взаимодействието сред секторите, взаимната съгласуваност с електроенергетиката, на секторите на топлоснабдяването и охлаждането и транспортните браншове за интеграция на по-висок дял от ВЕИ е от сериозно значение за реализиране на задачите на енергийната промяна. Електрификацията на топлоснабдяването и превоза, макар че към сегашния миг е нищожно, изключително в транспортния бранш се преглежда като евентуален път за разширение на потреблението на възобновимите източници на сила и надлежно понижаване на изхвърлянето на въглеродни излъчвания.

Към 2015 година на отоплението и охлаждането се падат 48 % от общото извънредно ползване на сила в света, на превоза – 32 %, а на потреблението на електрическа енергия – 20 %.

Тъй като интеграцията на променливите технологии за възобновима сила (VRE) става все по-важна задача за доста енергийни пазари, секторите на превоза и топлоснабдяването може да станат средство, което да подкрепи абсорбирането на „ остатъка “ от променливи мощности на основата на слънцето и вятъра. Задачата за електрифициране в тези браншове ще се взема решение по едно и също време. Например, за понижаване на загубата при наложително ограничение на електрическата енергия от слънцето и вятъра Китай внедрява стратегия за електрификация на отоплението, производството и превоза в районите с високо равнище на произвеждане на ВЕИ.

На другите пазари, без значение от стесняване на „ зелените “ цени, електричеството от слънцето играе все по-голяма роля при топлоснабдяването на жилищните здания, защото притежателите на слънчевите електроцентрали търсят разновидности за нарастване на личното ползване.

Петролните горива, както и преди остават най-големият снабдител на сила в транспортния бранш (92 %). Биогоривата (2,8%) и електричеството (1,3%) са с нищожен дял. Малкото присъединяване на ВЕИ значи, че в този бранш за тях съществува висок капацитет, изключително по отношение на развиването на електрическата подвижност.

В световен мащаб пазарите и регулаторите реагират на нарастването на мащабите на променливите ВЕИ посредством внедряване на механизми за покачване на маневреността на енергийните семейства с многообещаващи резултати.
Възобновяемите източници на сила порастват, само че прекомерно постепенно за реализиране на задачите, свързани с изменението на климата, се споделя в отчета. Постиженията на ВЕИ в електроенергийния бранш са огромни, само че енергийната промяна на превоза и при топлоснабдяването би трябвало да се правят с по-бързи темпове.

Пълният отчет на REN 21 може да бъде прочете на: http://www.ren21.net/gsr-2018/chapters/chapter_01/chapter_01/

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР