Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) повиши прогнозите си

...
Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) повиши прогнозите си
Коментари Харесай

ОПЕК размисли и очаква по-голямо търсене на петрол до 2045 г.

Организацията на страните експортьори на нефт (ОПЕК) увеличи прогнозите си за търсенето в международен мащаб на нефт в средносрочен и дълготраен проект , оповестява " Ройтерс ".

В годишния си отчет ОПЕК пресметна, че са нужни вложения в размер на 12,1 трилиона $ до 2045 година, с цел да бъде задоволено търсенето на нефт макар процесите на енергийна промяна.

Виждането на организацията обаче контрастира с мнението на други създатели на прогнози, съгласно които търсенето на нефт ще доближи плато преди 2030 година заради увеличението на възобновимите източници на сила и на електрическите коли.

Още едно десетилетие на повишение на търсенето на нефт би дало подтик на ОПЕК, чиито 13 страни членки зависят от приходите, генерирани от продажбите на суровината.



Тезата на организацията е, че световното търсене на нефт ще доближи плато след 2035 година Други прогнози, направени от компании и банки, пък плануват пикът на търсенето да настъпи по-рано.

В отчета на ОПЕК се показва, че през 2023 година търсенето на петрол ще доближи до 103 милиона барела на ден, с 2,7 милиона барела дневно повече по отношение на актуалната година.

Петролният картел покачва прогнозата си за 2023 година с 1,4 милиона барела дневно спрямо предвиждането си от предходната година. Спрямо него ОПЕК покачва с близо 2 милиона барела на ден и прогнозата си за търсенето на нефт в средносрочен проект, до края на 2027 година

Според организацията търсенето в международен мащаб ще се увеличи до 2030 година, до приблизително 108,3 милиона барела дневно. Петролният картел покачва и своята прогноза за 2045 година на 109,8 барела на ден.

Преди дни Международната организация по енергетика (МАЕ) в своята Световна енергийна вероятност за 2022 година предвижда, че потреблението на нефт ще спадне в средата на 2030 година, " преди леко да се намали доникъде на века ".


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР