Организацията на страните износители на петрол и нейните партньори (ОПЕК+)

...
Организацията на страните износители на петрол и нейните партньори (ОПЕК+)
Коментари Харесай

ОПЕК+ сви внушително производството на петрол въпреки натиска от САЩ

Организацията на страните експортьори на нефт и нейните сътрудници (ОПЕК+) утвърди доста стесняване на производството на нефт – най-голямото от първите месеци на пандемията през 2020 година Свиването на добивa е с 2 млн. барела дневно, което се равнява на към 2% от международното ползване, оповестява Reuters. Това ще ограничи предлагането на така и така стегнатия пазар, макар натиска от страна на Съединени американски щати и други страни за радикално разнообразни дейности, а точно – да увеличение на производството.

Ограниченото произвеждане може да провокира възобновяване на цените на петрола, които паднаха до под 90 $. Само преди три месеца цените доближиха 120 $ и бяха движени от световната икономическа криза, възходящите лихвени проценти в Съединени американски щати и по-силния $.

Според източниците на Reuters остава неразбираемо дали лимитираното петролно произвеждане ще включва и спомагателни доброволни съкращения от членове като Саудитска арабия.
 Реакцията на Вашингтон
По-високите цени на петрола, в случай че са провокирани от обилни съкращения на производството, евентуално ще раздразнят администрацията на Байдън преди междинните избори в Съединени американски щати “, споделиха анализатори на Citi.

Възможно е да има спомагателни политически реакции от страна на Съединени американски щати, в това число в допълнение освобождение на стратегически ресурси и по-нататъшно поощряване на законопроект за NOPEC, споделя Citi, имайки поради антитръстовия законопроект на Съединени американски щати против ОПЕК. JP Morgan също съобщи, че чака Вашингтон да вкара контрамерки, като освободи повече петролни ресурси. Саудитска Арабия и други членове на ОПЕК+ споделиха, че се стремят да предотвратят неустойчивост и не се насочат към съответна цена на петрола.

Европейският недопечен нефт Брент се търгуваше устойчиво при малко под 92 $ за барел преди взетото решение и скочи с 1.24% към 19:15 ч. българско време.

Западът към този момент упрекна Русия, че употребява енергетиката като оръжие, създавайки рецесия в Европа, която може да докара до лимитирани доставки на газ и режим на тока тази зима. Москва пък упреква Запада, че „ въоръжава $ “ и финансовите системи като SWIFT в възмездие за това, че Русия изпрати войски в Украйна през февруари.

С настояването на Вашингтон за по-ниски цени на петрола, Съединени американски щати се пробва да лиши Русия от доходи, само че Саудитска Арабия не осъди дейностите на Москва. Отношенията бяха обтегнати сред кралството и администрацията на Байдън, който пътува до Рияд тази година, само че не съумя да обезпечи никакви твърди задължения за съдействие в енергетиката.

Решението е техническо, а не политическо “, сподели пред кореспонденти министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства Сухаил ал Мазруи.

Няма да бъдем употребявани като политическа организация, добави той.

Заседанието на Съвместния министерски комитет за наблюдаване към ОПЕК стартира във Виена в 15:00 ч. българско време. На срещата дойде и съветският вицепремиер Александър Новак, който предходната седмица бе включен в листата със наказания на Съединени американски щати, само че не е под глобите на Европейски Съюз.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР