Организацията на обединените нации призова за по-големи инвестиции в чиста

...
Организацията на обединените нации призова за по-големи инвестиции в чиста
Коментари Харесай

ООН: Нужни са по-големи инвестиции в чиста енергия в развиващите се страни

Организацията на обединените народи прикани за по-големи вложения в чиста сила в разрастващите се страни, заявявайки, че в противоположен случай има дребна вяра за реализиране на задачите в региона на климата до 2030 година, съобщи Агенция Франс Прес


Развиващите се страни се нуждаят от вложения във възобновими енергийни източници в размер на към 1,7 трилиона $ годишно, само че са привлекли директни задгранични вложения в чиста сила на стойност едвам 544 милиарда $ през 2022 година, съобщи Агенцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване UNCTAD.

" Не можем да задоволим международните енергийни потребности и да опазим планетата и бъдещето си без масирани вложения на частния бранш във възобновими енергийни източници в разрастващите се страни ", съобщи ръководителят на Организация на обединените нации Антонио Гутериш. " Закъсняхме с най-малко едно десетилетие в напъните си за битка с световното стопляне. Ето за какво вложенията във възобновима сила в разрастващите се страни са от значително значение и постоянно са най-икономичният метод за превъзмогване на енергийната бездна. " Но макар че преходът към възобновима сила е световен приоритет, вложенията в енергийна инфраструктура и успеваемост към момента надалеч не доближават нужното. "

Международните вложения във възобновима сила са се нараснали съвсем три пъти след сключването на Парижкото съглашение за климата през 2015 година, отбелязва UNCTAD в годишния си отчет за международните вложения. Въпреки това, съгласно него огромна част от растежа е в развитите страни.

От 2015 година насам " 31 разрастващи се страни, в това число 11 най-слабо развити страни, към момента не са записали нито един интернационален капиталов план с размер на комунална услуга в региона на възобновимите енергийни източници или други браншове на енергийния преход ", се споделя в отчета.

Субсидии за изкопаеми горива от 1 трлн. $

" Мащабът на предизвикването е голям ", съобщи ръководителят на UNCTAD Ребека Грийнспан. " Значителното увеличение на вложенията в устойчиви енергийни системи в разрастващите се страни е от решаващо значение за постигането на климатичните цели на света до 2030 година "

Агенцията прикани за облекчение на дълга, с цел да се даде на разрастващите се страни фискално пространство за вложение в прехода към чиста сила.

В отчета се показва също, че дотациите за изкопаеми горива по света възлизат на рекордните 1 трилион $ през 2022 година - осем пъти повече от цената на дотациите, предоставяни за възобновима сила.

" Субсидиите за изкопаеми горива съставляват възпиращ фактор за вложенията в енергийния преход, защото затрудняват конкуренцията на възобновимата сила, изключително когато тя не получава същото равнище на поддръжка ", се споделя в отчета. " Въпреки че последователното им унищожаване е комплицирано, изключително за разрастващите се страни, това би спомогнало за поощряване на вложенията във възобновима сила. "

Преките задгранични вложения понижават през 2022 година

В отчета се споделя, че след внезапен спад през 2020 година и мощно възобновяване през 2021 година, общите директни задгранични вложения (ПЧИ) в международен мащаб са намалели с 12% през 2022 година до 1,3 трилиона $.

" Забавянето беше провокирано от световната поликриза: войната в Украйна, високите цени на храните и силата и дълговия напън ", се споделя в отчета.

Финансирането на интернационалните планове и трансграничните сливания и придобивания са изключително наранени от по-строгите условия за финансиране, повишението на лихвените проценти и несигурността на финансовите пазари, се споделя в отчета.

Очаква се натискът за понижаване на световните ПЧИ да продължи и през 2023 година

Преките задгранични вложения в разрастващите се страни са се нараснали с 4% до 916 милиарда $ и съставляват повече от 70 % от световните потоци - рекорден дял.

Този растеж обаче е съсредоточен в дребен брой огромни разрастващи се стопански системи.

" Потоците на ПЧИ към доста по-малки разрастващи се страни са в застой, до момента в който потоците към най-слабо развитите страни са намалели с 16% от така и така ниската база ", сподели Грийнспан.

Десетте най-големи икономики-домакини за приток на ПЧИ през 2022 година са Съединени американски щати, Китай, Сингапур, Хонконг, Бразилия, Австралия, Канада, Индия, Швеция и Франция. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР