Организацията на Обединените Нации (ООН) предупреди, че временното прекъсване на

...
Организацията на Обединените Нации (ООН) предупреди, че временното прекъсване на
Коментари Харесай

Възможна е нова вълна от терористични атаки до края на годината, предупреждава ООН

Организацията на Обединените Нации (ООН) предизвести, че краткотрайното спиране на дейностите на интернационалните терористични организации евентуално скоро ще свърши и ще има нова вълна от офанзиви до края на годината, оповестява " Гардиън ".

В собствен отчет специалисти към съвета за сигурност на Организация на обединените нации настояват, че ислямистките терористични организации по целия свят не престават да бъдат опасност макар краткотрайните си провали. Авторите на изследването са загрижени за към 30 хиляди чужденци, които са отпътували към " халифата ", с цел да се бият и които евентуално още са живи.

" Техните последващи дейности ще бъдат интернационален въпрос в близкото бъдеще ", споделя се в отчета. " Някои от тях могат да се причислят към " Ал Кайда " или към други терористични организации. Други могат да станат водачи или да радикализират хората към себе си ".

Докладът е основан на информация на разследващите организации на страните членки на Организация на обединените нации и демонстрира първи проблясъци на групови дейности сред техните служби за сигурност. Според отчета макар че " халифатът на " Ислямска страна " " е престанал да съществува, към момента са налице фактори, че самата " Ислямска страна " е налице. Това значи, че в обозримо бъдеще опасността от страна на " Ислямска страна ", " Ал Кайда " и други терористични организации ще продължава да бъде фактор.

Въпреки че от 2015 и 2016 година насам има по-малко сполучливи терористични офанзиви, опасността за Европа остава " висока ". Един от проблемите е радикализацията в пандизите, където лежат бойци на " Ислямска страна " и неефективността на стратегиите, които се борят с радикализирането.

Според преценката на европейските страни към 6 хиляди техни жители са отишли да се бият за " Ислямска страна ". Около една трета от тях са били убити, до момента в който друга една трета е останала в региона или се е трансферирала в някоя друга мюсюлманска страна. Но в отчета се твърди, че към 2000 души евентуално са се върнали или ще се завърнат в Европа.

Според отчета " Ислямска страна " разполага с сред 50 и 300 млн. $, останали от " халифата ", и употребява агитация, с цел да поддържа репутацията си на водеща терористична организация в интернет, където основава " виртуален халифат ".

Голяма част от отчета е отдаден на Западна Африка, където се следи внезапно повишаване на насилието, идващо от ислямски бойци.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР