Организацията на обединените нации (ООН) предупреди, че в резултат на

...
Организацията на обединените нации (ООН) предупреди, че в резултат на
Коментари Харесай

ООН с предупреждение за някои от най-големите реки в света

Организацията на обединените народи (ООН) предизвести, че вследствие на топенето и отдръпването на ледниците в Хималаите, породени от климатичните промени, огромните реки в Южна Азия - Ганг, Инд и Брахмапутра, са застрашени от плитководие, заяви ТАСС.

Предупреждението направи генералният секретар Антониу Гутериш, говорейки на конференция на Организация на обединените нации за водните запаси. 

" Тъй като ледниците и ледените покривки ще продължат да се отдръпват през идващите десетилетия, огромните хималайски реки като Инд, Ганг и Брахмапутра ще усетят въздействието - потоците им ще намалеят ", сподели Гутериш, представен от уеб страницата на Организация на обединените нации.

" Освен това повишението на морското ниво, съчетано с навлизането на солена вода, ще унищожи множеството от големите им делти ", добави генералният секретар на Организация на обединените нации.

Гутериш отбелязва, че ледниците са " водните кули на света " и съставляват най-големият контейнер за прясна вода на планетата, който поддържа прехраната, здравето, стопанската система и производството на сила. Близо два милиарда души или всеки четвърти човек на Земята живеят в региони, където ледниците и сезонното размразяване на снеговете им обезпечават вода, добавя генералният секретар на Организация на обединените нации.  

" Спешно би трябвало да понижим излъчванията, да засилим ограниченията за пригаждане и да осигурим климатична правдивост. Необходимо е разрастващите се страни да разполагат с запаси за адаптиране и повишиване на устойчивостта към климатичните бедствия ", споделя още генералният секретар на Организация на обединените нации.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР