Организацията на евреите в България Шалом“ излезе с отворено писмо

...
Организацията на евреите в България Шалом“ излезе с отворено писмо
Коментари Харесай

„Шалом“ с отворено писмо до Прокопиев за антисемитско отношение от Полина Паунова

Организацията на евреите в България „ Шалом “ излезе с отворено писмо до притежателя на „ Капитал “ и „ Дневник “ Иво Прокопиев във връзка с антисемитско отношение от журналистката му Полина Паунова. От организацията регистрират, че систематичната приложимост и насаждането на стандарти във връзка с българските евреи, както и на тези по света е тревожно, а мълчанието на Иво Прокопиев може да се пояснява като единодушие.

Ето какво написаха от „ Шалом “:

Организация на евреите в България " Шалом "

До господин Иво Прокопиев

Собственик на медиите „ Капитал “ и „ Дневник “

Уважаеми господин Прокопиев,

Ние, долуподписаните ръководители на нашите организации, показваме своята паника и оскърбление от държанието на Ваш публицист, който в последните дни си разреши да използва целеустремено езика на омразата и да показва намерено антисемитски възгледи в общественото пространство. Нещо повече – на профила на госпожа П.Паунова във „ Facebook “ могат да се видят, надалеч обратно във времето,  и голям брой антисемитски смешки и мнения от най-различен тип. В последните дни този публицист от Вашите другояче уважавани медии, си разреши да насочва и персонални нападки към доброжелателно подлагали на критика я представители на еврейската общественост у нас.

Подобно държание считаме за неприемливо, изключително от страна на публицисти в издания, претендиращи да пазят демократичните полезности. Системната приложимост и насаждането на стереопити във връзка с българските евреи и тези по света (например многократната приложимост на шаблонни изречения като „ богат остарял евреин “) е държание, особено за лица, очевидно или скрито антисемитски настроени и насаждащи тези стандарти в обществото. Такова държание е изключително тревожно в случаите, когато лицата се намират на работа в публично значими медии. С тази словосъчетание сходни персони непосредствено попадат в интернационално одобрената формулировка за антисемитизъм.

Подобно държание би следвало да се санкционира и съгласно българските закони.

В годините Вашите издания неведнъж са доказвали своя интерес към тематики като правата на индивида, демократичните полезности, битката с езика на омразата. От началото на войната на Хамас против Израел, почнала на 7 октомври предходната година, деянията на антисемитизъм у нас и по света внезапно нарастнаха. В този смисъл се усили отговорността на медиите към обществата, в които те съществуват и чието мнение те образуват с държанието си. Като отчитаме тези условия, настояваме да изразите по явен и обществен метод отношето си към цитираните прояви, дейности и държание, а от госпожа Паунова българската еврейска общественост чака обществено опрощение.

Липсата на отговор и коментар във връзка с такива прояви ще считаме за единодушие с техния дух и демонстрация.

ОЕБ “Шалом ”

Централен израилтянски нравствен съвет

Федерация на ционистите в България/Zionist Federation of Bulgaria

Организация Приятели на Израел в България - Негев

AJC - American Jewish Committee (Американски еврейски комитет)

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР