Организация „Тротоара” ще приложи шведски модел за развитие и мотивиране

...
Организация „Тротоара” ще приложи шведски модел за развитие и мотивиране
Коментари Харесай

Българи и чужденци изграждат нова среда за младите в София

Организация „ Тротоара” ще приложи шведски модел за развиване и обосноваване на младежите. Заедно с доброволци от страната и чужбина, тяхната задача е построяването на по-добра среда за младежите.

Екипът на „ Тротоара” работи върху основаването на пространство за младежите, където да могат да практикуват заниманията си, да поддържат връзка с други с техните ползи и да преоткриват гениите си. „ ТРАП” (от англ. TROTOARA: Room for Angry People”) ще сплоти разнообразни организации, ще притегли забавни хора, доброволци и младежи.

„ Искаме всички ние да работим дружно, с цел да създадем една по-добра среда за младежите, където те да се усещат добре, да поддържат връзка, да творят. И да виждат, че когато човек работи и се труди, резултатите не закъсняват. Така да създадем едно по-добро общество след 15 години ”, споделя шефът на организацията Деян Янков.

Благодарение на доста хора, които се включат в ремонта на мястото - с дарения за материали, с хрумвания, както и при менажирането на плана, те ще съумеят да отворят първата част от „ ТРАП” при започване на октомври. Все още имат потребност от средста за ремонт на покрива, както и разнообразни строителни материали. В плана се включва отделяне на пространство за танци, репетиционна за музика, а и място за рискови спортове – скейтборд, катерене, работилници за колела и ръчен труд.

Идеята идва от сполучлив план в Дупница - „ Рок Академи”. В него Мике Свененбранд и екип от експерти от Швеция оказват помощ на деца в риск посредством основаване на музика . Самият Мике работи по този модел от 1992 година до момента в Малмьо, Швеция. Почти всички младежи, които вземат участие в шведската музикална стратегия идват от проблематични фамилии. Преди началото на плана множеството от тях са пред изключване от учебно заведение. Докато вършат музика, те схващат нуждата от това да владеят и предмети като математика, шведски и британски.

В края на плана младежите основават музикално CD. Групата на Патрик Винсент „ Look Twice”, да вземем за пример, издава 92 000 копия от своя албум, а едно от частите им се продава в 39 страни.

„ Много е значим компакт-дискът. Защото преди са им казвали: “Безполезен си, не можеш да постигнеш нищо”. А по този начин демонстрират на света, че са съумели. Може да го захапеш, да го докоснеш, да го покажеш на всички. Доказателство е, че имаш стойност ”, споделя Мике Свененбранд – създател на концепцията.

„ Когато четох текстовете на песните им, плаках доста, тъй като научих че тези неща в действителност са им се случили. Много от тези деца са били насилвани душевен, физически и полово. Музиката се трансформира в средство за оцеляване за тях. Целта ни е да им дадем пристрастеност за живота”, добавя Мике.

Освен че съумяват да завършат гимназия, те преоткриват и желанието си за живот. Днес участниците в плана имат свои лични фамилии и осъзнават какъв брой е значим образецът, който им дават. Младежи, които не са можели да пишат, през днешния ден издават книги. Едно от момчетата по програмата в този момент е терапевт и работи с деца, пристрастени към електронните игри.

Успешните образци въодушевяват „ Тротоара” да приложат модела в цялостния му мащаб в София, само че и да го развият в допълнение с още действия.

„ Нашата цел е да предложим на младежите забавни занимания, които са близки до тях, които са им забавни и в които може би някой ден ще намерят нов път за развиване в целия си живот. Дали това ще е музиката или музиката ще бъде единствено инструмент, с който да се отключат други качества - това ние не знаем. Ние желаеме да им предоставим благоприятни условия, които сега няма. Независимо дали те не могат да ги получат поради финансови аргументи или тъй като няма къде и как”, коментира Деян Янков.

Целта на всички ангажирани е опълчване на рисковете в обществото, като обединят младежите да поддържат връзка дружно, да работят с забавни персони и организации, да се занимават с творчество, да си слагат цели, да ги реализират и да споделят резултатите.

У нас съгласно националната статистика към 500 хиляди деца и младежи под 18 години са в риск от беднотия и обществено изключване. Това е близо половината от децата в България.

„ Където и да отидеш по света виждаш общи проблеми – свързани с расата, сексуалността, бездомните, децата в риск. Един метод да окажеш помощ е това, което вършим тук с Деян в „ ТРАП” . Като дадеш нещо на общността – обществото става по-силно”, споделя Мат – доброволец от Ню Орлиънс.

Мат, както и доста доброволци от чужбина по програмата “Remote Year” също поддържат самодейността на „ Тротоара”. Фондацията към този момент има доста сполучливи планове зад тила си с младежи в България, локални учебни заведения, както и други организации. Като планът не е единствено за деца в риск, а е ориентиран към всички младежи.

Едно от учебните заведения, с които работят, е 97 СУ в „ Люлин”. Заедно с български музиканти учениците основават музика – от инструментали и темп до писане на текстове.

„ Всеки контакт с човек, който се занимава с изкуство, без значение какво е то, оказва помощ да се издигнеш душевно, да разкъсаш оковите на това сиво ежедневие”, разсъждава Петър – един от учениците в учебното заведение.

С реализирането на концепцията, възпитаници като Петър ще имат място за ентусиазъм и развиване на полезности.

„ Всеки стартира да се построява от фамилията, само че след това поемаш по друг път. Аз се развих от музиката. Тя развива визията ти за света. Преди три години започнах доста по-сериозно по четири часа дневно да изсвирвам лятото три месеца и това ти дава доста огромна дисциплина”, споделя Вероника – която ще бъде част от общността на „ ТРАП”.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР