Организатор на Националния фестивал на кешкека и народните умения в

...
Организатор на Националния фестивал на кешкека и народните умения в
Коментари Харесай

Национален фестивал на кешкека и народните умения Радилово 2022

Организатор на Националния фестивал на кешкека и националните умения в Радилово е читалище „ Зора-1903 ", с поддръжката на кметството в Радилово и Община Пещера и със съдействието на платформа „ Агора ". >
Наред с номинациите за сполучлива самодейност, осъществена от читалище в България, фестивалът стана събитие, включено в Европейската столица на културата Пловдив 2019. Фестивалът на кешкека е включен и в първото мобилно приложение за кулинарни фестивали в България КулинарФест.

Тази година провеждавето на фестивала съответства с деня на отбелязването на 114-та годишнина от оповестяването на Независимостта на България.

За да поздрави присъстващите, тук дойде кметът на Община Пещера Йордан Младенов, съпроводен от своите заместници Гълъбина Карамитрева и Елена Рядкова. Гости на тъжестата бяха Галя Стоянова - секретар на Община Пещера, представители на Областната администрация, платформа „ Агора " и Регионалния експертно-консултантски и информативен център „ Читалища " - Пазарджик.> Йордан Младенов поздрави множеството с думите: „ Висока чест и мощно неспокойствие за всеки българин е да приказва пред своите съграждани на 22 септември. Денят, в който през далечната 1908 година е оповестена новата самостоятелна европейска страна България. Днес, към този момент и като членове на Европейски Съюз, ние продължаваме да отстояваме нашите позиции, давайки на Европа българската писменост, неповторими обичаи, опит и антична просвета. "

Младенов напомни, че през 2008 година Радилово е номинирано за европейско населено място с антична история и неповторимо културно носледство.

Както по-рано писа Peshteraprim, през 2010 година НЧ „ Зора-1903 " и кметството в Радилово проведоха за първи път Деня на обичайните артикули. Празник, който се трансформира в народен фестивал,  който разпространява локалните обичаи и дава опция селото да се трансформира в нова и желана дестинация на културния туризъм в общината.> Всяка година фестивалът се реализира с помощта на даренията от млади фамилии с дребни деца от селото и доброволци, за здраве и благополучие. Организаторите благодариха на фамилии: Ташеви, Миндови, Йовови, Кандеви, Тотини, Миткови, Пройчеви, Несторови, Лупанови, Личеви, Дерменджиеви, Млячкови, Джорови, Христови и Вачкови.

През целия ден присъстващите можеха да избират сред това да посетят музейната колекция в Радилово, да се срещнат с традициите и културното завещание на община Пещера, да станат фенове на прожекцията „ Родопска приказка " или да станат част от богатата фолклорна стратегия. />
Участници в изложбата базар предлагаха вкусни ястия, баници, домашни специалитети, палачинки и сладкиши. Тук бяха прелестните Анн и Дарън Норд, участниците в Лятната резиденция за нематериално културно завещание Радилово 2022 Стефан Лупанов и Мариела Димитрова, дърворезбарят Михаил Тодоров, майсторът на бижута Велина Георгиева, съидейници от читалищата в Равногор и Бенковски.
*Смята се, че славянската дума за каша произлиза от персийската дума kishk, т.е. и двете думи произлизат от санскритската kashaya  – лековита напитка. Терминът „ кешкек " също е обвързван и с думата „ кускус ", защото за приготвянето на кешкек в миналото е бил употребен кускус от ечемичени зърна.
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР