Орехова торта без захар и мляко, която ще ви се

...
Орехова торта без захар и мляко, която ще ви се
Коментари Харесай

Орехова торта без захар и мляко

Орехова торта без захар и мляко, която ще ви се услади повече, в сравнение с допускате

Необходими Продукти

● мед - към 750 г (1 буркан)

За блата


● яйца - 4 бр.
● брашно - 2 и 1/2 ч.ч. вид 500
● мед - 2/3 от общото количество
● сода бикарбонат - 1 ч.л.
● лимонтузу - 1 ч.л.
● бакпулвер - 1/2 пакетче
● ванилия - 1 пакетче
● орехи - към 150 г смлени или нарязани
● есенция - 1 бр. ампула лимон

За крема част I


● жълтъци - 4 бр.
● брашно - към 3 с.л.
● вода - 250 мл.
● мед - 1/2 от останалия (след изработката на блата)
● ванилия - 1 пакетче
● лимонтузу - 1/2 ч.л.
● есенция - 1/2 ампула лимон

За крема част II


● белтъци - 4 бр.
● мед - останалото в буркана
● есенция - 1/2 ампула лимон
● орехи - към 100 г за поръсване

Начин на подготвяне

Блат: В бездънен съд се разрушават с вилица 4 яйца. На котлона - изсипва се в тенджера 2/3 от меда от буркана. След като медът заври, към него се прибавя 1 ч.л. сода бикарбонат. Сместта се надига, втасва и увелчава размера си. В този миг, когато към този момент мед и сода са се смесили, ги изсипваме при авансово разрушените яйца - в бездънен съд. Бъркаме с вилица, като в това време започваме да влагаме и брашното - 2.5 ч.ч.

Бъркаме, като не се тормозим, че може да останат бучки. Докато бъркаме, слагаме и ванилията, лимонената киселина, бакпулвера и изсипваме есенцията от лимон. Към тази примес прибавяме и орехите. Така полученото ароматно и не доста гъсто тесто го изсипваме в тава за печене или форма за торта, авансово намаслена с олио и посипана с брашно. Моята тава е с диаметър 33 см., незалепващо покритие и дъното е фино. Разстиламе отмерено тестото в тавата и го слагаме във фурната да се пече на 180°С за към 45 минути без вентилатор.

Времето за печене съгласно мен зависи от тавата и от фурната. Така че задължението за ръгване на блата с съчка за зъби остава в действие. Когато се запече до коричка с карамелен цвят, проверете с клечката за зъби дали сърцевината е изпечена и в случай че не полепне тесто по клечката, изключете фурната и извадете тавата.

Оставете блата да изстине на стайна температура. След това благодарение на нож за самун го разрежете на две елементи. Така ще се получат два блата. Дори и да не са съвършени и равни, това не е от голяма важност. Все отново е домашна торта.

След като сме подготвени с блата и той е изцяло изстинал, стартира приготвянето на крема - на части.

Част първа: Взимаме жълтъците от четири яйца и ги разбираме с вилица или бъркалка. Към тях прибавяме половината от останалия мед в буркана. В тенджерка слагаме водата и брашното, като ги разбъркваме с вилица, с цел да няма бучки. След това сместа от брашното и водата се слагат на котлона. Когато сместа се загрее и стартира да се сгъстява (ако е належащо, слагаме още брашно), прибавяме разрушените жълтъци и меда. Бъркаме с дървена бъркалка, с цел да не загори. Прибавяме ванилията, половината есенция лимон и лимонената киселина. И когато кремът стане задоволително гъст, го смъкваме от котлона.

Сега към този момент се минава към приготвянето на

Крем част II: За втората част на крема в бездънен съд изсипваме четирите белтъка, като с миксер започваме да ги разрушаваме, в началото на ниска скорост. Когато стартират да усилват размера си, прибавяме и последното количество мед. Бъркат се с миксера на по- висока скорост, до момента в който станат на сняг. След като белтъците станат гъсти - на сняг, към тях прибавяме и крема от жълтъци, който към този момент направихме. Разбъркваме с вилица и продължаваме към сглобяването на тортата.

Аз връщам единия блат назад в тавата - намазвам щедро с крем доста щедро, тъй като блатовете не се сиропират с нищо авансово. След като се намаже щедро с крем, посипвам с орехи - смлени или нарязани, по-късно слагам и втория блат. Него също го намазвам щедро - като тортата към този момент е съвсем до ръба на тавата. Отгоре още веднъж посипвам с орехи.

След това загъвам тортата с фолио и я прибирам в хладилника да престои - най-малко 12 часа. За да може да се стегне и блатовете да попият от крема, който за конкретизиране ще прибавя, че не е прекомерно гъст, когато се подготви, а е бухнал и въздушен, за това не го пестете.

След като престои в хладилника задоволително дълго, аз персонално имам огромен поднос, на който благодарение на нож и уред за торта вадя самата торта от тавата и я слагам върху подноса. Звучи комплицирано, само че става елементарно - посредством превъртане от единия съд върху другия. Така към този момент тортата има по-изискан тип.

Допълнително измазвам стените с остатъка от крема, който също съм съхранила в хладилника в бурканче и по-късно облепям стените със смлени орехи. Ако имате в допълнение количество орехи и мед, може да извършите топки - бонбони от мед и смлени орехи, които да подредите върху тортата. След това още веднъж се слага на хладно, с цел да постегне още малко и най-сетне може да си похапнете.

Тортата е без никаква захар и мляко и е подобаваща за всички, които могат да употребяват глутен, само че не трябва да ядат млечни артикули и захар.

Приготвянето наподобява мъчно, описанието е дълго, само че си заслужава. Аз персонално първия път приготвях тази торта цели три дни, до момента в който измисля какво да сложа в нея, по какъв начин да съчетая продуктите и по какъв начин да заместя млякото и захарта.

Но, съумях. Приготвих тази торта за рождения ден на дъщеричката си и самоуверено мога да заявя, че не остана и едно неизядено късче. Всички си облизахме пръстите, както се споделя. Дори се учудих, че стана толкоз вкусна, с толкоз лимонено-орехов усет.

Втория път, когато подготвих тази орехова торта, към този момент времето, което ми лиши, бе тъкмо 2 часа. Единствено дългото очакване да се стегне и охлади в хладилника усили времето до постигане на момента за консумирането ѝ.

Важно! Ако употребявате по дребна форма за торта или тава, допускам че ще е належащо деликатно да наблюдавате процеса с изпичането на блата. В моята тава блатът не набъбва доста, само че се изпича съвършено и не става леплив. Може би се усилва с половината от първичната си дебелина. Като цяло тестото не се надува както при другите блатове. Нямам визия дали е от необятната тава или от наличието на блата.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР