Орбиталната обсерватория "Хъбъл" получи снимки от най-древната галактика, която спада

...
Орбиталната обсерватория "Хъбъл" получи снимки от най-древната галактика, която спада
Коментари Харесай

Астрономи откриха древна галактика, която прилича на гигантски огнен пръстен

Орбиталната обсерватория "Хъбъл " получи фотоси от най-древната вселена, която спада към класа на така наречен пръстеновидни галактики, заяви ТАСС.

Откритието демонстрира, че сходни обекти били изключителна необичайност в първите столетия от живота на Вселената, се показва в известие на пресслужбата на австралийския теоретичен център Астро3Д. Тя се базира на обява в сп. "Нейчър Астрономи ".

"Резултатите от нашите наблюдения и разбори демонстрират, че евентуално преди 10 милиарда години огромните пръстеновидни галактики са се срещали също толкоз рядко, колкото и в този момент. Това не съответствува с някои теории, съгласно които тези обекти са се срещали 140 пъти по-често в първите столетия от съществуването на Вселената ", пишат създателите на обявата.

Огромна вселена трансформира разбирането ни за Вселената

Пръстеновидните галактики се зараждат при конфликт на две огромни галактики, едната от които се врязва с висока скорост в другата при започване на нейното образуване и я "пробива ", като лишава материя от центъра й и предизвика образуването на звезди в периферията й. Затова тези великански галактики наподобяват великански огнени пръстени.

Група астрономи под управлението на Кенет Фрийман, учител в Австралийския народен университет в Канбера, откриха най-древният и необикновен образец на сходна вселена, изучавайки фотографии от "Хъбъл ".

Oткриха нова вселена, която се състои от 99% тъмна материя

Те се натъкнали на два необикновени обекта, получили названията Ар5519 и Джи5593. Първата била пръстеновидна вселена, а втората била галактиката, минала през нея и образувала зона на пустош в центъра й с диаметър от тридесет хиляди светлинни години.

Като проучили спектъра на галактиките, астрономите открили, че ги виждаме в положението, в което са били преди към 10,8 милиарда години, три милиарда години след Големия гърмеж. Това прави Ар5519 най-древният "огнен пръстен ", прочут до момента.

Според създателите на проучването този факт, както и отсъствието на други пръстеновидни галактики на фотосите от "Хъбъл " са доказателство за това, че в ранните столетия на Вселената пръстеновидните галактики били толкоз рядко срещани, колкото и в този момент, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР