Оранжевите плодове и зеленчуци, мазната морска риба, зелените листни зеленчуци

...
Оранжевите плодове и зеленчуци, мазната морска риба, зелените листни зеленчуци
Коментари Харесай

Лекари назоваха най-полезните за здравето на очите храни

Оранжевите плодове и зеленчуци, мазната морска риба, зелените листни зеленчуци и бобовите растения съдържат субстанции, които защищават зрението от увреждане, оповестяват откриватели от Американската академия по офталмология в изданието на организацията, съобщи Българска телеграфна агенция.

Някои хранителни субстанции поддържат цялостното здраве на очите, а за други е потвърдено, че понижават риска от очни болести.

Академията предлага храненето да включва зеленчуци и плодове с оранжев цвят. Те са богати на витамин А, който е от значително значение за ретината и производството на сълзи. Сладките картофи са изключително богати на витамина: 100 грама съдържат над 200 % от дневната доза витамин А. Други източници са морковите, пъпешът и кайсиите.

Специалистите припомнят, че антиоксидантите могат да предотвратят или забавят появяването на обвързвана с възрастта недъгавост на макулата и катаракта. Витамин С, който защищава клетките от увреждане от реактивни кислородни типове, се съдържа в цитрусовите плодове, прасковите, алените чушки, доматите и ягодите.

Друг антиоксидант, витамин Е, се среща в авокадото, бадемите и слънчогледовите семки. Подобни свойства имат също лутеинът и зеаксантинът, на които са богати артикули като зелени листни зеленчуци, спанак, ряпа, броколи, грах, яйца.

Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в морски риби като сьомга, риба звук, сардина и пъстърва, могат да понижат риска от свързани с възрастта болести и са потребни за функционалността на сълзите, което е изключително значимо за хората със синдром на сухото око.

Ретината се нуждае и от мед и цинк, които се съдържат в бобовите растения. Стридите, постното алено месо, птичето месо и обогатените зърнени храни също са богати на цинк.

Най-добрият метод да се набират тези потребни  вещества е посредством храната, само че страдащите от  дегенерация на макулата могат да употребяват хранителни добавки след консултация с доктор.

Офталмолозите предлагат хората да се грижат и за кръвоносните съдове, които доставят очите с О2 и хранителни субстанции. Тяхното здраве е директно обвързвано със здравето на сърцето и огромните кръвоносни съдове, тъй че хранене с ниско наличие на наситени мазнини и богато на плодове, зеленчуци и пълнозърнести артикули е потребно за очите.

 

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР